Stiri calde

Viorica Dăncilă Motto-ul României la Preşedinţia Consiliului UE va fi ''Coeziunea ca valoare comună europeană''

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, miercuri, că motto-ul României la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene va fi ''Coeziunea ca valoare comună europeană'', scrie Agerpres.ro.

"În urmă cu două săptămâni am pledat de la această tribună pentru o Românie unită, mai bună şi europeană. Vin astăzi în faţa dumneavoastră cu aceeaşi viziune şi pentru Europa: o Europă unită, mai bună şi de ce nu, mai 'europeană'. De aceea, motto-ul preşedinţiei ce va fi exercitată de România va fi 'Coeziunea ca valoare comună europeană'. Toate acţiunile pe care le vom derula în următoarele 6 luni vor fi pentru susţinerea şi consolidarea acestui concept de coeziune, pe care se sprijină întreaga arhitectură europeană. Vom acţiona pentru reducerea diferenţelor de dezvoltare, pentru accesul egal la beneficii, pentru înlăturarea factorilor care generează separări sau ierarhizări între statele membre. Trebuie să putem depăşi abordările de tipul state membre vechi versus state membre noi sau vest versus est, a liniilor de demarcaţie, a dezechilibrelor de dezvoltare, în favoarea unei Europe care să avanseze prin consonanţa vocilor sale interne, a obiectivelor sale ", a declarat prim-ministrul în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.


Ea a adăugat că există mai multe dimensiuni ale acestui "concept esenţial de coeziune".

"Vorbim în primul rând de coeziunea economică dintre statele membre, care trebuie să urmărească diminuarea decalajelor de dezvoltare şi de consolidare a pieţei unice. Realizăm, desigur, că există o competiţie firească în plan economic între statele Uniunii sau chiar între regiunile de dezvoltare din spaţiul european. Însă trebuie să fim în egală măsură conştienţi că o creştere accelerată în regiunile mai slab dezvoltate va însemna o Uniune Europeană mai puternică. Va însemna o diminuare naturală a migraţiei forţei de muncă din aceste regiuni către cele mai dezvoltate. Reducerea decalajelor de dezvoltare înseamnă inclusiv creşterea puterii de cumpărare în aceste zone ale Europei şi, implicit pieţe mai atractive pentru desfacerea produselor realizate în cadrul Uniunii", a declarat Dăncilă.


Premierul a spus că, în al doilea rând, este vorba despre "coeziunea socială, care trebuie să asigure beneficii, garanţii şi şanse egale pentru toţi cetăţenii europeni".

"Nu mai trebuie să existe cetăţeni de rangul I şi cetăţeni de rangul II în Uniunea Europeană. Trebuie să existe un acces egal pentru toţi cetăţenii europeni la resursele şi beneficiile sociale promovate în cadrul Uniunii, astfel încât să consolidăm încrederea acestora în instituţiile europene şi mai ales în viitorul Uniunii Europene. Toţi cetăţenii europeni trebuie să simtă că în mod concret le este mai bine, că trăiesc şi vor trăi mai bine şi că vor avea acces la mai multe beneficii în spaţiul comunitar, decât în afara acestui spaţiu", a declarat Dăncilă.


Premierul a spus că trebuie vorbit, nu în ultimul rând, despre "coeziune politică" - "tratament egal şi standarde unice şi echitabile pentru toţi cei care aparţin acestei familii europene".

"La fel ca oricare stat membru, România îşi doreşte să fie tratată cu respect şi să se bucure de drepturi egale în cadrul acestei Uniuni. Respect înseamnă aici tratament echitabil, participare reală la deciziile majore şi luarea în considerare a poziţiilor exprimate de fiecare stat membru. Respectul reciproc între statele Uniunii nu trebuie să se regăsească doar în Tratatul European şi în directivele europene, ci şi în atitudinea şi în dialogul purtat de instituţiile europene şi statele membre", a mai declarat Dăncilă. 


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Ţinutele alese de femeile ministru la preluarea preşedinţiei Consiliului UE de către România. Păreri pro şi contra

17 Jan 2019 391

Viorica Dăncilă, față în față cu ministrul afacerilor externe și expatriaților al Regatului Hașemit al Iordaniei, Ayman Safadi

16 Jan 2019 332

Mesajul premierului Viorica Dăncilă cu prilejul Zilei Culturii Naționale

15 Jan 2019 204

Viorica Dăncilă, prezentă la cina oficială oferită de președintele Parlamentului European, Antonio Tajani

15 Jan 2019 218

Prim-ministrul Viorica Dăncilă, în vizită la Strasbourg. Va prezenta prioritățile Președinției României la Consiliul UE

13 Jan 2019 243

Comisarul european Corina Creţu „Nicăieri nu am fost atacată ca în România”

12 Jan 2019 322

Editorial Străinii care sunt mai români decât liderii noştri. De ce a devenit viral discursul lui Donald Tusk

12 Jan 2019 596

Ce ținute au ales femeile ministru la preluarea Consiliul Uniunii Europene de la Ateneul Român

10 Jan 2019 536

Răspunsul oficial al premierului Viorica Dăncilă la motivările privind respingerea nominalizărilor miniștrilor Transporturilor și Dezvoltării

10 Jan 2019 313

Președintele Iohannis explică de ce a respins propunerile pentru funcțiile de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării și de ministru al transporturilor

10 Jan 2019 464

Viorica Dăncilă, întrevedere cu ministrul afacerilor externe al Republicii Polone, Jacek Czaputowicz

09 Jan 2019 226

Viorica Dăncilă - „Pentru a stabili foarte clar ce avem de făcut în acest an, avem nevoie de un raport detaliat al măsurilor adoptate în 2018”

09 Jan 2019 249

Propunerile pentru desemnarea miniștrilor interimari pentru portofoliile Transporturilor și Dezvoltării Regionale, trimisă președintelui Iohannis. Cine sunt cei nominalizați

07 Jan 2019 351

Călin Popescu Tăriceanu „Toate şicanele pe care le face preşedintele nu ne pot împiedica să adoptăm măsurile pe care le-am programat”

06 Jan 2019 328

Retrospectivă 2018 Imaginile cu cel mai mare impact surprinse în judeţul Constanţa (fotoreportaj)

05 Jan 2019 735