Centrul natura Detoxifierea de primăvară – 2014 (video)

Ne apropiem cu pași rapizi de finalul iernii.

Primăvare se simte în aer – zilele însorite și cu aer proaspăt și curat amintindu-ne că iarna își pierde puterile. La fel ne amintesc și ghioceii ieșiți de curând dintre zăpezi, sau păsările care se întorc dinspre sud și zboară în stoluri numeroase către Deltă.
Natura se pregătește de perioada caldă, în partea noastră de glob!

Am mai trecut cu bine încă o iarnă – destul de blândă, cu excepția episoadelor de viscol, care au paralizat o parte din țară câteva zile la rând.
Mare parte dintre oameni au fost mai sedentari ca de obicei, au stat mai mult în interior (casă, mașină, serviciu), au mâncat mai mult (asta face ”statul în interior”!) și au stat mult cu ochii în televizor, calculator, cărți sau acte.
De aceea, adulții și copiii au nevoie de o detoxifiere ”de primăvară” pentru a scăpa de balastul de toxine acumulat în sistemul limfatic al corpului (care este principalul ”sistem de canalizare” al corpului, în același timp, fiind și sistemul imunitar principal).

Dacă nu veți face ”detoxifierea voluntară” – corpul o va face, oricum, involuntar – sub forma unei ”răceli” sau ”viroze” – care se va manifesta cu secreții nazale, nas înfundat, strănuturi, dureri de gât, roșu în gât, ganglionii de la gât măriți, tuse cu expectorații, stare generală proastă, cu sau fără febră/frisoane/transpirații, somnolență și slăbiciune, cu sau fără diaree/vărsături.
Adică – tot veți fi nevoiți să eliminați – prin toate căile posibile – toxinele acumulate în sistemul limfatic peste iarnă.
Sistemul limfatic ”se auto-curăță” prin intermediul răcelilor (declanșate de viruși) sau a tulburărilor digestive (așa numitele ”entero-viroze”, produse tot de viruși – ce intensifică eliminările prin intestine – vărsături, gaze, diaree etc).

De aceea, sunt de dorit măsurile ”preventive” de detoxifiere și ”curățare” ale sistemului limfatic, luate din timp, cu evitarea ”crizelor de vindecare” intensive – care oricum apar, la fiecare om, măcar o dată pe an (că dorește sau nu).

Cea mai la îndemână modalitate de detoxifiere este cea alimentară.

Cura cu sucuri de fructe și legume – este varianta noastră favorită de ”curățenie limfatică”.

Sistemul limfatic NU se ”curăță” doar cu apă (întrucât limfa este un fluid grăsos, și nu poți mobiliza grăsimile cu ajutorul apei. Orice gospodină știe că nu poate îndepărta pete de grăsime cu apă, ci folosind un produs din hidrocarburi – un praf de curățat. În Natură, varianta pentru ”degresare” a sistemului limfatic o reprezintă sucurile de fructe și legume, proaspăt stoarse și bogate în ”carbohidrați” – exact varianta ”comestibilă” a hidrocarburilor).

Dacă un consum regulat de apă asigură o stare bună a sângelui (care este un fluid apos, ce are nevoie constant de apă proaspătă), consumul regulat de suc proaspăt stors de fructe și/sau legume asigură buna funcționare a circulației limfatice – cea de-a doua circulație a corpului nostru – responsabilă de eliminare reziduurilor acide (toxice) din corpul nostru, prin intermediul rinichilor (și uneori, a pielii).

Apă bună – zilnic – pentru un sânge curat și limpede.
Suc de fructe și/sau legume – zilnic – pentru un sistem limfatic eficient și funcțional.

Consumul a 0,5 – 1 litru de suc de fructe și legume pe zi, proaspăt stors la storcător – și băut în special în prima parte a zilei – de dimineața până în ora 16.00 – 17.00 – timp de 10-14 zile sau chiar o luna – în perioada final februarie, martie sau aprilie – va reprezenta cea mai importantă detoxifiere a anului pe care o puteți face.
Vă recomandăm ”Cartea completă a sucurilor” – ghidul tău delicios pentru o vitalitate plină de tinerețe, a lui Michael T. Murray, apărută de Editura Adevăr Divin în 2013 (și pe care o puteți comanda pe Internet de aici http://adevardivin.ro/?detalii&idOb=5577
Aici aveți peste 150 de rețete de sucuri de fructe și legume, cu multe explicații pe înțelesul tuturor despre efectele lor asupra organismului.

Înlocuirea mesei de dimineața și dacă puteți, și a celei de prânz cu sucul proaspăt stors de fructe și legume – și rezumarea la o singură masă pe zi, seara – reprezintă cea mai simplă variantă de dietă de detoxifiere pe care o poate face oricine, oricând, în orice fel de circumstanță.

Dacă veți ține postul ortodox – masa de seară poate fi compusă din supă-cremă de legume sau ciorbă de legume, legume crude și gătite combinate fie cu proteine vegetale (ciuperci, năut, linte, fasole, mazăre, soia), fie cu amidonoase fără gluten (orez brun, integral, porumb/mălai – și produse, hrișcă și produse – tip paste din hrișcă, sau făină din hrișcă pentru lipii sau clătite, din mei și quinoa). Găsiți pe Internet foarte multe rețete de produse vegetariene de post – pentru masa de seară. Această masă de seară, în perioada de detoxifiere cu sucuri – poate fi luată între orele 19.00 – 21.00 – și să reprezinte cea mai ”satisfăcătoare” experiență a zilei – pentru că seara ne este cel mai foame și suntem cei mai vulnerabili emoțional, în orice perioadă (detoxifiere sau nu).
Știu că este invers decât vă spun majoritatea nutriționiștilor – care vă recomandă să mâncați bine dimineața și deloc seara. Dar încercați și această variantă – să beți doar sucuri în prima parte a zilei și să mâncați bine seara – mese cât mai satisfăcătoare și dietetice, în același timp.
Exemple de meniu de seară ar fi:
1) supă cremă de linte, cu pătrunjel și morcov ras deasupra – la primul fel și salată de legume (roșii, castraveți, ardei gras, ceapă verde mărunt tăiate, cu dressing de lămâie și plante aromate după gust – mărar, coriandru, chives, oregano, busuioc, cimbru etc) cu patate coapte (cartofi dulci copți) și humus din năut, făcut în casă (năut fiert, mixat la blender cu lămâie, ceapă, pudră de curry iute, sau pudră de turmaric, și verdețuri după gust).
2) supă de roșii cu quinoa, la primul fel (se fierb morcovii, ceapa, rădăcina de pătrunjel, puțin ghimbir ras și alte rădăcinoase 20 min la foc mic, se adaugă quinoa, se fierb in continuare 15 min, apoi se adaugă sosul de roșii încă 5 minute la foc mic, la final se adaugă pătrunjel tocat, sau tarhon, sau cimbru – după gust), salată de varză cu morcovi, alături de mămăligă cu ciuperci (mâncare de ciuperci).
În serile când mâncați proteine vegetale (leguminoase – fasole, mazăre, năut, linte, soia) NU mâncați amidonoase (orez, mămăligă, hrișcă, quinoa sau cartofi). Patatele (cartofii dulci) sunt altă specie decât cartofii și pot fi combinate cu proteinele vegetale.

Dacă nu mâncați seara de post – puteți adăuga alături de legumele crude și gătite – pește sau fructe de mare, carne de pui ori curcan, carne slabă de vită sau oaie. Alternativ în unele seri cu proteine vegetale (leguminoase sau ciuperci). De preferat o seară proteine animale, o seară proteine vegetale.

Această dietă de detoxifiere poate fi ținută perioade variabile de timp, cât vă simțiți confortabil cu ea. Puteți face zile cu sucuri și zile fără sucuri în timpul săptămânii (5 zile cu sucuri și 2 fără – sau 4 zile cu 3 zile) sau zile alternative (o zi cu suc, o zi fără suc).

Indiferent cum veți face această dietă de detoxifiere, în care sucurile proaspăt stoarse sunt componentele principale – tot vă va fi de folos.

Mă veți întreba: unde sunt lactatele, ouăle, făinoasele (pâinea, grâul, cerealele etc) și dulciurile din această dietă? Dar carnea de porc, prăjelile, uleiurile și sarea? Dar semințele de toate felurile?
Le-am lăsat deliberat ”în afara dietei” întrucât sunt foarte bogate în proteine, grăsimi și carbohidrați cu moleculă lungă, greu de digerat.

Vă recomand documentarul ”TOXIC” – un documentar românesc extraordinar – care vă va răspunde mai bine decât mine la întrebarea de mai sus:



Sursa: www.centrulnatura.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie – partea a doua – ziua 10. 18 aprilie 2024. Suntem în creștere de presiune atmosferică

18 Apr 2024 327

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie – partea a doua - ziua 9 .17 aprilie 2024. Ne aflăm în plin val de lună în creștere

17 Apr 2024 354

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie - partea a doua – ziua 7. 15 aprilie 2024. Începem o săptămână de lună în creștere intensă

15 Apr 2024 357

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie – partea a doua – ziua 6 14 aprilie 2024 Sunteți în pline energii de vârtej și schimbări?

14 Apr 2024 397

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie – partea întâi – ziua 14 8 aprilie 2024 Luna nouă în Berbec

08 Apr 2024 433

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie – partea întâi – ziua 10 4.04.2024 Astăzi este despre 4 (patru), structură și ordine

04 Apr 2024 565

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie – partea întâi – ziua 8. 2 aprilie 2024. Mijlocul portalului eclipselor și în plin tranzit de Mercur retrograd

02 Apr 2024 517

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie – partea 1 – ziua 6. 31 martie 2024. Finalul oficial al perioadei de ”întuneric” mai lung

31 Mar 2024 481

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie – partea întâi – ziua 3. 28 martie 2024. Valul de energie al eclipselor intensifică energia foarte tulbure

28 Mar 2024 494

#ConstanțaEsteBine Valul 3 de energie – partea a doua – ziua 14. 24 martie 2024. Ce zi mai bună de început o provocare sau un proiect nou, dacă nu astăzi?

24 Mar 2024 559

#ConstanțaEsteBine Valul 3 de energie – partea a doua – ziua 11. 21 martie 2024. Suntem la mijlocul unei săptămâni provocatoare

21 Mar 2024 451

#ConstanțaEsteBine Valul 3 de energie – partea a doua – ziua 10 20 martie 2024 Energia Echinocțiului se simte din plin

20 Mar 2024 516

#ConstanțaEsteBine Valul 3 de energie – partea a doua – ziua 8. 18 martie 2024. Astăzi este despre doza de joacă

18 Mar 2024 492

#ConstanțaEsteBine Valul 3 de energie – partea a doua – ziua 7 17 martie 2024 Bine v-am regăsit într-o zi de odihnă și de conexiune cu Sufletul

17 Mar 2024 510

#ConstanțaEsteBine Valul 3 de energie – partea a doua – ziua 5. 15 martie 2024. Energia își continuă evoluția sa ascendentă

15 Mar 2024 534