Stiri calde

Victoria unei asociaţii de proprietari din Constanţa PUZ-ul din Tomis II, anulat definitiv de instanţă!


Asociaţia de Proprietari A2 din Constanţa a câştigat în instanţă! Oamenii au obţinut, la recurs, anularea definitivă a PUZ-ului proiectului imobiliar care prevedea constuirea unui bloc de şapte etaje pe spaţiul verde din faţa unui bloc de patru etaje, de pe bulevardul Tomis, vis-a-vis de Capela Militară.
 
În urmă cu puţin timp, avocatul Ion Stelian-Cristian a scris pe facebook următorul mesaj: „Simt nevoia să mă bucur zgomotos şi să strig încă o data: Se poate! Astăzi am avut recursul în procesul având ca obiect anularea PUZ-ului din Tomis II. Acum câteva minute am aflat soluția: am câștigat acest proces, iar PUZ-ul rămâne anulat definitiv. Determinarea locuitorilor din zona si profesionalismul judecătorilor au fost esențiale pentru demontarea acestui abuz. E greu de crezut ca vor mai putea construi ceva acolo, dar vom vedea... Era si păcat de așa frumusețe de spațiu verde!“
 
Reamintim că, peste drum de parcul din Tomis II, pe o porţiune cuprinsă între Liceul Internaţional de Informatică şi intersecţia de la Spitalul Judeţean, o pancartă anunța vara trecută intenția privind edificarea a două noi blocuri de câte şapte nivele pe spaţiu verde, chiar în faţa unor blocuri de câte patru etaje. Intenția îi aparținea Elenei Apostol, care a iniţiat un Plan Urbanistic de Detaliu.

Locatarii  reuniți în Asociaţia de proprietari A2 nu au acceptat ca, prin ridicarea noilor construcţii, să le fie afectate însorirea şi intimitatea şi să fie expuşi la o supraaglomerare a zonei, astfel că s-au adresat imediat Tribunalului Constanța. Pe 19 februarie, instanța a dispus admiterea în parte a cererii formulate de Asociaţia de Proprietari A2 în contradictoriu cu Consiliul Local al Municipiului Constanţa. Totodată, judecătorii au dispus anularea parţială a HCLM nr.52/30.01.2012, respectiv în ceea ce priveşte aprobarea PUZ pentru zona ZRL5c lot 1 şi 2.

În anul 2008, ZIUA de Constanţa nota faptul că, în apropierea Spitalului Judeţean, pe o bucată de pământ pe care toată lumea o ştie ca fiind spaţiu verde, aveau să se ridice două blocuri cu câte 13 etaje. Beneficiara impresionantei lucrări era aceeaşi Elena Apostol, care depusese la Agenţia pentru Protecţia Mediului documentele pentru obţinerea unui aviz de mediu. Acelea arătau că, în conformitate cu certificatul de urbanism nr. 159 din 16 ianuarie 2007, emis de Primăria Constanţa, se ajunsese în faza de „PUZ parţial“. „Acest tip de plan este inexistent în documentaţiile de specialitate din domeniul urbanismului, fiind un hibrid între PUD şi PUZ“, se mai specifica în actele depuse la APM. De asemenea, se mai prezentau şi o serie de disfuncţionalităţi, printre care faptul că pe amplasament nu există reţele edilitare. O altă problemă descrisă era lipsa locurilor de parcare, pentru care ar fi trebuit să se recurgă la amenajarea unora subterane. „Însă, în cazul amplasării unei clădiri în zona blocului A2, între blocurile TS2 şi TS3, se vor asigura două nivele de subsol cu parcaje subterane cu capacitatea maximă de 22 de locuri“, se arăta în documentele de la acea dată.
 
UPDATE 1, ora 17.19


„Procesul a durat un an şi jumătate, iar recurul a avut două termene. Soluţia este una pozitivă pentru noi în sensul că magistraţii au respins recursul Consiliului Local Municipal Constanţa. Această victorie îmi dă speranţa că se poate face ceva. Dar nu trebuie să aştepţi, ci să faci ceva în mod efectiv“, a declarat avocatul Ion Stelian-Cristian, în urmă cu puţin timp.
Citeşte şi:

Decizie istorică pentru Constanța Instanța a anulat un PUZ. Un spațiu verde, salvat de la betonare (document + galerie foto)
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Corciogaru

25 Oct, 2016 14:49

Bravos natiune

Mihaela

21 Oct, 2016 16:00

Ar trebui sa-l demoleze și pe cel deja construit tot in acel spațiu....

Gabi

19 Oct, 2016 17:42

Bravo!

Articole asemanatoare

Dispare un spaţiu verde de pe bulevardul Tomis, zona Spitalului Judeţean Constanţa. Eclissis Intermed SRL a iniţiat un PUZ (document)

13 May 2019 3280

PUZ-ul societăţii Impact Developer & Contractor SA pentru construirea ansamblului rezidenţial Greenfield, la mâna constănţenilor

05 Apr 2019 1264

PUZ-ul iniţiat de Medgaz SRL, depus la APM Constanţa. Investitorul vrea să ridice un bloc de şase etaje (document)

13 Feb 2019 658

Arhitectul şef al municipiului Constanţa, Radu Vânturache, prezintă, azi, PUZ-ul zonei peninsulare (galerie foto)

18 Dec 2018 926

Decizie istorică la Constanța „Se recomandă întregirea terenului aferent monumentului istoric prin expropriere (...) și punerea în valoare a Porții Mari a Cetății Tomis“! (documente)

12 Nov 2018 4483

Aleşii locali PNL se vor abţine de la vot în şedinţa CLM de mâine. Vezi despre ce proiect este vorba şi ce contestă liberalii? (documente)

22 Mar 2018 1054

Consultare publică asupra actualizării PUZ-ului din zona Campusului Universitar din Constanţa

29 Dec 2016 1396

Se va construi un bloc de opt etaje pe aleea Hortensiei? Comisia de urbanism decide modificarea PUZ-ului (document)

16 Dec 2016 2471

Hotărâre istorică pentru Constanţa Decizie a APM care încuviinţa sacrificarea unor spaţii verzi în Tomis Nord, anulată de instanţă

01 Jul 2016 9793

Blocurile de pe Tomis ameninţă iar Primăria Constanţa nu se lasă, vrea să „salveze“ PUZ-ul care fusese anulat de instanţă (galerie foto)

19 May 2016 2540

Decizie istorică pentru Constanța Instanța a anulat un PUZ. Un spațiu verde, salvat de la betonare (document + galerie foto)

20 Feb 2016 19522

Cum va arăta blocul de patru nivele pe care Constantin Opriţă vrea să îl ridice pe strada Mircea cel Bătrân

16 Feb 2016 1910

Intenţionează să ridice o construcţie de patru nivele Constantin Opriţă vrea să „upgradeze“ strada Mircea cel Bătrân (document)

02 Feb 2016 1757

Timpul.info În Constanța, morții primesc teren de la Primărie și construiesc blocuri de 6 etaje (galerie foto)

20 Jun 2015 5310

Primãria recheamã oamenii la consultãri PUZ-ul întocmit pentru construirea unor parcãri în Tomis Nord, la mâna constãnțenilor

13 Jun 2015 1727