Stiri calde

Victor Negrescu - „România va deține Președinția Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării în perioada noiembrie 2018 – noiembrie 2019“

România va exercita, în perioada 1 noiembrie 2018 – 1 noiembrie 2019, Președinția Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD), urmare a deciziei celor 14 state membre ale SUERD, a declarat ministrul Victor Negrescu.

„Cu sprijinul premierului Mihai Tudose, România a obținut susținerea celorlalte state membre pentru preluarea acestui mandat important pentru țara noastră, care va coincide cu preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene, materializând astfel una dintre prioritățile noastre în context european“, a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.


Începând cu 1 ianuarie 2018, România va deveni deja parte a Trio-ului de Președinții SUERD, alături de Bulgaria, care deține în prezent Președinția și Ungaria, care a exercitat acest mandat până la 1 noiembrie 2017. În cadrul Trio-ului, România va putea să contribuie la elaborarea și pregătirea documentelor și a reuniunilor SUERD.

„Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării este o inițiativă de succes a României la nivel european, iar noi ne dorim ca această formă de colaborare regională să cunoască o dezvoltare continuă în perioada următoare. Exercitarea Președinției SUERD presupune asumarea de către partea română de responsabilități, în cadrul unui proces de implicare și coordonare pe mai multe paliere. Îndeosebi, aceasta va permite României promovarea la nivel european și regional a temelor și inițiativelor de interes pentru statele din regiunea Dunării, precum și prezidarea reuniunilor și obținerea consensului între statele membre“, a explicat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.


Pe durata mandatului, România va organiza, în colaborare cu Comisia Europeană și cu Programul Transnațional Dunărea, o reuniune a Forumului Anual al SUERD, cu participarea oficialilor din statele membre și a reprezentanților Comisiei, ai instituțiilor europene de profil și ai societății civile. De asemenea, România va găzdui în această perioadă o reuniune a miniștrilor Afacerilor Externe dedicată guvernanței SUERD, va organiza și conduce două reuniuni ale coordonatorilor naționali din statele membre ale SUERD, reuniuni ale coordonatorilor Ariilor Prioritare și ai Grupurilor Directoare, precum şi alte evenimente tematice cu participarea coordonatorilor celor unsprezece arii prioritare ale SUERD și ai Autorității de Management a Programului Transnațional Dunărea.

România, prin ministerele de profil, coordoneaza trei arii prioritare SUERD: navigabilitate (împreună cu Austria), turism și cultură (împreună cu Bulgaria) și riscuri de mediu (împreună cu Ungaria). Între temele principale pe care țara noastră le va promova pe perioada Președinției SUERD menționăm: înființarea Punctului Focal pentru Asistență Tehnică / Danube Strategy Point, crearea unor sinergii între stakeholderii din regiunea Dunării și Comisia Europeană în dezvoltarea clusterelor și consolidarea cooperării și interacțiunii între entitățile participante la SUERD și alte stratgeii macroregionale ale Uniunii Europene.

În perspectiva preluării Președinției SUERD, Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul ministrului delegat pentru Afaceri Europene, în calitate de instituție cu rol coordonator la nivel național pentru implementarea Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, a demarat în luna septembrie 2017 o amplă campanie de informare la nivelul celor 12 județe dunărene despre oportunitățile de finanațare pentru proiecte derulate în cadrul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării.

Seminariile sunt organizate cu participarea ministrului delegat pentru Afaceri Europene, a Coordonatorului Național SUERD și a experților din Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, Ministerului Cercetării și Inovării, respectiv a reprezentanților autorităților publice locale. Ministerul Afacerilor Externe profită de ocazie pentru a mulțumi Comisarului European pentru Politica Regională, Corina Crețu, membrilor delegației României din Parlamentul European, reprezentanților Parlamentului României și celorlalte instituții publice pentru sprijinul oferit în realizarea acestui obiectiv.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Corina Creţu, comisar european şi candidat - „PRO România este singura forţă politică care va reprezenta stânga românească şi pro-europeană în Parlamentul European“

17 May 2019 419

UPDATE Sibiul, gazda Sumitului UE. Decizii care vor schimba soarta Uniunii Europene

09 May 2019 432

Editorial Imaginile cu râul de produse din plastic din România au făcut furori pe Facebook. Și cam atât

09 May 2019 743

Premierul Viorica Dăncilă a participat la reuniunea șefilor de Guvern ai statelor din Europa Centrală și de Est

01 May 2019 290

Raport şi audit OMV Petrom. Unde forează compania în Marea Neagră

24 Apr 2019 694

Anunţul făcut de Registrul Auto Român. Ce se întâmplă cu autoturismele cu volan pe dreapta

06 Apr 2019 1019

Parlamentul European a decis. Când se va renunța la trecerea la ora de vară

26 Mar 2019 755

Consiliul Uniunii Europene a adoptat propunerile privind poziția UE referitoare la completarea Acordului privind Spațiul Economic European

04 Mar 2019 501

Victorie importantă pentru România la Bruxelles. Despre ce este vorba

20 Feb 2019 771

Vara la mare, iarna la munte Tinerii din ALDE s-au şcolit la Sinaia

20 Feb 2019 1218

Eugen Teodorovici, ales într-o funcție importantă în Uniunea Europeană. Când va începe mandatul acestuia

17 Feb 2019 797

Tudorel Toader, scrisoare către miniștrii de Justiție din Uniunea Europeană

13 Feb 2019 466

Combaterea radicalizării teroriste, o prioritate pentru Uniunea Europeană și pentru România

22 Jan 2019 306

Ceremonia de la Ateneu a fost încheiată de Orchestra Uniunii Europene

10 Jan 2019 552

România, felicitată de Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk

01 Jan 2019 536