Zeci de mine antipersonal au fost descoperite de ISU Vrancea în curtea unui localnic. Cum trebuie procedat în astfel de situații

32 mine antipersonal au fost ridicate de specialiștii pirotehniști din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea din curtea unui cetățean din satul Ivăncești, comuna Bolotești, în cursul zilei de miercuri, 2 august a.c. Alte trei misiuni de asanare a teritoriului de muniția rămasă neexplodată în urma conflictelor armate s-au desfășurat în județul Vrancea la începutul acestei săptămâni.

Astfel, în prima zi a lunii august, în jurul orei 20.40, echipa pirotehnică a fost anunţată că în curtea unui cetăţean din satul Ivăncești s-au descoperit muniţii neexplodate. Specialiştii pirotehnişti s-au deplasat imediat la faţa locului, unde au identificat 3 mine antipersonal, care au fost descoperite în timp ce se efectuau săpături în curtea casei pentru amplasarea unei fose. Din cauza vizibilității reduse în urma instalării întunericului, s-au luat măsuri de sistare a lucrărilor și de izolare a zonei, planificându-se finalizarea misiunii pentru ziua următoare, fiind indicii că în proximitatea săpăturilor se pot afla şi alte elemente similare.

Zona a fost cercetată cu detectorul de metale în cursul zilei de miercuri, 2 august a.c. şi s-au efectuat în continuare săpături de pirotehnişti, în total identificându-se 32 mine antipersonal. Deşi provin din timpul primei conflagrații mondiale, acestea se aflau în stare bună de conservare, fiind îngropate la cca. 1-1,5 m adâncime în pământ.

Alte trei elemente de muniție rămase neexplodate, respectiv un proiectil exploziv de calibru 152 mm și două proiectile perforante de calibru 76 mm au fost ridicate la începutul acestei săptămâni din localitățile Moviliţa, Mărăşeşti și Năneşti. Elementele de muniţie neexplodată au fost ridicate şi transportate în condiţii de siguranţă la depozitul special amenajat în vederea distrugerii.

Deşi majoritatea acestor elemente sunt în stare avansată de deteriorare, ele pot fi încă active şi pot provoca importante pagube materiale sau pierderi de vieţi omeneşti. De aceea, reamintim obligaţiile cetăţenilor în cazul descoperirii de muniţii neexplodate:
-           să anunţe de urgentă prin numărul unic de urgenţă 112 identificarea acestor elemente;
-           să nu mişte de pe loc muniţiile descoperite neexplodate;
-           să nu le introducă în clădiri, încăperi sau locuinţe;
-           să nu desfacă sau să predea muniţii neexplodate la agenţii economici specializaţi pentru valorificarea ca deşeuri metalice;
-           să nu folosească muniţiile descoperite pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente;
-           să nu lovească, să taie sau să demonteze muniţiile neexplodate;
-           să nu aprindă focul deschis în apropierea muniţiilor descoperite neexplodate sau să le introducă în foc;

-           să respecte regulile si măsurile stabilite pentru zonele cu risc la descoperirea de muniţii neexplodate.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE Patru persoane au murit şi alte trei sunt în stare foarte gravă în urma unei explozii la Uzina Mecanică Băbeni

18 Nov 2021 1879

Mine antipersonal fără încărcătură explozibilă, descoperite de polițiști în urma unul apel la 112

06 Mar 2020 1247

Pericol exploziv pe Dunăre O mină antipersonal a explodat după ce a fost luată de ape

21 May 2014 2402