Vești proaste pentru mai mulți angajați din sănătate. Ce a declarat ministrul Sănătății după întâlnirea cu sindicaliștii

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a afirmat, vineri, după întâlnirea cu sindicaliştii din sistem, că aproximativ 10% din angajaţii din sistemul sanitar riscă să aibă salarii mai mici, dar a subliniat că există o prevedere legală prin care această problemă poate fi soluţionată de către managerii spitalelor, informează Agerpres.ro
 

"Aproximativ 10% din (angajaţii din, n.r.) sistemul sanitar (vor avea salarii mai mici - n.r.). Eu am calculat procentual, pentru că Ministerul Sănătăţii este ordonator principal de credite pentru 60.000 de persoane. Pentru 200.000 de persoane ordonatori principali sunt autorităţile locale. (...) Sunt nişte situaţii punctuale care trebuiau rezolvate, pentru că era foarte clar: atâta vreme cât până la 1 martie a fost în vigoare un regulament de sporuri, care spunea că sporul maxim este 100% şi se aplica la salariul din ianuarie; au venit categorii de personal (...) cărora li s-a aplicat un spor mai mic - era clar că vor fi scăderi de venituri. Soluţiile le-am prezentat încă de acum o lună sindicatelor", a precizat ea.

 
În acest sens, ministrul a explicat că, pentru a acoperi pierderile de venit în cazul personalului auxiliar, se pot acorda stimulente în limita a două salarii minime brute pe ţară.
 

"Aceste categorii de salariaţi nu beneficiază de creşterea salariului de încadrare până în 2022, aşa cum beneficiază medicii şi asistentele medicale. Pentru ca aceste pierderi să fie acoperite, adică faţă de nivelul lunii februarie, există în legea 95, legea salarizării, o prevedere care spune că spitalele pot acorda stimulente în limita a două salarii minime brute pe ţară. Această prevedere există. Eu am spus încă de acum o lună că există. Pentru fiecare angajat, pe lună, există această prevedere (...) pentru a compensa aceste pierderi de venituri care există la anumite categorii, respectiv personal auxiliar", a precizat Sorina Pintea.

 
Ea a subliniat că în calitate de ministru al Sănătăţii trebuie să aplice legea, dar şi că spitalele care sunt conduse eficient vor putea acorda compensarea.
 

"Acum vom vedea exact cine gestionează sau nu bine un spital. Pentru că, până la urmă, un spital care are cheltuiala de personal până în 70% se încadrează foarte bine şi poate să dea aceste completări, stimulente, liniştit. Pentru că stimulentele nu se dau la tot personalul, ci personalului care pierde faţă de venitul din februarie, tocmai pentru a putea echilibra lucrurile. Aici vom vedea fiecare cum se gospodăreşte", a precizat ministrul.

 
Totodată, Sorina Pintea a atras atenţia asupra faptului că există în spitalele din Capitală medici care câştigă între 15.000-22.000 de lei net, fără veniturile din gărzi.
 

"Cred că în ultima perioadă am discutat cu foarte mulţi manageri de spitale, peste o sută. (...) Spitalele din subordinea Ministerului Sănătăţii au probleme cu încadrarea în această limită de 30%, prevăzută de lege, pentru că în subordinea Ministerului Sănătăţii sunt spitalele mari care au şi sporuri foarte mari. Vor acoperi pentru personalul care pierde la venituri. Nu pierde tot personalul. Să nu uităm că există în spitalele din Capitală medici care câştigă între 15.000-22.000 de lei net, fără veniturile din gărzi. În momentul în care Guvernul a dat această lege a salarizării a spus foarte clar: dorim să ne păstrăm medicii în ţară, personalul medical", a precizat ea.

 
Ministrul a menţionat că va da o circulară pentru a informa toate spitalele despre posibilitatea acordării stimulentelor.
 

"Eu spun că pot să aplice o lege care este în vigoare, ca să poată compensa nişte pierderi de venituri, pentru infirmieri, îngrijitoare de curăţenie, brancardieri. Este vorba de a se gospodări fiecare. Ministrul Sănătăţii trebuie să aplice o lege, la fel şi spitalele din subordine, indiferent de modul de subordonare. (...) Eu voi da această circulară (referitoare la posibilitatea acordării de stimulente în limita a două salarii minime brute pe ţară - n.r.) pentru că am avut o discuţie cu sindicatele. Au agreat acest tip de rezolvare pe moment, iar pe de altă parte vom relua discuţia finanţării spitalelor în funcţie de categoria de clasificare a lor", a declarat Pintea.

 
Ministrul a confirmat şi faptul că la propunerea sindicatelor va fi regândit regulamentul de sporuri, pe categorii de spitale.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Eu

13 Apr, 2018 17:37

Cu DSP_urile ce faceți?

Articole asemanatoare

Declarații de avere Alexandrina Elena Șocarici, secretar la Primăria Dumbrăveni, averea și interesele (DOCUMENTE)

19 Apr 2024 533

Tulcea Peste 80 de angajați ai combinatului de alumină, fără locuri de muncă

01 Apr 2024 728

A cerut eșalonarea contribuțiilor restante aferente lefurilor pentru 2023 Primarul Cristian Radu jonglează iar cu salariile angajaților din administrația locală de la Mangalia! (DOCUMENT)

26 Mar 2024 1045

Decizie de ultimă oră în dosarul dintre Carmen Răducu și ITM Constanța. Iată ce au decis magistrații constănțeni

22 Mar 2024 905

Vești bune pentru militari! Guvernul majorează salariile personalului din MApN

21 Mar 2024 6014

Declarații de avere Constanța Camelia Dumitrache, șef serviciu în Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, avere și interese (DOCUMENTE)

20 Mar 2024 738

Municipalitatea trebuie să achite dr. Halichidis, fostul manager SCBI Constanța, salariile restante! Răspunsul Judecătoriei la contestarea executării (MINUTA)

13 Mar 2024 1107

Averea și interesele Adelei Mihalcea, director economic la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (DOCUMENTE)

05 Mar 2024 848

Primarul Radu Cristian spune că jumătate dintre aceștia nu au ce căuta în administrație Angajații Primăriei Mangalia nu și-au primit salariile de aproape două săptămâni

25 Feb 2024 4730

Declarații de avere Teodora Pintilie, director general adjunct la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, averea și interesele (DOCUMENTE)

14 Feb 2024 872

Birourile permanente au decis veniturile angajaților senatorilor și deputaților Cât câștigă un consilier parlamentar?

07 Feb 2024 847

Una dintre cele mai mari bănci din România a fost pusă la vânzare. Iată care este aceasta

01 Feb 2024 1593

Dr. Laurențiu Bădescu, fostul manager SAJ Constanța, pierde definitiv procesul deschis Agenției Naționale de Integritate! (MINUTA)

01 Feb 2024 1419

Procurorii DNA Constanța, sesizați pentru banii de pensii, de la Liceul Dimitrie Cantemir, din Babadag! Curtea de Conturi estimează un prejudiciu de aproape 2,15 milioane de lei (DOCUMENT)

31 Jan 2024 1176

Decizie aprobată în ședința Guvernului! Ce salarii vor avea directorii din învățământul preuniversitar

18 Jan 2024 952