Vestitorul primăverii a fost surprins la Șipote. Cele mai frumoase legende despre el… (video)

 
Ghiocelul ne aduce primăvara în suflete, fiind prima floare ce apare după viscolele iernii. Nu numai că ne vesteşte venirea primăverii, dar este direct legat şi de sărbătoarea mărţişorului, tradiţional acesta fiind aproape de neînchipuit fără delicatul bucheţel de ghiocei. Florile din videoclip sunt din pădurea de la Șipote și vă vor încânta cu siguranță ochii.
Cui nu-i plac ghioceii? Delicateţea lui l-a făcut vedetă în diferite legende. Astfel, se spune că o rază de soare, faţă cea mai mică şi răsfăţată a strălucitorului astru, a coborât într-o grădină, un adevărat colţ de răi, pentru a culege o floare. Însă din neatenţie a rupt codiţa unui mic şi firav ghiocel. Razei de soare i s-a făcut milă, astfel că o lacrimă i-a căzut pe codiţa ruptă, care s-a vindecat pe dată. Apoi prinţesa Rază-De-Soare l-a întrebat pe ghiocel ce dorinţă ar vrea să-i îndeplinească, iar acesta a rugat-o să-l facă să răsară primul dintre toate florile, de sub stratul de zăpadă, iar parfumul lui delicat, abia simţit, să-i facă pe oameni să se bucure şi să ştie că a venit primăvară. Iar raza de soare l-a sărutat pe ghiocel, pecetluind vraja ce tocmai fusese făcută.
O altă legendă ne spune însă că atunci când Dumnezeu a făcut toate lucrurile câte sunt pe pământ le-a colorat frumos, însă doar zăpezii i-a spus să-şi caute singură culoarea. Iar această s-a rugat pe rând de iarbă, de mac, de floarea-soarelui, de albăstrele să-i dea şi ei frumoasele lor culori, dar nici una nu i-a ascultat rugămintea. Tristă şi amărâtă, zăpada a ajuns la ghiocel, căruia i-a povestit necazul ei. Acesta, înduioşat de necazul ei, i-a propus să împartă cu el culoarea lui albă, iar zăpada, de atunci, drept recunoştinţă, îl lasă să-şi scoată căpşorul afară de cum se arată primăvară.
Însă poate că cea mai frumoasă legendă e cea care ni-i prezintă pe ghiocei ca simbol al trezirii speranţei muritorilor. Astfel, legendă spune că, în momentul în care Adam şi Eva au fost alungaţi din răi, ajunşi pe pământ şi fiind cuprinşi de viscol şi ninsoare, au căutat să se întoarcă în grădina raiului, fără însă să fie în stare să mai găsească drumul. Atunci, îngerul care îi însoţea a suflat peste un bulgar de zăpadă transformându-l în ghiocei, primele flori apărute pe pământ, un simbol al trezirii speranţei, consolării şi alinării.
Cu toate acestea, în Marea Britanie ghiocelul are o semnificaţie diferită. O legendă locală povesteşte cum o tânăra faţă, Kerma, găsindu-şi iubitul mort, a aşezat în rana lui o floare de ghiocel. Tânărul nu a înviat, în schimb, trupul lui s-a transformat într-un pâlc de ghiocei. S-a sugerat, de asemenea, că plantă misterioasă ce apare în Odiseea lui Homer ar putea fi de fapt un ghiocel, căci, graţie conţinutului de galantamina, el ar putea acţiona că un antidot împotriva otrăvurilor.
Ghiocelul este declarat specie ocrotită în UE, menţionat în mai multe legi şi convenţii privind protejarea naturii, iar la noi, prin Ordonanţă de Urgenţă nr. 57 din 2007, este declarat specie de interes comunitar. Această înseamnă, cel puţin în principiu, că el nu poate fi comercializat decât sub forma ghioceilor de grădină, crescuţi special în acest scop. Ghioceii nu sunt încă pe cale de dispariţie, dar se consideră că trebuie introduse unele reguli pentru evitarea atingerii stării critice.
Ghioceii reprezintă, în același timp, o adevărată mină de aur pentru organismul uman.
 
 

Poftiți la ghiocei din pădure

Posted by Catalin Anghel on 28 Februarie 2016

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Doliu în lumea muzicii româneşti! A murit la doar 31 de ani

13 Sep 2019 3457

Sănătate Calităţile terapeutice ale ghiocelului

19 Feb 2016 1984

Sănătate Calităţile terapeutice ale ghiocelului

16 Feb 2015 2121

Sală polivalentă, donată de Guvern Bisericii!

13 Oct 2014 2457

Ce nu ştiam despre ghiocei

01 Aug 2014 1477