Vizită de lucru a secretarului de stat Dan Neculăescu în Uzbekistan. Care au fost principalele subiecte abordate

Secretarul de stat Dan Neculăescu a efectuat, în perioada 30-31 octombrie 2018, o vizită de lucru în Uzbekistan, prilej cu care au fost abordate stadiul şi perspectivele relaţiilor româno-uzbece, inclusiv cooperarea în context multilateral, relațiile UE cu Uzbekistan şi Asia Centrală, precum și teme de interes aflate pe agenda regională și internațională.

În cadrul vizitei, secretarul de stat Dan Neculăescu a avut întrevederi cu ministrul adjunct de externe uzbec, Dilshod Akhatov, cu ministrul comerțului exterior, Jamshid Khodjaev, cu preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, Alisher Kurmanov, cu preşedintele Comisiei pentru instituţii democratice și ONG-uri, Akmal Saidov, precum şi cu reprezentanţi ai Institutului de Studii Strategice și Interregionale de pe lângă președintele Republicii Uzbekistan.

De asemenea, pe durata vizitei în Uzbekistan, diplomatul român a avut întâlniri cu şefii delegaţiei UE și Biroului OSCE în Uzbekistan.

Principalele subiecte abordate în cadrul vizitei de lucru au fost modalităţile de dinamizare a relațiilor bilaterale și convenirea unor paşi concreți pentru continuarea şi aprofundarea cooperării dintre cele două ministere de externe.

De asemenea, au fost examinate măsurile pentru stimularea cooperării economice și creșterea schimburilor comerciale, inclusiv prin operaționalizarea Comisiei interguvernamentale mixte pentru colaborare economică și tehnico-științifică şi îmbunătăţirea cadrului juridic bilateral, precum şi perspectiva intensificării schimburilor în domeniile educațional, cultural și al turismului.

O atenție deosebită s-a acordat dimensiunii interconectivităţii, partea română prezentând iniţiativa sa în domeniul Coridorului de transport de mărfuri Marea Neagră-Marea Caspică. Diplomatul român a apreciat şi a susţinut consolidarea dialogului UE – Uzbekistan şi s-a referit la Preşedinţia română a Consiliului UE, care va aduce o contribuţie la adoptarea noii Strategii UE pentru Asia Centrală. 

În acelaşi timp, au fost trecute în revistă aspecte relevante privind securitatea regională, secretarul de stat Dan Neculăescu evidenţiind evoluţiile din regiunea extinsă a Mării Negre.

Partea uzbecă a manifestat un interes deosebit față de aprofundarea relaţiei bilaterale, inclusiv în context multilateral, şi cooperarea cu România pe durata Președinției Consiliului UE, subliniind interesul Uzbekistanului de a participa la Coridorul de transport de mărfuri Marea Neagră – Marea Neagră, proiect promovat de România.

Vizita în Uzbekistan va fi urmată de deplasarea secretarului de stat Dan Neculăescu în Republica Kârgâză şi se încadrează în contextul mai amplu al demersurilor de revigorare a relaţiilor României cu statele din Asia Centrală, inclusiv în contextul campaniei pentru un loc de membru nepermanent în cadrul Consiliului de Securitate, dar şi în perspectiva Preşedinţiei României a Consiliului UE.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Doi secretari de stat de la Ministerul Mediului şi Ministerul Fondurilor Europene, eliberați din funcție

14 Jun 2019 1983

Dan Neculăescu, față în față cu secretarul general adjunct al Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE), Pedro Serrano. Care au fost temele de discuție

18 Jan 2019 1362

Dan Neculăescu a primit delegația Grupului de prietenie cu România, din Parlamentul Turkmenistanului

24 Oct 2018 1271

Dan Neculăescu, prezent la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, la Luxemburg

15 Oct 2018 2368

Dan Neculăescu la întrevedere cu comisarul european Johannes Hahn. Care au fost subiectele abordate

03 Oct 2018 1286

Dan Neculăescu a participat la lansarea oficială a Rețelei naționale pentru prevenirea genocidului și cercetarea multidisciplinară a gropilor comune

27 Sep 2018 1293

Iată agenda de lucru a MAE de mâine

12 Sep 2016 1655

Dan Neculăescu a participat la reuniunea Comitetului delegaţilor miniştrilor de externe

07 Sep 2016 1730

O delegaţie a Congresului SUA a venit astăzi, în vizită, în România

21 Jul 2016 1812