Astrocafe.ro A reprima, a lupta contra ta


Ce înseamnă a reprima, a lupta contra ta? Oare nu cumva a te diviza interior? În această luptă contra sa însuşi, omul se agresează şi se apără simultan. El este în acelaşi timp aliatul şi duşmanul şi furnizează energii ambelor câmpuri de bătălie. Victoria este imposibilă, de aici nu va rezulta decât epuizare şi slăbiciune.

Incitaţi-vă mâinile să se bată reciproc şi veţi vedea ce vreau să spun. Este o prostie. Nu luptaţi contra voastră înşivă. Descoperiţi cine sunteţi. Contradicţiile care vă torturează, certurile interioare care vă minează, vin din ignoranţă şi vor dispare odată cu naşterea cunoaşterii de sine, ca o brumă matinală dispersată de razele soarelui abia răsărit. Victoria asupra ta însuţi nu este miza unei bătălii, ci fructul unei cunoaşteri.

Contra cui vreţi să luptaţi? Nu există nici un altul în voi, doar orbire, obscuritate. Cum să puneţi sfârşit acestei stări? Introducând conştienţa. Scoţând lumina de sub oboroc. Ignoranţa nu înseamnă nimic în sine, este doar lipsă de conştienţă, de cunoaştere. Pornind război contra ei, vă rătăciţi încă de la început. Muriţi luptând contra vântului. Această idee marţială de ostilitate contra ta însuţi, este un ecou la ceea ce se întâmplă în lumea exterioară. Ea vă reflectă violenţa periferică transpusă în agresivitate intimă.

Ce nebunie! În lumea care vă înconjoară nimic nu a fost niciodată cucerit prin forţă brutală. “A învinge” nu înseamnă acelaşi lucru cu “a cuceri”. În universul interior chiar violenţa este neputincioasă în distrugerea duşmanului, deoarece nu există duşman. Cucerirea de sine este imposibilă în disensiune. Ea decurge din cunoaştere. În consecinţă vă rog nu luptaţi, ci străduiţi-vă să vedeţi, să conştientizaţi.

Singurul vostru principiu să fie “cunoaşte-te pe tine însuţi”, află cine eşti, nimic să nu mai fie ascuns în voi, nici cel mai mic colţ să nu mai rămână obscur. Exploraţi în adâncime locuinţa voastră interioară. Această descoperire va fi o adevărată cucerire de sine. Când anumite părţi ale unei case sunt închise multă vreme şi rămân nelocuite, ele sunt colonizate de o faună şi o floră distrugătoare. Sunteţi o asemenea locuinţă, a cărei camere – al căror număr l-aţi uitat – sunt numeroase. În ele se ascund duşmanii voştri.

Osho

Sursa: Meditaţia - Cunoaşterea de sine - Editura MIX

Sursa: astrocafe.ro​

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.