Virusul Ebola, mai agresiv decât HIV Află cum poţi preveni riscul infectării

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, până la 1 octombrie, epidemia de Ebola s-a soldat cu 3.439 de morţi în Africa de Vest, din 7.478 de cazuri înregistrate în cinci ţări (Sierra Leone, Guineea, Liberia, Nigeria, Senegal).
 
Ebola distruge aceleaşi celule ca şi cele ţintite de HIV, dar este mult mai agresiv. Dacă aţi călătorit în zonele în care s-a manifestat boala, riscul de a fi expus la virusul Ebola este mic, cu excepţia cazului în care aţi avut contact direct cu fluide corporale care provin de la persoane sau animale infectate, în viaţă sau decedate. Există o serie de măsuri care pot fi luate pentru a elimina riscul infectării cu virusul Ebola. Printre acestea se numără evitarea contactului direct cu sânge sau fluide corporale provenite de la un pacient sau de la un cadavru, precum şi cu obiecte care ar fi putut fi contaminate (haine, lenjerie de pat, echipament medical).
 
Se recomandă evitarea contactului cu animale sălbatice, vii sau moarte, consumul de vânat, locurile care ar putea fi populate de lilieci, precum peşteri, adăposturi izolate sau zone miniere. De asemenea, contactul sexual neprotejat cu persoane aflate în convalescenţă, timp de trei luni de la recuperare, nu este recomandat. Spălarea regulată pe mâini cu săpun sau soluţii antiseptice este obligatorie, precum şi spălarea la maşină a hainelor contaminate cu fluide.

De menţionat că virusul Ebola supravieţuieşte numai pentru scurt timp pe suprafeţe expuse la soare sau care s-au uscat. În schimb, virusul poate supravieţui mai mult timp pe haine sau materiale care au fost pătate cu sânge sau alte fluide corporale. Ebola nu se transmite prin aer, ca gripa, din acest motiv, contactul normal, în locuri publice, cu persoane aparent sănătoase, nu duce la transmiterea bolii. De asemenea, ţânţarii nu transmit virusul Ebola.
 
Sursa foto: AFP

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.