Astrocafe.ro Zodiile la școală. Îndrumar pentru părinți și profesori


Ţinând cont de energia fiecărei zodii în formă ei pură, se poate alcătui un portret astrologic al elevului, un îndrumar pentru părinţi şi profesori:


BERBEC

Copilul BERBEC este unul dintre cei mai energici şi neastâmpăraţi. Ei au mereu nevoie de activitate fizică şi de subiecte care să le stârnească interesul şi curiozitatea. La şcoală, nu poate sta prea mult într-un loc.
Copiii Berbec au materii preferate şi de regulă le place sportul, mai ales dacă este un sport de competiţie. În orice caz, orice copil Berbec ar trebui să fie îndrumat către sport, în primul rând pentru că are resurse  pentru asta şi în al doilea rând pentru că îl ajută să fie eficient în toate celelalte aspecte ale şcolii şi vieţii.

Elevii Berbec sunt ambiţioşi şi de neoprit când au o miza, când participa la concursuri. 
Nu sunt foarte studioşi. Să nu ne imaginăm că un Berbec va sta prea mult acasă cu nasul în cărţi. Nu are răbdare, se grăbeşte chiar şi când învaţă. Are nevoie mereu de sesiuni scurte, chiar dacă mai dese, de învăţare. Și modalitatea de învătare să fie una captivantă, sub formă de joc sau competiție.

TAUR

Taurul este genul de elev muncitor, determinat, iar dacă îi place şcoala, ambientul, dacă îi plac mirosurile de acolo, natura din jurul şcolii, atmosfera în clasa, cu atât mai atras va fi de şcoală.

Uneori pare lent şi e posibil să nu comunice foarte uşor cu profesorii sau colegii, cel puţin la început, însă în ritmul lui el îşi vede de responsabilităţi pentru că nu doreşte să supere pe nimeni şi nici să strice armonia.

Copilul Taur poate fi creativ peste medie şi atras de materii care necesită simt artistic.


Părinţii şi profesorii nu trebuie să-l grăbească sau să pună presiune pe el. E necesară blândeţea în relaţia cu un elev Taur. Și răbdarea. Altfel, devine extrem de încăpățânat, pentru a se apăra.  

De asemenea, să nu ne așteptăm să fie competitiv sau incisiv, ori să se avante în preocupări care-i consumă prea multă energie fizică. Taurul va face mereu economie de energie și la fel e și când invață. Încet și sigur. 

GEMENI

Mercurienii Gemeni sunt bucuroşi să studieze. Orice, câtă vreme e nou. Sunt curioşi, au o agerime a minţii specifică, le place să afle, să cunoască şi să înveţe mereu. Numai că au nevoie de un dascăl care să nu fie plictisitor şi de un părinte care să le înţeleagă mobilitatea cu care trec de la un subiect la altul şi de la o materie la alta, dând impresia de superficialitate şi neatenţie.

Gemenii sunt printre cei mai populari la şcoală, sunt vorbăreţi, au umor, creează legături între ceilalţi copii şi de regulă sunt printre primii care se implică în jocuri, distracţie sau petreceri.

Uneori sunt neatenţi şi simt nevoia să se joace cu ceva sau să facă mai mute lucruri simultan. Mai ales atunci când sunt nevoiţi să asculte, nu pot să se concentreze prea mult timp.

În schimb, setea de cunoaştere şi agerimea minţii se observă de la vârste fragede. Copiii Gemeni iubesc să se joace cu un puzzle sau să cânte la vreun instrument mai degrabă decât să se joace cu o păpuşă sau o maşinuţă.

RAC

Copilul Rac nu va dori să iasă în evidenţă cu orice preţ, mai ales atunci când nu este familiarizat cu mediul, cu oamenii şi locul în care este. Dacă profesorul  nu e atent şi nu are spirit de observaţie, ori dacă se grăbeşte, îl poate eticheta şi judeca greşit pe elevul Rac. De exemplu, îl poate cataloga drept neinteresat, nepregătit, lipsit de cine ştie ce calităţi, doar pentru că nu ţopăie şi nu scoate ochii niciodată ridicând mâna să spună ce ştie.

Înainte de orice, Racii au nevoie de delicateţe, de timp pentru a se adapta, de înţelegere a emoţiilor care pe ei îi copleşesc deseori.
Părinţii Racilor e bine să ştie cum să se poarte cu un copil Rac, acesta fiind unul dintre cei mai sensibili din toate zodiile.

Nu excelează ca energie fizică, dar au imaginaţie extrem de bogată, sunt creativi, se descurcă foarte bine în scris şi sunt acei colegi şi prieteni pe care îi vrei alături pentru cât sunt sunt devotaţi. Pot fi atrași și de istorie și/sau literatură.

Au memorie foarte bună, odată ce au învăţat ceva, nu mai uită aşa uşor. Au nevoie de dascăli empatici, delicaţi, care îi respectă şi chiar îi iubesc. Astfel, vor da tot ce au mai bun în ei. Părinţii e nevoie să fie alături de ei şi să-i sprijine moral când au teste şi momente importante.

LEU

Leilor le place să fie nişte apariţii, de mici. Şi la şcoală au nevoie să fie apreciaţi, admiraţi, în centrul atenţiei. Ei învaţă şi au rezultate, mai mult pentru a fi apreciaţi, decât pentru că au nevoie.

E important, aşadar, cum se prezintă, cum se îmbracă, cât de mult sunt apreciaţi pentru imaginea lor. Majoritatea Leilor vor fi vedete în clasa şi în grupurile în care se integrează, într-un fel sau altul. 
Talentaţi din cale-afară, vor fi primii care se vor anunţă pentru participarea la festivităţi, petreceri cu colegii şi prietenii, activităţi extra-şcolare. Acestea sunt rampe de lansare şi nu vor rată astfel de ocazii pentru a ieşi în evidenţă.

Elevul Leu, pentru a avea rezultate, nu trebuie criticat excesiv niciodată. Dar nici lăsat să fie arogant. El poate fi strălucitor, delicios şi minunat, dacă stă bine cu stimă de sine.

FECIOARA

Nativului Fecioara îi place să fie exemplar, de mic. La şcoală are o atitudine regulamentară, respectă cu uşurinţă regulile, face totul cu atenţie şi metodic. Copilul Fecioara este atent, serios, se concentrează la ce i se spune, învaţă cu uşurinţă şi redă cu aceeaşi uşurinţă informaţia.

Totuşi, are tendinţa să devină prea strict şi sever cu el însuşi, mai ales dacă primeşte şi o educaţie extrem de restrictivă şi limitativă. De aceea, părinţii şi învăţătorii copiilor Fecioara e bine să nu exagereze cu criticile, ci să-i ajute la construirea unei stime de sine sănătoase, fiind deficitari oricum la acest capitol. Au nevoie de încurajări, de recunoaştere şi de certitudinea că sunt apreciaţi şi iubiţi aşa cum sunt.

De regulă au rezultate foarte bune la şcoală, învaţă bine, îşi fac temele cu simt de răspundere, de aceea părinţii mai degrabă îi roagă să se joace şi să se destindă.

BALANŢA

Copiii Balanţă sunt fermecători, pacifişti, senini şi învaţă de mici să fie diplomaţi şi să obţină astfel tot ce vor. Ei reuşesc să se facă foarte repede plăcuţi şi simpatizaţi de toţi colegii şi profesorii. Şi chiar dacă nu sunt din cale-afară de conştiincioşi, cumva reuşesc să obţină rezultate foarte bune, compensând cu farmecul lor şi cu talentul de a fi convingători.

Sunt unii dintre cei mai populari copii din şcoală. Se implică în activităţi artistice din cadrul şcolii şi nu ar fi rău că părinţii să-i îndrume în sensul cultivării vreunui talent pe care îl descoperă de timpuriu, în arte, muzică etc...

Sunt atraşi în general de materiile care le permit să fie creativi. Lucrează foarte bine în echipa sau în grup. Nu au abilităţi pentru materiile exacte şi nici nu sunt atraşi de activităţi care îi solicită foarte mult fizic, decât în cazuri excepţionale când harta natală aduce indicii suplimentare în acest sens.

SCORPION

Copiii Scorpion se adaptează greu la noi începuturi, sunt intenşi, misterioşi, greu de înţeles datorită coloraturii emoţionale interne pe care cu greu şi doar parţial o lasă la vedere.

La şcoală, Scorpionii sunt rezervaţi, atenţi la tot ce se întâmplă în jurul lor, îşi fac prieteni puţini, spun foarte rar ce simt şi ce nevoi au.

Sunt ambiţioşi şi dacă au o miza, nu le stă nimic în cale. Tot ceea ce vor să dobândească, nu se vor lasă până nu vor dobândi. Fie că e vorba de un loc I la olimpiada, de o notă mare la teza sau de câştigarea vreunui concurs de cultură generală.

Părinţilor de Scorpioni le poate fi greu să-i înţeleagă şi nici nu trebuie să se străduiască în acest sens. Ce pot face însă este să îi asigure mereu că au o conexiune puternică şi că sunt acolo pentru ei, orice-ar fi. Au nevoie să se imta iubiţi şi mereu conectaţi. Asta îi hrăneşte.

SĂGETĂTOR

Pentru Săgetător, şcoala de multe ori pare un loc plictisitor şi cu prea multe restricţii şi reguli. I-ar face bine un cadru mai lax, un sistem de învăţământ mai lejer şi axat pe talente şi aptitudini sau măcar un dascăl care să ştie să-i ofere suficientă libertate şi să-i stimuleze curiozitatea.

Săgetătorii sunt inteligenţi, aventuroşi, plini de idei şi cu gândul la noi aventuri. De regulă, le plac limbile străine, geografia, sportul. Nu sunt foarte studioşi, învaţă destul de repede şi în doze mici şi concentrate. Dar le place să citească, aşa că pot fi încurajaţi de mici să descopere lumea cu ajutorul cărţilor. Şi cu ajutorul sporturilor de echipa sau a activităţilor de grup care îl inspiră.

Încalcă des regulile pentru că în acest fel înţelege şi explorează. Cel mai mult ajută să i se explice, să înţeleagă, nu să i se interzică pur şi simplu ceva.

CAPRICORN

Capricornii sunt serioşi şi disciplinaţi de mici. Nu le place să irosească timpul sau să se ocupe de lucruri uşoare, cum ar fi să se distreze, să doarmă ori să se joace. Ei preferă să facă ceva util, care îi ajută să obţină un rezultat.

Copilul Capricorn urmăreşte să obţină recunoaşterea şi respectul colegilor, dar mai ales doreste să fie apreciat de oamenii pe care îi recunoaște ca autorităţi în viaţa sa: părinţii, profesorii sau alte persoane pe care le respectă.

Este organizat, metodic, de la vârste fragede. Îşi face liste, îşi ia notiţe, transcrie ceea ce notează, structurează. Nimic nu e lăsat la voia întâmplării. Iar succesul este mereu urmărit în tot ce face.

Are nevoie de siguranţă, de un mediu performant, respectabil, unde lucrurile sunt aşezate şi tradiţionale. Îl derutează instabilitatea şi se adaptează destul de greu la nou.

VĂRSĂTOR

Copilul/ elevul Vărsător e diferit de toţi ceilalţi copii. Are ritmul lui, felul lui de a învaţa, convingerile lui. Într-o formă sau alta, va face notă discordantă sau va suprinde, fie prin răspunsurile neaşteptate fie prin atitudine sau preferinţe în materie de... orice.

Prietenos, e mereu înconjurat de mulţi copii şi reuşeşte să-i ajute şi pe cei mai timizi să se acomodeze. Are un aer de cunoscător şi un fel de uşurinţă cu care pare să abordeze totul.

Nu i se potriveşte un sistem restrictiv, ci are nevoie de unul mai lejer, în care să se poată manifesta şi să poată evolua. Altfel, va fi cel mai indisciplinat și rebel.

Sesiunile de învăţare e nevoie să fie scurte şi captivante, iar temele şi lecţiile să aibă o notă fascinantă.
Vărsătorii adoră profesorii nonconformişti, inteligenţi şi liberi în gândire. Deseori sunt atrași de matematică, astronomie...

Trebuie să li se acorde mereu încredere şi astfel în scurt timp le vor servi tuturor adulţilor soluţii la problemele lor.

PEŞTI

Sensibili, emotivi, destul de timizi şi rezervaţi, copiii Peşti au nevoie de atenţie, afecţiune şi blândeţe.

Mulţi copii Peşti fac eforturi să între în graţiile vreunui învăţător sau profesor şi vor stă mult în preajma acestuia pentru că astfel se simt în siguranţă.

Copiii Peşti sunt distraţi, uită mereu câte ceva şi par să nu asculte cu adevărat ce li se spune. Au imaginaţie foarte bogată, sunt extrem de intuitivi şi e necesar că cei din jur să nu-i grăbească, ori să-i îndemne la efort prea mare. În schimb, dacă sunt atenţi la nevoile lor şi la ce le place să facă, pot fi uimiţi de creaţiile lor.

Copiii Pești nu stau să studieze, nu sunt prea ordonați și organizați, totuși rețin ușor informația, mai ales când e redată cu blandețe. 

În colectivitate, se vor ataşa în special de copiii care au nevoi sau probleme, pentru că le place să ajute.



Sursa: astrocafe.ro​

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.