centrulnatura.ro De ce este bine să consumăm lămâi dimineața


 
  • Consumul de lămâie este recomandat atât sub forma de fruct întreg, cât și sub formă lichidă, în sucuri, infuzii și uleiuri.
  • Este de preferat consumul feliilor de lămâie dimineața împotriva hepatitei, fără a fi mâncat înainte.
  • Pentru a obține mai mult suc, fructele trebuie lăsate în apă caldă timp de aproximativ cinci minute. 
Vară. Soare. Plajă. Un pahar de limonada răcoritoare cu gheață în mână. Ce poate fi mai frumos? Aceasta este prima imagine, parcă scoasă dintr-o reclamă, când ne gândim la fructele acrișoare, dar zemoase, numite lămâi. Puțini știu însă că aceste citrice au o valoare nutritivă extraordinară.

Arbust din familia Rutaceae și ordinul Sapindales, lămâiul (Citrus limon) este un arbust fructifer, originar din Asia. Părerile sunt împărțite, susținându-se atât originea chineză, iraniană, cât și cea indiană. Aceștia au fost aduși de arabi în țările mediteraneene ale Europei, precum Grecia și Italia. În Antichitate și în Evul Mediu fructele erau folosite cu scop medical, împotriva epidemiilor, mușcăturilor cu venin, viermilor intestinali, iar mai târziu contra ciumei și a otrăvurilor.
 
Arbustul are o înălțime de la doi până la patru metri, cu frunze veșnic verzi și lucioase și flori albe. Fructele coapte sunt acide, cu formă sferică alungită și coajă care poate căpăta la maturitate o nuanță de galben puternic. Pentru a fi cultivat, lămâiul are nevoie de condiții de creștere oferite de climatele calde, precum lumină puternică, temperaturi ridicate, apă din abundență. Ca plantă de apartament, este nevoie să ii fie scurtate ramurile pentru a putea susține fructele.
 
Acestea se recoltează vara târziu, din august până în septembrie.

Vitamina C din fruct aduce multe beneficii pe plan medical, prevenind apariția astmului, a diabetului și îmbunătățește sistemului imunitar. Are de asemenea efecte antioxidante și anticancerigene, ajută la diminuarea gastritelor, a tulburărilor sistemului nervos și a infecțiilor stomacale.

Un detaliu interesant, însă, este contribuția sucului de lămâie la neutralizarea excesului de aciditate gastrică, fapt paradoxal având în vedere natura acidă a fructului. S-au demonstrat și efectele sale asupra stării de spirit prin folosirea uleiului de lămâie în aromo-terapie, accentuând sentimentele de prietenie si dragoste. Uleiul de lămâie are un impact deosebit asupra sistemului circulator și asupra leucocitelor, ajutând la refacerea lor și întărind imunitatea organismului.
 
Lămâia și sucul ei sunt utilizate în cosmetică pentru vindecarea furunculelor, a rănilor și a înțepăturilor. Ele au efecte benefice asupra pielii, catifelând-o, și combat afecțiunile bucale. Citronelul din coaja fructului este folosit pentru producerea apelor de toaletă, având un miros puternic plăcut. Pentru curățenia în casă, produsele ce conțin lămâie sunt folosite ca deodorizante și în înlăturarea grăsimii și a petelor. Zeama este de asemenea utilizată pentru dezinfectarea apei potabile și, datorita vitaminei C, oprește oxidarea fructelor și legumelor tăiate.
 
În scopuri educative, lămâia este nu numai o sursă de substanțe nutrivite, cât și un bun exemplu prin care se arată producerea curentului electric cu ajutorul unor electrozi atașați de fruct.


Consumul de lămâie este recomandat atât sub forma de fruct întreg, cât și sub formă lichidă, în sucuri, infuzii și uleiuri. Este de preferat consumul feliilor de lămâie dimineața împotriva hepatitei, fără a fi mâncat înainte. Pentru a obține mai mult suc, fructele trebuie lăsate în apă caldă timp de aproximativ cinci minute.
 

Sursa text: www.centrulnatura.ro

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Centrulnatura.ro Femeile puternice și echilibrate

07 Jul 2022 2027

Centrulnatura.ro Puterea cuvintelor

04 Jul 2022 2041

Centrulnatura.ro Puterea cuvintelor. Trăim într-o lume de energie

28 Jun 2022 1601

Centrulnatura.ro Puterea vindecătoare a apei

22 Jun 2022 1529

Centrulnatura.ro Informație, nu medicație

16 Jun 2022 1434

Centrul Natura Pili reprezintă o altă sursă importantă de grăsimi sănătoase și echilibrate

04 Jun 2022 1710

Centrulnatura.ro Vindecarea înseamnă dezvățare

31 May 2022 1900

Centrulnatura.ro Să redevenim noi înșine

19 May 2022 1994

Consumul de grăsimi și posibilitatea îndepărtării acestora

16 May 2022 2288

Centrulnatura.ro Problema de sănătate numărul 1 a prezentului

13 May 2022 2168

Centrulnatura.ro Puterea cuvintelor

11 May 2022 1814

Centrulnatura.ro Pofta de zahăr poate fi un mecanism necesar de apărare

10 May 2022 1937

Centrulnatura.ro Ce sunt atacurile de panică și cum le putem trata

07 May 2022 2741

Centrulnatura.ro Despre boală, mâncare gătită și medicamente

04 May 2022 2141

Centrulnatura.ro Mărturii despre dieta de detoxifiere

28 Apr 2022 2443