Viziune de educaţie nouă la Şcoala Gimnazială Nr.18 „Jean Bart” Constanţa (galerie foto)

Toţi vrem să se schimbe lucrurile în România, toţi vrem să avem o viaţă mai bună şi toţi vrem sa fim respectaţi. Blamăm adesea sistemul de învăţământ românesc şi lipsa lui de performanţă practică, integrată vieţii copiilor noştri. Dar ce facem concret să schimbăm acest lucru? Ce fac şcolile să crească motivaţia elevilor, toleranţa şi să dezvolte inteligenţa emoţională?
 
La capitolul „Aşa da” se pot înscrie programele educative derulate în Şcoala Gimnazială Nr.18 „Jean Bart” Constanţa. În 19 şi 20 martie 2016, şcoala a găzduit un training pentru dezvoltarea inteligenţei emoţionale pentru elevii de la clasa pregătitoare şi până la clasa a VI-a. Au participat la program 85 de elevi din 10 şcoli constănţene; copii au fost organizaţi în opt grupe de lucru. Programul a fost gândit de psihologul Ghiţoiu Daniela, care este şi preşedinta Asociaţiei Together Everyone Achieves More.
 
Ce are acest program aşa special?
 
Copiii au nevoie să-şi dezvolte inteligenţa emoţională şi nu pot face acest lucru nici dacă stau în faţa calculatorului, nici a cărţii de matematică, în opinia psihologului. În cadrul acestor traininguri de 16 ore ei învaţă să-şi identifice şi exprime emoţiile, să relaţioneze şi să comunice asertiv, să ia atitudine şi să-şi susţină opiniile, să împartă şi să fie empatici, să respecte reguli, să fie toleranţi, să aibă răbdare, etc.

”Programele sunt susţinute de formatori din cadrul asociaţiei și coordonate de mine. Metodele de lucru sunt nonformale. Sunt extrem de eficiente şi-i atrag pe copii”, spune Daniela Ghițoiu.

 
De ce au nevoie copii de aceste programe?
 

"Asociaţia TEAM a dezvoltat un program de educaţie timpurie eficient, pe care eu nu l-am mai întâlnit într-o altă asociaţie sau instituţie în România. După un an în care am construit acest program, suntem în măsură să vedem creşteri spectaculoase de comportament la copiii care vin fregvent la aceste traininguri. Copiii au nevoie să descopere lumea prin joc şi relaţioanare directă. Societatea în care ei traiesc le permite tot mai puţin acest lucru. Tot mai multe familii au un singur copil, deci el învaţă puţin să împartă şi nu are un partener constant de joacă. Statul în faţa ecranului nu-i ajută pe copii să dezvolte competenţe pentru viaţă, pentru ca ei nu pot experimenta. O inteligenţă emoţională ridicată va ajuta copilul să-şi găsească un bun drum în viaţă. Aşa cum numim noi, românii, „să reuşească în viaţa”. Atât în calitate de psiholog cât şi în calitate de voluntar în cea mai mare asociaţie de tineret din Dobrogea, cred că ONG-urile ar trebui să se implice activ în şcoli, prin programe coerente, nu doar prin activităţi ocazionale. Şcoala Gimnaziala Nr.18 „Jean Bart” Constanţa susţine astfel de programe iar şcoala este  mai aproape de comunitate, de copii şi de familii", spune psihologul Ghiţoiu Daniela.

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitații publice Pereții exteriori ai unor clădiri din municipiu, acoperiți cu picturi murale. Cui a atribuit Primăria Constanța acest contract? (DOCUMENT)

24 Apr 2024 485

Ministerul Educației Ghid de întrebări și răspunsuri - Ce acte sunt necesare pentru înscrierea copilului la grădiniță

24 Apr 2024 380

IPJ Constanța Lecții de educație rutieră, susținută de polițiști elevilor din Mangalia

23 Apr 2024 326

Cadre didactice de la Universitatea Ovidius din Constanța vor preda cursuri de educație juridică și administrativă în școli

22 Apr 2024 378

Propunere pentru a reduce violența în scoli Sindicaliștii din Educație cer ca media la Purtare să conteze la admiterea la liceu

08 Apr 2024 698

Primul contract finanțat în cadrul procesului de bugetare participativă „Tu decizi pentru Constanța" ! Cine ar putea implementa „Culoare în educație” ? (DOCUMENT)

03 Apr 2024 420

MEInfofrmare presa intalnire ministru - federatii sindicale educatie

02 Apr 2024 183

Inspectoratul Școlar Județean Constanța 230 de elevi au participat la faza județeană a Concursului naţional „Educaţie pentru sănătate”, ediţia a XV-a

01 Apr 2024 893

Tulcea Cursuri gratuite de educație digitală pentru copii și adulți, în cadrul proiectului Siguranța Online

21 Mar 2024 446

Prima întâlnire transnațională în cadrul proiectului Protecting Children in Sport Developing Safe and Inclusive Sport Organizations la Universitatea Ovidius Constanța

20 Mar 2024 569

Comunicat de presă Proiectul „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unității de învățământ preuniversitar Liceul Teoretic Emir Racoviță, oraș Techirghiol din județul Constanța“

04 Mar 2024 328

Coaliția pentru educație cere o revizuire a proceselor de învățare și evaluare, în contextul rezultatelor slabe la simulare

27 Feb 2024 424

Istoria Dobrogei - Bibliografie Apuleius (sec. II) - „Apologia”

16 Feb 2024 5306

Ministrul Muncii „Continuăm dialogul cu partenerii sociali ca să creștem gradul de atractivitate al profesiei de dascăl”

07 Feb 2024 600

Luni, 5 februarie, examenul de simularea evaluării naționale al elevilor de clasa a a VIII-a. În județul Constanța, 6538 de elevi înscriși

04 Feb 2024 998