Virusul Zika, un pericol pentru România?

 
Virusul Zika îngrijorează lumea întreagă, după ce au fost depistate cazuri şi pe continentul european. Virusul a ajuns în şase ţări din Europa, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că virusul deja s-a răspândit în 21 de state din America Latină.
 
Virusul, care are numele unei păduri din Uganda, ţară în care a fost reperat pentru prima oară, în 1947, se transmite prin muşcătura ţânţarului tigru (Aedes aegypti). De precizat că nu există nici tratament, nici vaccin în acest moment pentru virusul ZIKA. De ce? Explicaţia este simplă: acest virus nu s-a manifestat până acum la scară mare. Cei infectaţi cu virusul Zika luptă practic singuri cu boală.
 
În cazul femeilor însărcinate, virusul este însă foarte periculos. Virusul poate fi transmis fetusului şi poate antrena malformaţii congenitale precum microcefalia, sau chiar moartea. În majoritate a cazurilor (70 – 80%) infecţia trece neobservată. Când apar, simptomele sunt de tip gripal (febra, dureri de cap) şi erupţii cutanate. Zika se poate manifestă şi prin conjunctivită sau prin durere în spatele ochilor, precum şi prin edem pe mâini sau pe picioare. Potrivit organizaţiei americane pentru supravegherea şi prevenţia bolilor CDC, până acum nu a fost anunţat niciun deces cauzat de virusul Zika. Totuşi, au fost depistate două tipuri de complicaţii grave: complicaţii neurologice şi malformaţii la fetuşii copiilor bolnave.
 
Complicaţii neurologice precum sindromul Guillain-Barré, boală auto-imună care se traduce printr-o slăbiciune sau paralizie progresivă a membrelor, au fost descrise în Brazilia şi în Polinezia franceză.
 
Un post de radio a citat, în această dimineaţă, un cercetător care susţine că ţânţarul tigru a ajuns cu siguranţă în România şi că i-ar prii condiţiile din sudul ţării. Nu există însă o confirmare oficială cu privire la apariţia acestui ţânţar. Nu ştim dacă acest cercetător a văzut personal o astfel de insectă şi dacă a fost studiată în laborator. Este drept că un bucureştean susţinea anul trecut, prin septembrie, că a găsit un astfel de ţanţar, însă nici atunci nu a existat o confirmare oficială. 

Specialiştii din cadrul Societăţii Române de Microbiologie au susţinut până acum că virusul Zika nu prezintă o problema pentru ţara noastră.
 

„Nu există niciun motiv să credem că se va transmite infecţia în Europa. Infecţia în sine este banală, nu produce sechele, dar s-a observat o corelaţie statistică între prezenţa infecţiei şi apariţia cazurilor de microencefalie. Urmează să se stabilească dacă există într-adevăr o corelaţie între virusul ZIKA şi această boală”, a declarat Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.


Totuşi, se ştie că mulţi români preferă vacanţele în ţări aflate sub ameninţarea virusului Zika. În acest context, Societatea Română de Microbiologie are câteva recomandări.
 

„Dacă zonele turistice sunt cu astfel de probleme, atunci în timpul zilei sau a nopţii, dacă sunt cazaţi în adăposturi improvizate, trebuie să fie protejaţi de plase”, spune Rafila.

Informaţii privind modul de protejare de virusul Zika sunt disponibile pe site-ul OMS şi pe cel al Centrul de Control al bolilor din SUA.
 
Apariţia tantarului tigru în sudul Europei face perfect posibilă apariţia de cazuri Zika pe bătrânul continent, în special în Franţa, în perioada mai – noiembrie, subliniază ministerul francez al Sănătăţii.

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Atenţie dacă mergeţi în vacanţă în zone afectate de virusul Zika. Sfaturi din partea Ministerului Afacerilor Externe

22 May 2017 2368

Virusul Zika - Cercetătorii avertizează în legătură cu o "epidemie" de microcefalie

16 Sep 2016 1957

Un insecticid anti-Zika a ucis milioane de albine în SUA

03 Sep 2016 2066

Pericol de infectare cu virusul Zika la Miami Beach

01 Sep 2016 2052

Studiu Virusul Zika poate ataca, de asemenea, și creierul adult

19 Aug 2016 1980

De ce le era frică... n-au scăpat Bomba anunţată de Pentagon- O parte din armată, infectată cu virusul Zika

03 Aug 2016 2222

La JO de la Rio de Janeiro Bianca Răzor se teme mai tare de un atac terorist decât de virusul Zika

01 Aug 2016 2984

Veste bună pentru Horia Tecău şi Florin Mergea Bob şi Mike Bryan nu participă la Jocurile Olimpice

31 Jul 2016 2015

Simona Halep nu va participa la Jocurile Olimpice de la Rio. Care este motivul

15 Jul 2016 2309

Alertă la Ministerul Sănătății În România a fost înregistrat primul caz cu virusul Zika!

12 Jul 2016 2329

S-a calificat în turul doi la Wimbledon Simona Halep ar putea lipsi de la Jocurile Olimpice de la Rio

29 Jun 2016 1953

Îngrijorarea Simonei Halep. De ce ar putea renunța la Jocurile Olimpice de la Rio

28 Jun 2016 2306

S-au născut trei bebeluși în SUA cu malformații din cauza virusului Zika

17 Jun 2016 2256

Virusul ZIKA contra Jocurilor Olimpice! Ce au decis autorităţile

29 May 2016 1965

Există riscul de apariţie a virusului ZIKA în România

18 May 2016 1965