centrulnatura.ro Proprietățile surprinzătoare ale brusturelui

  • Brusturele este o plantă surprinzătoare pentru terapiile naturale.
  • El este descris în literatura contemporană ca un „purificator” al sângelui, care „curăţă ficatul şi rinichii” prin eliminarea din sistem de materiale toxice reziduale.
 
Totuşi, se pare că folosirea Brusturelui drept curăţitor al sângelui pentru drenajul ficatului şi rinichilor datează numai de la sfârşitul secolului al 17-ea şi că a fost introdus de medicii alopaţi.
 
Planta a fost complet ignorată în America de Nord până la sfârşitul secolului 19 când a fost introdusă (din nou) de doctorii profesionişti.
 
De aici, brusturele s-a strecurat în vindecarea cu plante obişnuită, unde acum este prescris pe larg, deşi pe baza unor indicaţii mai degrabă vagi, drept „purificator al sângelui” şi „curăţitor al ficatului”.
 
Vechea tradiţie a insistat îndeosebi asupra asemănării seminţelor de brusture cu calculii urinari şi a pus mai mult accent pe influenţa pe care Brusturele o are asupra rinichilor.
 
Interesant este că numele Burdock (Brusture în engleza contemporană), este în fapt de origine recentă, hibridă. El incorporează un cuvânt englezesc vechi pentru o frunză mare, doc, împreună cu cuvântul franţuzesc pentru un scaiete, burre.
 
Acţiunea brusturelui este complicată şi încă necunoscută complet. Uitându-ne la fiecare parte a plantei, putem să înţelegem diferitele afinităţi şi întrebuinţări. Seminţele (sau fructul, în fapt), scaietele, frunzele şi rădăcina plantei, toate au fost folosite în medicina vindecării cu plante.
 
Rădăcina - brusturele este o plantă bienală cu o rădăcină pivotantă ancorată profund. Totuşi, rădăcina putrezeşte de la mijloc după prima iarnă, aşa încât ea trebuie recoltată pe timpul primei veri. Rădăcina are o aromă moderat amăruie şi dulce, şi o textură compactă, săţioasă, datorită unui conţinut înalt în ulei.
 
Aceasta contrastează cu aroma ascuţită, înţepătoare a seminţei picante. Ea este servită tradiţional în bucătăria franceză cu alimente bogate, uleioase, pentru a ajuta digestia grăsimilor şi uleiurilor. Este folosită la fel în bucătăria japoneză – o întrebuinţare care ne vine prin macrobiotică. Amestecul amărui şi dulce indică spre stimularea funcţiei digestive.

 
Aspectul „decrepit” al rădăcinilor putrezite ale Brusturelui ne aminteşte de alţi mari „purificatori ai sângelui şi ficatului”, Păpădia şi Rostopasca. Acelaşi aspect veştejit poate apare în părţile lor aeriene. Acest aspect ne reaminteşte cum poate fi distrusă structura corpului, tiparul sănătăţii pierdut, iar esenţa care guvernează şi dă formă slăbită şi risipită.
 

Rădăcina de brusture acţionează mai încet decât seminţele, şi prin urmare a fost folosită pentru stări cronice, unde se doreşte un stimul cu acţiune lentă, dar persistentă. Este foarte calmantă pentru mucoasa membranară a întregului sistem şi de aici este valoroasă în stări inflamatorii.
 
Seminţele (sau fructul) - seminţele au gust picant şi înţepător. Gustul lor este penetrant, provocator, difuzibil şi ascuţit. Măresc evident salivaţia şi stimulează şi alte secreţii digestive, influenţând totul până la rinichi şi piele.
 
Din cauza acestor influenţe combinate, seminţele au capacitatea de a penetra profund, stimulând metabolismul şi digestia. Este un bun remediu pentru rinichi, folosit să îndepărteze hidropizia şi nisipul, la fel ca şi produsele reziduale care stagnează în altă parte în sistem datorită unei proaste funcţionări a rinichilor.
 
Frunza - frunzele mari ale plantei sunt o „semnătură” pentru piele şi plămâni. Frunzele de brusture, în general, nu sunt folosite pentru probleme interne, dar sunt folosite extensiv ca unguent sau cataplasmă pe piele.
 
Sursă text: www.centrulnatura.ro 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cumpărări directe Constanța Eco Fire Sistems SRL, contract cu DSP Constanța pentru eliminarea deșeurilor spitalicești (DOCUMENT)

28 Mar 2024 362

850 de cazuri noi de rujeolă şi două decese, înregistrate în ultima săptămână

26 Mar 2024 498

Nicu Covaci, operat de urgență pe creier! În ce stare se află liderul formației Phoenix

22 Mar 2024 598

Heka Hospital Constanța Ce trebuie să știi despre nodulii tiroidieni

18 Mar 2024 752

Editorial Rețelele de socializare, terenuri fertile pentru dezinformare și propagandă, în contextul viitoarelor alegeri

15 Mar 2024 607

Angajații DSP din nou la protest, la Constanța (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 719

CNAS a înființat grupuri de lucru pentru optimizarea reglementărilor din domeniul asigurărilor sociale de sănătate

26 Feb 2024 540

A murit Mioara Roman!

23 Feb 2024 1249

Guvern 2.010 posturi vacante din sănătate vor putea fi ocupate prin concurs sau examen

22 Feb 2024 936

Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța construiește un corp nou, cu destinația de investigații imagistice (DOCUMENT)

19 Feb 2024 738

LIVE TEXT Eveniment la Prefectura Constanța. Patru instituții la ora bilanțului (FOTO+VIDEO+DOCUMENTE)

14 Feb 2024 1157

Artrita reumatoidă – o boală autoimună gravă care poate afecta întregul organism

14 Feb 2024 642

Declarații de avere Constanța Ariadna - Petronela Fildan, director medical la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, averea și interesele (DOCUMENTE)

12 Feb 2024 992

Horoscop pentru luni, 12 februarie 2024. Pentru Leu, accentul zilei este reprezentat de segmentul financiar

12 Feb 2024 828

Spitalul din Hârșova, proces cu DSP Ialomița, legat de apa potabilă! La mijloc sunt mii de euro

08 Feb 2024 764