centrulnatura.ro DESPRE RELAȚII

În cursul procesului de vindecare, ajungem cu ”lucrul interior” într-una dintre cele mai interesante și dificile zone: zona relațiilor.

Relațiile sunt OGLINZI a ceea ce se întâmplă în interiorul nostru.

Acele lucruri ce ne deranjează la partener și ne declanșează reacții emoționale sunt cele mai nerezolvate (și nerecunoscute) probleme din noi înșine.

Acceptând ideea că partenerul (iubitul, prietenul) ne oferă cea mai semnificativă reflexie a bunelor / relelelor noastre, putem folosi relația drept o platformă accelerată de transformare alchimică interioară.

Vorbesc acum despre relațiile cele mai semnificative pentru noi, cele mai intime și apropiate: cele cu persoanele la care ținem cel mai mult (părinți, soți, parteneri, iubiți, prieteni foarte apropiați).

Aceste relații se dovedesc a fi ”terenul de antrenament” cel mai dificil, dar și cel mai eficient pentru vindecarea noastră interioară.

Integrarea feminin-masculin și echilibrarea polarităților se face mult mai ușor într-o relație, decât de unul singur.

Este important să diferențiem între cele două categorii de ”vibrații”: masculine / feminine, care există în fiecare dintre noi, indiferent de sexul biologic căruia îi aparține corpul nostru.

Chiar dacă suntem femei sau bărbați, cu toții întrupăm și exprimăm în fiecare minut atât energii masculine, cât și energii feminine.

Este util să le sistematizăm și diferențiem, pentru a le putea înțelege mai bine și pentru a putea recunoaște mai bine ce se întâmplă în fiecare dintre noi.


Energia masculină este focalizată, în timp ce energia feminină expansivă și creativă (bărbații se concentrează mai bine, femeile sunt mai difuze, mai împrăștiate dar mai creative).

Energia masculină este rațională, liniară, clară, logică, asertivă, obiectivă, orientată spre atingerea scopurilor, competitivă și analitică.

Școala modernă, modul în care este organizat sistemul de învățământ actual este strict masculin.

Sălile de clasă sunt structurate, cu bănci și poziții fixe pentru copii, orele sunt organizate după programe stabilitate dinainte, obligatorii și impuse tuturor, indiferent de preferințe.

Disciplina școlară este la fel de strictă precum cea din armată: ridicatul în picioare, salutatul profesorilor, uniforma, regulile ce trebuie respectate, sub amenințarea pedepsei, competiția școlară continuă, comparația frecventă cu cei din jur, ierarhia și premierea ”celui mai bun” – toate acestea sunt atribute strict masculine.

Energia feminină este intuitivă, visătoare, colaborativă, pasională, receptivă, empatică, emoțională, adaptată la făcut mai multe activități în același timp și armonizată cu fluxul de energie.

Societatea modernă descurajează existența energiei feminine în orice sistem analizăm: învățământ, sănătate, economie / finanțe, industrie sau agricultură. Partea de imaginație, de visare, de contemplare, de stat / relaxat și visat cu ochii deschiși, creativitatea dar si colaborarea / comunicarea – sunt descurajate la maxim.

La școală, colaborarea este numită trișare și este aspru pedepsită, mai ales la examene.

În multe servicii și job-uri, colaborarea nu este bine văzută, deși aparent companiile fac mereu campanii de ”team building” și petreceri în care să aducă laolaltă oamenii să ”socializeze”.

Dar mesajul este clar: puteti să socializați pe discuții banale și superficiale (vreme, familie, călătorii), dar când este vorba de ”treabă” și ceva serios, aici intervine competiția, focalizarea și ”cine este cel mai bun”.

Energia feminină este puțin înțeleasă și deloc integrată în majoritatea oamenilor și în societatea vestică. Aici predomină energia masculină în mod evident.

În relații, energia feminină este cea care furnizează ”sarea și piperul” – adică subiectele cele mai interesante de TELENOVELĂ.

DRAMA.

Relațiile inter-umane oferă terenul favorit pentru ”DRAMĂ” și pentru partea ”interesantă” a vieții.

Într-o relație, energiile feminine și masculine ale ambilor parteneri se împletesc și realizează un dans subtil, întâlnindu-se într-un loc comun numit ÎNCREDERE și DESCHIDERE / ACCEPTARE.

DA, oricât de straniu pare, modul în care se realizează cea mai importantă muncă interioară este atunci când FEMININUL are încredere în MASCULIN și MASCULINUL ACCEPTĂ și se deschide spre FEMININ.

Aceste două mișcări ale energiei par inițial opuse și dificil de realizat.

Pentru că feminul nu poate avea încredere în masculin, există un istoric de trădare, înșelare, inimi zdrobite, durere și suferință.

Iar masculinul în nici un caz nu este dispus să se deschidă și să accepte feminitatea.

Aici este miezul Despre relații, partea ”fierbinte” a telenovelei.

Și cheia JOCULUI VIEȚII.

Încercam să-mi analizez propriile mele relații apropiate și am început cu relațiile cu tata și mama.

Încrederea în masculin a dispărut de când tatăl meu ”m-a părăsit”, plecând fără să-și ia rămas bun.

Tata a fost navigator și în copilăria mică, dispărea de acasă, în timp ce eu dormeam.

Am atâtea amintiri legate de ”apariția” lui bruscă acasă și apoi, dispariția la fel de bruscă, încât senzația de părăsire și abandon a tot crescut, mai ales în copilăria foarte mică.

Observ și la alți copii de navigatori, pe care îi consult la cabinet, aceeași senzație interioară de neîncredere în masculin și stare de abandon / părăsire.

Chiar dacă în realitate nu este o părăsire / un abandon, senzația interioară / trăirea copiilor este CA ȘI CUM ar fi abandonați / părăsiți.

Mama nu poate să îndeplinească și rol masculin / și rol feminin, chiar dacă ar fi cea mai echilibrată persoană (cu energiile masculine și feminine deja armonizate).

Ea se poate strădui și poate face cât de bine cu putință reușește, dar absența persoanei masculine declanșează traume emoționale la copii.

Mai ales pentru fetițe (și femeile care devin ulterior), încrederea în masculin va fi totdeauna problematică.

Va fi nevoie de multă putere și lucru interior susținut pentru a vindeca rana de abandon / de părăsire și a reintegra energia masculină in propria inimă.

Iar mama care își asumă și rol masculin / pe lângă cel feminin devine uneori prea ”regulatoare”, prea dominatoare, autoritatea ei este uneori exagerată și este percepută ca ”un mic tiran”.

Da, o iubesc pe mama, este cea care m-a crescut și m-a format ca și persoană.

Dar în același timp, detest fixitățile și rigiditățile sale, detest faptul că nu reușește să depășească relația ”mamă-copil” și se poartă cu mine, adultul de 50 de ani, de parcă aș avea în continuare 5 ani și detest starea de neputință și inadecvare pe care o resimt în relația cu ea.

Trăiesc un conflict interior la fiecare interacțiune cu mama mea, de aceea integrarea elementului feminin în propria mea viață este atât de problematică și uneori chinuitoare.

Am observat ce interesant se întâmplă relațiile cu toți oamenii din exterior, cum oglindesc dinamica masculin / feminin pe care deja am discutat-o.

Aproape cu toți bărbații cu care mă întâlnesc am relații bune, de colaborare și de admirație (l-am admirat mereu pe tatăl meu, bărbatul special care a fost) dar de pe o poziție de neîncredere și rezervare (mă aștept ca oricând acei bărbați să dispară din viața mea).

Așa încât, acea deschidere și căldură a inimii nu există în relația mea cu bărbații.

Relațiile mele sunt ”reci” și eficiente.

Iar în relația cu toate femeile simt frecvent cum apare ”dominația” (cine impune celorlalți ce să facă). Cine ”are dreptate” și cine nu are dreptate.

Exact relația autoritară a mamei cu mine se regăsește în relația mea cu toate celelalte femei din viața mea.

Îmi este greu să aleg alte modele relaționale cu cei apropiați.

Pentru că am doar aceste două modele fundamentale, și le aplic inconștient, în toate relaționările mele.

Chiar când am devenit conștientă de aceste modele, am asistat uimită la aplicarea lor ”automată”, indiferent de intenția mea voită de a schimba ceva. Am realizat că am repetat aplicarea modelelor reacționale primare atât de mult timp, încât ele au devenit entități de sine-stătătoare, pe care nu le mai pot controla volițional. Pur și simplu SE ÎNTÂMPLĂ DE LA SINE.

Este util să facem aceste analize și să înțelegem cum ne poziționăm.

Vă invit pe voi toți ca în această săptămână să urmăriți în propria voastră viață energiile feminine și masculine, în principalele relații în care sunteți implicați.

Dacă trăiesc părinții voștri, urmăriți dinamica relațiilor cu tata / mama și modul în care voi înșivă întrupați ”o mamă” / sau ”un tată” în viața voastră zilnică.

Vă place cum sunteți ca și femeie / ca și bărbat?

Vă simțiți confortabil cu energiile feminine  / masculine pe care le exprimați în relațiile voastre apropiate (și în întreaga viață)?

Sunteți curajoși și fermi, vă apărați punctul de vedere și aveți încredere în propriile puteri?

Dacă aveți energiile masculine bine echilibrate, vă veți simți centrați și stabili în orice moment al vieții.

Sunteți creativi, imaginativi, faceți planuri interesante pentru propria viață și sunteți deschiși și flexibili la fluxul de energie și tot ce aduce viața?

Atunci și propria femininitate, fluidă și dinamică, are loc să curgă armonios în viața voastră.

Așa cum spuneam, locul în care femininul și masculinul se întrepătrund este acel loc numit ÎNCREDERE / ACCEPTARE.

Este exact locul în care apar cele mai multe conflicte și suferințe.

Este INIMA DRAMEI.

Este exact locul din care încep bolile.

Rădăcinile bolilor sunt emoționale.

O boală, o suferință fizică – are o ”sămânță” emoțională, reprezentată de o stare emoțională conflictuală și un ”teren” fizic, reprezentat de greșelile de dietă / stil de viață, care permit ”sămânței” emoționale să se prindă, să crească și să se transforme într-o plantă cotropitoare ce va acoperi starea de echilibru, de bine și de sănătate

De aceea, în procesul de vindecare, nu este suficient să discutăm despre tratamente (naturale sau chimice), dietă sau stil de viață, ci și despre identificarea și echilibrarea conflictelor emoționale ce inițiază toate dezechilibrele.

Pentru această săptămână, ar fi interesant pentru fiecare femeie să contemple posibilitatea de a avea o mai mare încredere în masculin, iar pentru fiecare bărbat, de a avea o mai mare acceptare și deschidere spre feminin (în interior și exterior).

Și apoi, să explorăm pentru fiecare dintre noi, cum partea masculină (logică, rațională, focalizată și structurată) se poate deschide spre partea feminină, intuitivă și clarvăzătoare?

Și desigur, cum această parte feminină poate avea încredere în partea masculină?

Toate acestea petrecându-se în interiorul nostru – ca după aceea să poată fi proiectate și în exteriorul nostru – în relațiile cu cei apropiați.

Vă doresc tuturor să aveți o altă săptămână de multe revelații interesante.

Și mai ales, să fiți buni și blânzi cu voi înșivă,

Doar constatați și fiți uimiți de profunzimea jocului omenesc numit VIAȚĂ.

Cu iubire,

Sorina

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.