Victimele Holocaustului, comemorate la Templul Israelit din Tulcea (galerie foto)

Duminică, 27 ianuarie 2019, la Templul Israelit din municipiu a avut loc o adunare solemnă cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, eveniment la care au fost prezenți vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Petre Badea, Prea Sfinția Sa Visarion, Episcopul Tulcii și primarul municipiului, Constantin Hogea.       

“Comemorarea Holocaustului este o datorie a întregii societăţi şi a comunităţii noastre în mod special. Ziua de astăzi nu îndeamnă doar la aducere aminte, ci la învăţămintele pe care istoria ni le oferă mereu. Printr-o imensă nedreptate a sorții, sumedenie de femei, copii, tineri, bătrâni sau bărbaţi au sfârşit în trenurile morții. Pierderea lor va dăinui în memoria şi conştiinţa noastră pentru totdeauna.
Suntem cu sufletul alături de ei, suntem cu inima și cu gândul la cei ce au murit în această mare oroare a istoriei.
Astăzi, evocăm greșelile trecutului și ne dorim ca România să rămână o țară stabilă și înfloritoare iar comunitatea tulceană un exemplu de conviețuire pașnică și toleranță religioasă.
Să le fie veșnică pomenirea celor trecuți în neființă în condiții tragice iar noi și generațiile care vor veni să ne bucurăm de pace și armonie!”, a declarat cu acest prilej vicepreședintele Petre Badea.

         
În cadrul acțiunii, președintele Comunității Evreilor din Tulcea, Solomon Faimblat a prezentat semnificația evenimentului, biografia a trei salvatori ai evreilor (Oscar Schindler, Irena Sendler și Nicholas Winton), fotografii ale acestora, în final fiind aprinse șase lumânări în memoria celor șase milioane de evrei exterminați în perioada 1939-1945.
         

“Peste 1,4 milioane de oameni au fost uciși în lagărul de la Auschwitz. În Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului se aduc omagii, se aprind lumânări și au loc marșuri ale durerii în memoria victimelor. Pentru ca această tragedie a Holocaustului să nu se mai întâmple, există un îndemn al unei rugăciuni evreiești: Să nu uităm! Astfel, Congresul Mondial Evreiesc a inițiat acțiunea internațională We remember!, în cadrul căreia orice persoană din lume poate trimite fotografii, care sunt proiectate la Auschwitz în perioada 23-27 ianuarie 2019. Comunitatea noastră a făcut astfel de fotografii, care au fost trimise la Congresul Mondial Evreiesc și care sunt proiectate în perioada respectivă”, a declarat președintele Solomon Faimblat.

         
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mesajul ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului „Am fost și rămânem alături de poporul evreu și de statul Israel”

29 Jan 2024 482

Președintele Iohannis „Aducem astăzi un pios omagiu memoriei tuturor celor care au pierit și au suferit în timpul Holocaustului“

29 Jan 2024 553

Ciolacu Rana lăsată de Holocaust în mentalul colectiv românesc poate fi tratată doar prin asumare onestă și promovarea adevărului istoric

27 Jan 2024 625

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului – „Victimele uitate”

24 Jan 2024 5508

Mai sunt în viaţă aproximativ 245.000 de supravieţuitori ai Holocaustului

23 Jan 2024 775

Premieră pentru România în Congresul american Participare record pentru onorarea Comisiei Wiesel la 20 de ani de la înființare. Eforturile României în combaterea antisemitismului și promovarea memoriei Holocaustului, lăudate în Congres

02 Dec 2023 613

Decret semnat de Iohannis Ordinul Naţional ''Steaua României'' conferit lui Menachem Hacohen, Marele Rabin al României

13 Oct 2023 748

MAE va continua să susțină toate acțiunile ce vizează educația privind Holocaustul

09 Oct 2023 856

Președintele României, Klaus Iohannis, mesaj cu prilejul Zilei Naționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului

09 Oct 2023 728

Expoziția de bandă desenată „Imagini din trecut. Holocaustul în Constanța” va avea loc în Piața Ovidiu. Tragedia evreilor și a romilor, punctele de interes

28 Sep 2023 888

#citeșteDobrogea Vasul „Struma“ și destinul tragic al pasagerilor săi

12 Sep 2023 3441

Anunț de ultim moment de la Ministerul Educației despre disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul”

09 Aug 2023 1686

Mărturii cutremurătoare ale urmașilor victimelor Holocaustului impotriva romilor. Petru Anghel - „Cineva trebuie să răspundă pentru genocidul împotriva țiganilor” (GALERIE FOTO+VIDEO)

02 Aug 2023 1572

Ziua Europeană de Comemorare a Holocaustului împotriva romilor, marcată la Constanța

01 Aug 2023 709

Mesajul lui Iohannis de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

27 Jan 2023 1036