Stiri calde

Ziua Dobrogei Ce mesaj a transmis Dorin Popescu, Președintele Asociației Casa Mării Negre/ Black Sea House Constanța

Cu ocazia aniversării a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România, Dorin Popescu, Președintele Asociatiei Casa Mării Negre/ Black Sea House Constanța a transmis un meaj în care a menționat că "salut în mod deosebit prezența în Dobrogea a mozaicului actual de etnii și confesiuni".
 

Astăzi celebrăm Ziua Dobrogei. În ziua de 14 noiembrie 1878 a fost citită la Brăila “Proclamația către dobrogeni” a Principelui României Carol I de Hohenzollern (care consfințea preluarea, de către România, a administrației Dobrogei), iar trupele române ajungeau în aceeași zi pe pământul Dobrogei pentru a sprijini preluarea administrativă a regiunii.

Aș avea câteva nuanțe personale privind fotografia de ansamblu a acestei sărbători. 

1. În noiembrie celebrăm, de facto, „unirea” Dobrogei cu România. Circulă în prezent numeroase concepte care tratează faptul istoric din 1878 ce a condus la “revenirea” Dobrogei la țară: “unire la”, „unire cu”, „revenire”, „reintegrare” etc. 
Conceptul de „unire” este folosit în chiar textul convenit la Congresul de la Berlin. Mai mult, în primul document statal important adoptat de Principele Carol I privind Dobrogea, celebra “Proclamație către dobrogeni” (Brăila, 14 noiembrie 1878), se menționează: „Locuitori de orice naționalitate și religie, Dobrogea – vechea posesiune a lui Mircea cel Bătrân – de astăzi face parte din România”, iar în “Înaltul ordin de zi către Armată” (document adoptat în aceeași zi) Principalele este mult mai clar: „Soldaţi! Puterile Mari europene, prin Tratatul de la Berlin, au unit cu România Dobrogea, această veche posesiune a părinţilor noştri de mai înainte... Trăiască România!”
Așadar, optez și eu pentru “unire”, termen consacrat în documentele oficiale ale Statului Român încă de la 1878...

2. Administrația locală nu a inițiat și nu a generat nici un proiect de impact privind dezvoltarea și modernizarea Dobrogei, în acest an aniversar. În noiembrie 2017 curgeau promisiunile din partea reprezentanților acesteia (o statuie a lui Remus Opreanu în fața sediului Prefecturii, un sanctuar al personalităților dobrogene etc.). Administrația locală este, cel puțin în județul Constanța, departe de așteptările populației regiunii, departe de speranța că ar putea derula proiecte de impact similare celor care au dezvoltat această regiune în primii 40 de ani de la preluarea ei de către administrația românească, în 1878. 

3. Dobrogea nu este nici acum conectată la marile dezbateri și proiecte naționale de infrastructură. Mediile locale culturale, științifice, administrative, academice și-au pierdut de mult capacitățile coezive cu restul Țării, au eșuat în provincialism. 

4. Sunt unele speranțe de la cei care au rămas, la Tomis și în general în Dobrogea, nemacerați de egoisme, clici și frici. Mizez pe ei în reinventarea acestei regiuni, în procesele și demersurile de reconectare reală și paradigmatică la România a acestei regiuni! 

5. Salut în mod deosebit prezența în Dobrogea a mozaicului actual de etnii și confesiuni. Ancestralitatea regiunii, pecetea culturală a lui Publius Ovidius Naso, narațiunile și epicile privind începutul procesului de creștinare încă din perioada miticei poposiri în Dobrogea a Sfântului Apostol Andrei, statutul geopolitic conferit de ieșirea la mare și la gurile Dunării, precum și "mozaicul' multitultural, multienic și multiconfesional al acestei regiuni, fac încă din ea o promisiune de excelență a prezentului și viitorului României.

La mulți ani Dobrogea! La mulți ani dobrogeni! - este mesajul transmis de Dorin Popescu, Președintele Asociatiei Casa Marii Negre/ Black Sea House Constanța,  pe pagina sa de Facebook. 


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

La inițiativa Asociației „Casa Mării Negre”, dar și pentru că le pasă Reprezentanți ai comunității civice constănțene au inventariat prioritățile culturale ale urbei

16 Jan 2020 1710

LIVE TEXT Masa rotundă organizată de Asociația Casa Mării Negre "Este Tomisul un spațiu al eșecului cultural" (galerie foto+video)

15 Jan 2020 1293

LIVE TEXT Ziua Culturii Naționale, sub semnul celor 170 de ani de la nașterea lui Eminescu (galerie foto+video)

15 Jan 2020 1320

Asociația „Casa Mării Negre/Black Sea House” Programul manifestărilor dedicat Zilei Culturii Naţionale

14 Jan 2020 2245

Asociaţia „Casa Mării Negre” deschide seria provocărilor la adresa administraţiei locale Ce-i lipseşte comunităţii constănţene pentru a valorifica şi a consolida resursa culturală locală?

07 Jan 2020 808

„Forumul religiilor în Dobrogea“, ediția a doua Dobrogea - de la nevoia de poveste la nevoia de proiecte (galerie foto)

21 Nov 2019 1460

Ziua Dobrogei. Activităţi cultural-artistice, desfăşurate de elevii Liceului Teoretic Carmen Sylva Eforie Sud (galerie foto)

16 Nov 2019 1869

Arhiepiscopia Tomisului organizează evenimentul „Despre Dobrogea, la ceas aniversar”.

08 Nov 2019 959

Constanța revine în Europa. Lansarea filialei tomitane a Iniţiativei pentru Cultură Democratică Europeană

04 Nov 2019 1606

Evenimente pe teme „fierbinți” de geopolitică, organizate în acest weekend la Constanța

31 Oct 2019 940

Către constituirea unei hărţi martirice a poporului român (galerie foto)

10 Jul 2019 814

LIVE TEXT. Imagini de la eveniment Studenți și masteranzi de la Facultatea de Arte sărbătoresc Constanța printr-un vernisaj dedicat Cazinoului (galerie foto+video)

21 May 2019 1209

Masă rotundă internaţională, cu istorici de la Cernăuţi şi Kiev, găzduită de MINAC

20 May 2019 935

Maratonul „Alerg pentru autism Marea Neagră“ - povestea unei comunităţi puternice (galerie foto)

07 May 2019 1969

Invitație lansată de Asociația „Casa Mării Negre / Black Sea House” Concert Extraordinar „Confluenze Musicali. România-Italia''

19 Apr 2019 943