Stiri calde

Victimele de la ”Colectiv” și familiile celor decedați vor fi ajutați de Guvern

 
Guvernul a aprobat, în şedinţa de astăzi, noi măsuri pentru sprijinirea persoanelor rănite în urma incendiului din 30 octombrie 2015 din Club Colectiv, precum și pentru familiile celor care și-au pierdut viața în urma tragediei. Mai exact, acordarea ajutorului financiar însoțitorului persoanei rănite se va extinde, urmând ca de acesta să poată beneficia atât pentru perioada spitalizării, cât și pentru perioada în care rănitul urmează tratament în regim ambulatoriu.
 
De asemenea, a fost extinsă modalitatea de sprijin, astfel încât de acest ajutor să beneficieze și însoțitorii răniților aflați la tratament în țară, în localitatea de domiciliu. Aceștia vor putea beneficia de 50 lei/zi pentru întreaga perioadă de tratament în ambulatoriu.
 
Aceste măsuri se adaugă celor deja stabilite prin HG 925/2015, respectiv: un membru al familiei sau altă rudă care însoțește un pacient transferat la un spital din străinătate va primi 7.500 de euro lunar, respectiv 6.000 de euro pentru cazare și masă (200 de euro pe zi), pe perioada spitalizării, și 1.500 de euro pentru transport; un membru al familiei sau altă rudă a persoanei rănite internate în spitale din București va primi 6.000 de lei lunar, suport financiar acordat pentru perioada spitalizării.
 
Totodată, potrivit actului normativ adoptat astăzi, ajutoarele suplimentare se acordă pentru o perioadă de până la 180 de zile, indiferent dacă tratamentul în regim ambulatoriu se efectuează în țară sau în străinătate în statele membre UE, ale Spațiului Economic European sau în alte state, dar nu mai târziu de împlinirea termenului de 6 luni de la publicarea Hotărârii în Monitorul Oficial. Această perioadă de până la 180 de zile este suplimentară față de perioada/perioadele de spitalizare.
 
Ajutoarele suplimentare se acordă în baza unei cereri depuse la Agenția județeană pentru plăți și inspecție socială, respectiv a municipiului București, însoțită de copia actelor de identitate ale persoanei rănite și însoțitorului. În situația în care rănitul și însoțitorul se află în străinătate, documentele se depun la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale MAE, care le retransmit Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială.
 
Tot astăzi, printr-o a doua Hotărâre, Guvernul a extins reglementările privind acordarea ajutoarelor de urgență pentru familiile persoanelor care și-au pierdut viața în urma incendiului din 30 octombrie 2015 în Clubul Colectiv.
 
Acest sprijin va putea fi acordat și în cursul anului 2016, familiilor persoanelor decedate în urma tragicului eveniment, pentru cazurile de deces pentru care familiile nu au beneficiat de acest ajutor de urgență.
 
Ajutorul este în cuantum de 5.000 de lei și va fi acordat în baza unei cereri adresate agenției pentru plăți și inspecție socială din raza teritorială a domiciliului și a unei copii a actului de identitate. Plata ajutoarelor de urgență se efectuează de către agențiile județene pentru plăți și inspecție socială, respectiv a municipiului București, în funcție de domiciliul familiilor.
 
Decizia a fost luată de Guvern având în vedere că până în prezent au fost plătite ajutoare de urgență pentru familiile a 42 de persoane care și-au pierdut viața în urma incendiului din Clubul Colectiv.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Colectiv Guvernul modifică modul de acordare a ajutoarelor de urgenţă pentru familiile răniţilor

18 May 2016 769

În ședința de Guvern de mâine se cere eliminarea micşorării pedepselor deţinuţilor care scriu cărți

02 Feb 2016 876

Comunicat de presa ref HG privind ajutoarele de urgenta

03 Nov 2015 491

Pe masa Guvernului se află azi amenzile pentru cluburi şi ajutoare pentru familiile victimelor de la „Colectiv”

03 Nov 2015 778

Sporuri, indemnizaţii, bani de haine şi premii în Contractul Colectiv de Muncă pe 2014 La Consiliul Judeţean Constanţa se trăieşte bine pe seama contribuabililor (document)

13 Jan 2014 6233

Joi se schimbă Contractul Colectiv de Muncă. Dar să vedeţi cum e cel actual Prime, sporuri, bani de haine, la Consiliul Judeţean Constanţa (document)

18 Dec 2012 3318