Stiri calde

Vești proaste pentru mai mulți angajați din sănătate. Ce a declarat ministrul Sănătății după întâlnirea cu sindicaliștii

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a afirmat, vineri, după întâlnirea cu sindicaliştii din sistem, că aproximativ 10% din angajaţii din sistemul sanitar riscă să aibă salarii mai mici, dar a subliniat că există o prevedere legală prin care această problemă poate fi soluţionată de către managerii spitalelor, informează Agerpres.ro
 

"Aproximativ 10% din (angajaţii din, n.r.) sistemul sanitar (vor avea salarii mai mici - n.r.). Eu am calculat procentual, pentru că Ministerul Sănătăţii este ordonator principal de credite pentru 60.000 de persoane. Pentru 200.000 de persoane ordonatori principali sunt autorităţile locale. (...) Sunt nişte situaţii punctuale care trebuiau rezolvate, pentru că era foarte clar: atâta vreme cât până la 1 martie a fost în vigoare un regulament de sporuri, care spunea că sporul maxim este 100% şi se aplica la salariul din ianuarie; au venit categorii de personal (...) cărora li s-a aplicat un spor mai mic - era clar că vor fi scăderi de venituri. Soluţiile le-am prezentat încă de acum o lună sindicatelor", a precizat ea.

 
În acest sens, ministrul a explicat că, pentru a acoperi pierderile de venit în cazul personalului auxiliar, se pot acorda stimulente în limita a două salarii minime brute pe ţară.
 

"Aceste categorii de salariaţi nu beneficiază de creşterea salariului de încadrare până în 2022, aşa cum beneficiază medicii şi asistentele medicale. Pentru ca aceste pierderi să fie acoperite, adică faţă de nivelul lunii februarie, există în legea 95, legea salarizării, o prevedere care spune că spitalele pot acorda stimulente în limita a două salarii minime brute pe ţară. Această prevedere există. Eu am spus încă de acum o lună că există. Pentru fiecare angajat, pe lună, există această prevedere (...) pentru a compensa aceste pierderi de venituri care există la anumite categorii, respectiv personal auxiliar", a precizat Sorina Pintea.

 
Ea a subliniat că în calitate de ministru al Sănătăţii trebuie să aplice legea, dar şi că spitalele care sunt conduse eficient vor putea acorda compensarea.
 

"Acum vom vedea exact cine gestionează sau nu bine un spital. Pentru că, până la urmă, un spital care are cheltuiala de personal până în 70% se încadrează foarte bine şi poate să dea aceste completări, stimulente, liniştit. Pentru că stimulentele nu se dau la tot personalul, ci personalului care pierde faţă de venitul din februarie, tocmai pentru a putea echilibra lucrurile. Aici vom vedea fiecare cum se gospodăreşte", a precizat ministrul.

 
Totodată, Sorina Pintea a atras atenţia asupra faptului că există în spitalele din Capitală medici care câştigă între 15.000-22.000 de lei net, fără veniturile din gărzi.
 

"Cred că în ultima perioadă am discutat cu foarte mulţi manageri de spitale, peste o sută. (...) Spitalele din subordinea Ministerului Sănătăţii au probleme cu încadrarea în această limită de 30%, prevăzută de lege, pentru că în subordinea Ministerului Sănătăţii sunt spitalele mari care au şi sporuri foarte mari. Vor acoperi pentru personalul care pierde la venituri. Nu pierde tot personalul. Să nu uităm că există în spitalele din Capitală medici care câştigă între 15.000-22.000 de lei net, fără veniturile din gărzi. În momentul în care Guvernul a dat această lege a salarizării a spus foarte clar: dorim să ne păstrăm medicii în ţară, personalul medical", a precizat ea.

 
Ministrul a menţionat că va da o circulară pentru a informa toate spitalele despre posibilitatea acordării stimulentelor.
 

"Eu spun că pot să aplice o lege care este în vigoare, ca să poată compensa nişte pierderi de venituri, pentru infirmieri, îngrijitoare de curăţenie, brancardieri. Este vorba de a se gospodări fiecare. Ministrul Sănătăţii trebuie să aplice o lege, la fel şi spitalele din subordine, indiferent de modul de subordonare. (...) Eu voi da această circulară (referitoare la posibilitatea acordării de stimulente în limita a două salarii minime brute pe ţară - n.r.) pentru că am avut o discuţie cu sindicatele. Au agreat acest tip de rezolvare pe moment, iar pe de altă parte vom relua discuţia finanţării spitalelor în funcţie de categoria de clasificare a lor", a declarat Pintea.

 
Ministrul a confirmat şi faptul că la propunerea sindicatelor va fi regândit regulamentul de sporuri, pe categorii de spitale.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Eu

13 Apr, 2018 17:37

Cu DSP_urile ce faceți?

Articole asemanatoare

Mai mulți bani pentru profesori. Legea care prevede acordarea unui spor de solicitare neuropshică, publicată în Monitorul Oficial

20 Jul 2019 865

Bugetari de lux – inspectorii antifraudă, transferaţi cu salarii uriaşe

17 Jul 2019 911

Amnistie fiscală anunțată de ministrul Finanțelor. Cine este vizat de această măsură

14 May 2019 409

Unde se află documentele angajaţilor de la fostele societăţi CNM Romline SA şi CNM Petromin SA Constanţa

22 Apr 2019 714

Inspectorii de la Garda de Mediu Constanţa au dat în judecată comisariatul general. Iată motivul!

20 Apr 2019 817

Decret semnat de preşedinte Salarii mai mari pentru angajații din sistemul medical şi învăţământ

16 Apr 2019 1063

Cât de mult au crescut salariile militarilor în ultimul an. Ce a declarat ministrul Apărării, Gabriel Leș

15 Mar 2019 1678

Editorial Vine, vine primăvara electorală! Alegerile europarlamentare, un test pentru prezidenţiale

23 Feb 2019 924

Sindicaliştii din poliţie şi penitenciare, precum şi rezerviştii militari, continuă protestele

08 Feb 2019 616

Protest al sindicaliștilor din poliție și penitenciare în fața Ministerului de Interne. Ce au solicitat protestatarii (video)

07 Feb 2019 724

Ministrul Tudorel Toader a publicat salariile angajaților din sistemul penitenciar

05 Feb 2019 489

Interviu live TSC nu se predă! Actorii cer respect, salarii și sporuri ca în toate celelalte teatre. De la noul manager, transparență și implicare, iar de la autorități, un templu de cultură pentru Constanța! (video)

24 Jan 2019 2565

Proiect de lege. Jurnaliștii ar putea să fie scutiţi de la plata impozitului pentru salarii și drepturi de autor

23 Jan 2019 674

Medicii de familie din Constanţa se plâng că nu au fost plătiţi. Ce spune Casa de Asigurări de Sănătate

16 Jan 2019 698

Oficial despre salariile polițiștilor și militarilor. Ce se întâmplă cu salariile de bază, indemnizațiile și sporurile de la 1 ianuarie 2019

04 Jan 2019 3399