Stiri calde

Viorica Dăncilă a participat la Marșul Internațional al Vieții, în Polonia

În data de 2 mai 2019, prim-ministrul Viorica Dăncilă a participat la Marșul Internațional al Vieții, eveniment educațional anual, organizat în Polonia, și la Ceremonia comemorativă, alături de lideri ai comunității internaționale, oficiali guvernamentali, reprezentanți ai cultelor religioase, organizații de studenți si copii.

Împreună cu delegația oficială condusă de prim-ministrul Viorica Dăncilă au mai participat la acest eveniment David Saranga, ambasadorul Statului Israel în România, precum şi Tova Ben Nun-Cherbis, președinte și Fondator al Complexului Educațional Laude-Reut, împreună cu un grup de copii din Romania.

Participarea la marș, care presupune parcurgerea, pe jos, a distanței de la Auschwitz la Birkenau a fost precedată de rostirea unui discurs, în cadrul părții oficiale a evenimentului, precum și de o întrevedere cu o delegație de elevi din România care a participat la eveniment.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a menționat, în cadrul acestui moment, că evenimentele tragice cu caracter antisemitic din ultimii ani în Europa ne demonstrează cât de important este să identificăm cu claritate căile prin care putem să prevenim antisemitismul și cât de actuale sunt prioritățile pe care România le-a promovat pe durata deținerii Președinției IHRA (martie 2016 – martie 2017)  și anume: consolidarea educației despre Holocaust, încurajarea cercetării academice și combaterea antisemitismului, rasismului, xenofobiei și discriminării.

Șeful Executivului a reafirmat angajamentul constant al României în lupta împotriva antisemitismului,  evidențiind, în același timp, implicarea Complexului Educațional Laude-Reut din București în derularea unor proiecte educaționale destinate tinerei generații.

În context, a prezentat demersurile autorităților române în planul comemorării şi cercetării Holocaustului, precum şi al combaterii antisemitismului, care au urmărit, cu precădere, reconcilierea cu trecutul recent al României prin dezvoltarea programelor educaționale despre Holocaust destinate învățământului preuniversitar şi universitar, protejarea moștenirii culturale evreiești, combaterea antisemitismului şi a altor forme de rasism şi xenofobie.

Cu această ocazie, a făcut un apel pentru consolidarea educației tinerei generații pentru ca aceasta să poată fi capabilă să denunțe și să combată orice formă de extremism, intoleranță, rasism sau antisemitism, aceasta fiind un obiectiv absolut necesar pentru a putea modela un viitor democratic.

Totodată, premierul român, a amintit, în context, că prioritățile României în calitate de Președinție a Consiliului UE includ, în cel de-al patrulea pilon, Europa valorilor comune, teme legate de combaterea rasismului, intoleranței, xenofobiei, populismului, antisemitismului și descurajarea discursului bazat pe ură şi a amintit cele două evenimente internaționale organizate de Președinția română pe tema combaterii antisemitismului la nivel european și la nivel național, inclusiv prin promovarea unui proiect care vizează înființarea unui muzeu memorial al Holocaustului. 

Premierul român a participat, de asemenea, la ceremonia comemorativă de la Birkenau, care a încheiat Marșul Internațional al Vieții, eveniment dedicat memoriei evreilor din Balcani și Europa de Est, victime ale Holocaustului.

Printre cei care au luat cuvântul la ceremonie s-au aflat Bartolomeu I, Arhiepiscop de Constantinopol și Patriarh Ecumenic și Yitzhak Herzog, președintele Agenției Evreiești pentru Israel.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Viorica Dăncilă, despre impozitarea pensiilor speciale

19 Sep 2019 414

Întrevedere între Viorica Dăncilă și președintele Curții Europene a Drepturilor Omului

19 Sep 2019 258

Viorica Dăncilă şi-a depus candidatura pentru alegerile prezidenţiale

19 Sep 2019 393

Viorica Dăncilă - "Guvernul nu o susţine pe Laura Kovesi pentru şefia Parchetului European"

19 Sep 2019 432

Premierul Dăncilă ”Vom merge în Parlament pentru remaniere”

18 Sep 2019 266

Numiri în funcţii. Decizii ale primului ministru Viorica Dăncilă. Cine este de la Constanţa

18 Sep 2019 1420

Viorica Dăncilă se întâlneşte la Palatul Victoria, cu omologul său din Republica Polonia, Mateusz Morawiecki

16 Sep 2019 370

Viorica Dăncilă merge în SUA pentru fotografii de campanie, alături de Teodorovici și Mănescu

15 Sep 2019 597

Viorica Dăncilă propune partidelor parlamentare semnarea Pactului naţional pentru bunăstarea românilor

13 Sep 2019 489

Viorica Dăncilă, mesaj pentru salvatori, cu ocazia Zilei Pompierilor

13 Sep 2019 301

Cine e Camelia Gavrilă, propusă pentru portofoliul Educaţiei

13 Sep 2019 699

Viorica Dăncilă „Nu îmi este teamă să mergem în Parlament. Nu fugim de Constituţie, aşa cum o face preşedintele”

12 Sep 2019 488

Reacții la propunerea prof. Camelia Gavrilă ca ministru al Educației

12 Sep 2019 1071

Viorica Dăncila a declarat ce va face cu Guvernul României. Cine sunt noii miniștri propuși în funcții de conducere

11 Sep 2019 592

Au cerut să fie schimbaţi şi Viorica Dăncilă a semnat. Una din decizii vizează o instituţie din Constanţa

10 Sep 2019 1465