Stiri calde

Ziua Marinei Române. Programul evenimentelor de pe faleza din faţa Comandamentului Flotei din Constanţa

Forţele Navale Române celebrează, marţi, Ziua Marinei, pe faleza din faţa Comandamentului Flotei din Constanţa cu un exerciţiu militar deschis publicului, în premieră, informează Statul Major al Forţelor Navale Române.

La începutul spectacolului, pe catargul de pe faleză va fi ridicat cel mai mare drapel de la malul Mării Negre, iar la bordul navelor, militarii vor arbora pavilionul, geacul şi Marele Pavoaz. 

Momentul va fi urmat de salutul solemn al celor 21 de salve de tun, ce se vor auzi din Portul Tomis. În continuare, şeful Statului Major al Forţelor Navale, contraamiralul Alexandru Mîrşu, va prelua cuvântul de deschidere, ce va fi precedat de citirea Ordinului Comun al Ministrului Apărării Naţionale, Ministrului Transporturilor şi al Ministerului Afacerilor Interne privind sărbătorirea Zilei Marinei Române 2017. 

La ora 10,20 va fi oficiat un serviciu religios, concomitent cu depunerea de ancore de flori pe mare. Ceremonia va fi urmată de un spectacol de efecte pirotehnice pe timp de zi. 

Salutul de deschidere a exerciţiului va fi dat, la ora 10,50, de elicopterul Puma Naval şi de cei cinci paraşutişti militari lansaţi de la înălţime, care vor purta drapelele României, NATO şi UE. 

Momentul de început al spectacolului militar va cuprinde evoluţia remorcherelor multifuncţionale Voinicul, Vânjosul şi Vârtosul pe acorduri de vals, începând cu ora 10,55. Demonstraţia va fi urmată de salturile efectuate de scafandri de la Forţe Speciale din două elicoptere Puma Naval şi două ambarcaţiuni rapide. 

Cinci minute mai târziu, şase avioane de vânătoare vor trece pe deasupra dispozitivului de nave şi vor executa "atac cu bombe", arată sursa citată. Printre acestea, pentru prima dată, se vor număra şi două avioane Typhoon. Această secvenţă va fi completată de respingerea atacului cu instalaţiile artileristice anti-aeriene de la bordul navelor din larg. În acelaşi timp, un elicopter Puma Naval va lansa spre tribuna oficială capcane termice "Flare". 

La ora 11,20, se va derula exerciţiul de căutare şi atac submarin inamic cu un avion de cercetare P8 Posseidon şi un elicopter Puma Naval. Cel din urmă va identifica un submarin şi va lansa o geamandură reactivă hidroacustică. Momentul include şi lansarea unei torpile împotriva submarinului de la bordul unei corvete, iar explozia va fi marcată de o salbă de bombe reactive. 

Spectacolul din faţa falezei va continua cu exerciţiul de respingere a desantului maritim. Acesta va include zece bărci de asalt ale infanteriei marine, ce se vor deplasa dinspre larg spre faleză şi vor executa atacul, aeronave F16 şi elicoptere Puma Naval, ce vor simula atacul grupării navelor fluviale, dar şi un monitor şi o vedetă blindată, ce vor respinge atacul aviaţiei inamice şi al asaltului cu instalaţiile artileristice de la bord. 

De asemenea, Navele Gărzii de coastă vor desfăşura un exerciţiu de combatere a imigraţiei ilegale pe mare. Vor fi observaţi oameni în apă şi o ambarcaţiune suspectă în timpul unei misiuni de supraveghere, după care va fi anunţată Autoritatea Română de Salvare a Vieţilor Omeneşti pe Mare (ARSVOM), care va trimite pentru intervenţie o şalupă, iar navele Ministerului Afacerilor Interne vor escorta ambarcaţiunea suspectă în port. 

În cadrul aceluiaşi exerciţiu demonstrativ, fregata "Regele Ferdinand" se va deplasa de la sud spre nord, iar elicopterul Puma Naval se va apropia şi va apunta la pupa fregatei, după care, binomul fregată-elicopter va defila prin faţa tribunei. 

La ora 12,00, va avea loc salutul cu trei elicoptere Puma Naval, simultan cu defilarea navelor şi salutul final. După acest moment, publicul se va bucura de trecerea aviaţiei civile, simultan cu defilarea velierelor. 

La ora 12,45, Muzica Militară a Forţelor Navale încheie activităţile. 

De la ora 13,00, punctul de atracţie va fi mutat în Portul Tomis, unde se vor organiza jocuri marinăreşti. 

La ora 20,00, Muzica Militară a Forţelor Navale va susţine un concert extraordinar pe faleza Cazinoului, iar navele din dispozitiv vor aprinde pavoazul electric. 

Seara se va încheia cu retragerea cu torţe a marinarilor militari, de la ora 22,00, pe itinerariul: Vraja Mării - Comandamentul Flotei - Piaţa Ovidiu - Prefectura Constanţa. 

Primăria Constanţa recomandă constănţenilor şi turiştilor care participă la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Marinei Române să utilizeze cu precădere mijloacele de transport în comun, iar în cazul utilizării autovehiculului să respecte indicaţiile forţelor de ordine. 

Totodată, Primăria Constanţa a anunţat că va fi închis sau restricţionat accesul autovehiculelor în zona peninsulară în intervalul 14 august, ora 07,00 - 15 august, ora 24,00, astfel: Strada Traian - Poarta 3, Strada Traian - Poarta 1, Strada Termele Romane de la intersecţia cu Strada Traian, Bulevardul Tomis de la intersecţia cu Strada Traian, Strada Ecaterina Varga de la intersecţia cu Strada Negru Vodă, Strada Mircea cel Bătrân de la intersecţia cu Strada Negru Vodă.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Căsătorie cu bucluc Cine are dreptate? (galerie foto)

10 May 2019 2444

LIVE VIDEO-TEXT Documentarul „Adrian V. Rădulescu – ctitorul”, proiectat la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”. Participă personalități de prim rang ale Marinei Române (galerie foto+video)

16 Apr 2019 1222

Interviu online cu pictoriţa şi scriitoarea Mihaela Cojocaru „Realizarea unui vis este voința noastră dusă pe culmile împlinirii“

23 Mar 2019 1817

Video LIVE Ziua Unirii Principatelor Române, celebrată la Constanţa (galerie foto+video)

24 Jan 2019 1003

,,România - Israel. Relaţii bilaterale (1948 - 1991)” - prima lucrare care redă integral istoria relaţiilor diplomatice între cele două state

14 Dec 2018 909

Regimentul 307 Infanterie Marină la ceas aniversar. Astăzi este Ziua Infanteriei Marine Române

29 Nov 2018 970

#citeşteDobrogea „Viciul marinei“, dăruire sau „desgust“? Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

06 Nov 2018 855

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Dr. Florin Stan - „Prof. univ. dr. Adrian Rădulescu făcea să prindă viaţă viaţa de demult...“ (galerie foto)

22 Sep 2018 1530

Deschisă de Ziua Marinei, Poarta 1 a Portului Constanţa încă nu este funcţională. Se va lucra la amenajarea unui sens giratoriu (galerie foto)

21 Aug 2018 1375

Femeia care, la Ziua Marinei, a fost mereu cu doi paşi în faţa lui Iohannis. Îl conduce pe preşedinte din mişcările degetelor (galerie foto)

20 Aug 2018 8921

Editorial De-a lungul anilor, de Ziua Marinei, fiecare ministru al Apărării a promis marea cu sarea

18 Aug 2018 1371

Militarul gălățean Laurențiu Cobzaru și Ioan Chifu, din Constanța, fost polițist, au participat la un maraton dedicat Zilei Marinei Române (galerie foto)

18 Aug 2018 4016

Amenzi, în valoare de peste 48.000 de lei, aplicate de poliţiştii locali din Constanţa. Iată pentru ce

17 Aug 2018 728

Personalul Forțelor Aeriene Regale, alături de militarii români, de Ziua Marinei. Ce au declarat britanicii

16 Aug 2018 991

Revista presei locale

16 Aug 2018 614