Stiri calde

Viorica Dăncilă Motto-ul României la Preşedinţia Consiliului UE va fi ''Coeziunea ca valoare comună europeană''

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, miercuri, că motto-ul României la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene va fi ''Coeziunea ca valoare comună europeană'', scrie Agerpres.ro.

"În urmă cu două săptămâni am pledat de la această tribună pentru o Românie unită, mai bună şi europeană. Vin astăzi în faţa dumneavoastră cu aceeaşi viziune şi pentru Europa: o Europă unită, mai bună şi de ce nu, mai 'europeană'. De aceea, motto-ul preşedinţiei ce va fi exercitată de România va fi 'Coeziunea ca valoare comună europeană'. Toate acţiunile pe care le vom derula în următoarele 6 luni vor fi pentru susţinerea şi consolidarea acestui concept de coeziune, pe care se sprijină întreaga arhitectură europeană. Vom acţiona pentru reducerea diferenţelor de dezvoltare, pentru accesul egal la beneficii, pentru înlăturarea factorilor care generează separări sau ierarhizări între statele membre. Trebuie să putem depăşi abordările de tipul state membre vechi versus state membre noi sau vest versus est, a liniilor de demarcaţie, a dezechilibrelor de dezvoltare, în favoarea unei Europe care să avanseze prin consonanţa vocilor sale interne, a obiectivelor sale ", a declarat prim-ministrul în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.


Ea a adăugat că există mai multe dimensiuni ale acestui "concept esenţial de coeziune".

"Vorbim în primul rând de coeziunea economică dintre statele membre, care trebuie să urmărească diminuarea decalajelor de dezvoltare şi de consolidare a pieţei unice. Realizăm, desigur, că există o competiţie firească în plan economic între statele Uniunii sau chiar între regiunile de dezvoltare din spaţiul european. Însă trebuie să fim în egală măsură conştienţi că o creştere accelerată în regiunile mai slab dezvoltate va însemna o Uniune Europeană mai puternică. Va însemna o diminuare naturală a migraţiei forţei de muncă din aceste regiuni către cele mai dezvoltate. Reducerea decalajelor de dezvoltare înseamnă inclusiv creşterea puterii de cumpărare în aceste zone ale Europei şi, implicit pieţe mai atractive pentru desfacerea produselor realizate în cadrul Uniunii", a declarat Dăncilă.


Premierul a spus că, în al doilea rând, este vorba despre "coeziunea socială, care trebuie să asigure beneficii, garanţii şi şanse egale pentru toţi cetăţenii europeni".

"Nu mai trebuie să existe cetăţeni de rangul I şi cetăţeni de rangul II în Uniunea Europeană. Trebuie să existe un acces egal pentru toţi cetăţenii europeni la resursele şi beneficiile sociale promovate în cadrul Uniunii, astfel încât să consolidăm încrederea acestora în instituţiile europene şi mai ales în viitorul Uniunii Europene. Toţi cetăţenii europeni trebuie să simtă că în mod concret le este mai bine, că trăiesc şi vor trăi mai bine şi că vor avea acces la mai multe beneficii în spaţiul comunitar, decât în afara acestui spaţiu", a declarat Dăncilă.


Premierul a spus că trebuie vorbit, nu în ultimul rând, despre "coeziune politică" - "tratament egal şi standarde unice şi echitabile pentru toţi cei care aparţin acestei familii europene".

"La fel ca oricare stat membru, România îşi doreşte să fie tratată cu respect şi să se bucure de drepturi egale în cadrul acestei Uniuni. Respect înseamnă aici tratament echitabil, participare reală la deciziile majore şi luarea în considerare a poziţiilor exprimate de fiecare stat membru. Respectul reciproc între statele Uniunii nu trebuie să se regăsească doar în Tratatul European şi în directivele europene, ci şi în atitudinea şi în dialogul purtat de instituţiile europene şi statele membre", a mai declarat Dăncilă. 


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Apel al premierului Dăncilă pentru găsirea unor soluţii constructive astfel încât proiectele de infrastructură de transport să fie accelerate

19 Mar 2019 273

Memorandum de Înțelegere semnat între compania guvernamentală DP WORLD și Ministerul Transporturilor din România

17 Mar 2019 306

Premierul Viorica Dăncilă se întâlneşte cu Sultan Ahmed Bin Sulayem, președintele Dubai Ports

17 Mar 2019 365

Premierul Viorica Dăncilă, întrevedere cu negociatorul-șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier

14 Mar 2019 216

Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, în vizită oficială la Praga

14 Mar 2019 255

Victor Negrescu, numit consilier onorific al premierului Viorica Dăncilă

12 Mar 2019 308

Viorica Dăncilă "Preşedintele României îi dezinformează din nou pe români"

12 Mar 2019 609

Viorica Dăncilă, față în față cu secretarul Trezoreriei din cadrul Administrației SUA

11 Mar 2019 495

Va fi sau nu remaniat ministrul Justiției, Tudorel Toader? Ce adeclarat premierul Viorica Dăncilă

11 Mar 2019 434

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că se va face o analiză a activităţii fiecărui ministru

11 Mar 2019 391

Viorica Dăncilă a convocat o ședință de urgență la Guvern

10 Mar 2019 577

Decizie publicată în Monitorul Oficial. Lia Olguța Vasilescu, numită consilier onorific al premierului Dăncilă

08 Mar 2019 294

Prim-ministrul Viorica Dăncilă, întrevedere cu președintele Curții Europene a Drepturilor Omului

08 Mar 2019 336

Viorica Dăncilă - "Este o luptă să demonstrez că o femeie are capacitatea de a conduce Guvernul României"

08 Mar 2019 450

Care au fost temele de discuție dintre Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans și Viorica Dăncilă

06 Mar 2019 373