centrulnatura.ro Săptămâna ”bioticelor”



Luna plină de ieri ne-a influențat puternic pe toți.

Am făcut exerciții susținute de spus ”NU” și am câștigat câteva bătălii, dar am și pierdut destul de multe.

Pentru că tot am intenționat să fim ASERTIVI și să spunem ce simțim / gândim – am fost cu toții puși în situații în care ne-a fost realmente dificil să facem acest exercițiu!

Săptămâna de lună plină a venit la multă lume cu FOAME și POFTE – intensificate și de toate prilejurile de ”sărbătorire” religioasă (cu arome de grătare și ”dezmâț” culinar în aer liber – ca să nu scape nimeni necontaminat!), dar și de socializările intense pe care zilele lungi de vară le prilejuiesc (conferințe, congrese, absolviri de cursuri, școală, facultate, specializare, nunți sau botezuri și multe alte ”ocazii” sociale).

Zilele sunt LUNGI – și PLINE (că toți avem grijă să ne complicăm programul și să ne încărcăm calendarul) – și suprarenalele noastre epuizate și slăbite NU FAC FAȚĂ programului prelungit.

Suntem cu toții bine și cu energie până pe după-amiază, pe la 14.00 – 18.00 (fiecare după câte ”baterii” mai deține!) după care încep problemele: SLĂBICIUNE – EPUIZARE  – GÂNDURI – MELANCOLIE – ÎNTREBĂRI – DISCONFORT – căutarea consolării  (mâncarea este ”consolarea” cea mai la îndemână!) – FOAME – POFTE!

Partea de rațional și uman dispare treptat, către seară – și iese la suprafață, în plină forță, creierul ”reptilian” (partea de subconștient) – cu toate ”ispitele” sale = LĂCOMIE – EXCESE – FRICA DE VIITOR – de restriște – amintiri ”consolatoare”: ”o viață am, să mă simt bine” etc etc!

CĂUTAREA PLĂCERII ȘI EVITAREA DURERII.

Acesta este ”refrenul” creierului reptilian – și l-ați audiat cu toții – cu siguranță!

Este mai îmbietor decât cântecul sirenelor – și fiind cântat din interiorul vostru – îi cădeți pradă CU MULTĂ UȘURINȚĂ!

OBSERVAȚI ce vi se întâmplă!

Detașați-vă de tot ce se întâmplă și OBSERVAȚI!

Nu criticați, nu osândiți și NU JUDECAȚI!

Doar OBSERVAȚI.

Tubul digestiv al ființelor umane, mai ales intestinele (zona în care se realizează absorbția alimentelor) este găzduit de o floră microbiană diversă și imensă.

Funcție de alimentele pe care le folosim zilnic, se dezvoltă milioane de colonii de bacterii, ce ne sprijină în procesul de digestie, de descompunere și de eliminare a alimentelor.

Cu toții știți că în orice fosă septică (unde se adună și stagnează materii) există floră microbiană, ciuperci (mucegaiuri) și viermi – toți aceștia fiind nimic altceva decât ”gunoierii” Naturii – cei care ajută ca substanțele moarte să fie transformate în elemente componente și reîntoarse (pentru reciclare) în pământ.

În Natură există un CIRCUIT EFICIENT ȘI COMPLET – astfel încât nimic nu rămâne ”ca atare” – totul se transformă dintr-o formă în alta, dintr-o energie în alta. Așa continuă viața pe planeta Pământ de miliarde de ani.

Microbii, flora microbiană sau bacteriile, alături de fungi (ciuperci) și viermi (pe care noi îi tot numit ”paraziți” – dar nu sunt așa!) sunt entități ce fac parte din etapa de ”FINAL” – de ”moarte” a materiei vii.

Ei reprezintă legătura cu partea de început – Naștere – fără prezența lor – nu ar mai exista ”materia primă” – din care să reînceapă ceva NOU.

În intestinele majorității oamenilor care mănâncă ”de toate” (că așa sunt învățați de zeci de generații – că AMESTECURILE – ȘI CÂT MAI MULT = NORMAL) există miliarde de germeni DE TOATE FELURILE.

Floră de fermentație – floră de putrefacție – floră de descompunere – fel și fel de germeni – alături de mucegaiuri (toți oamenii au in intestine cantități IMPRESIONANTE de ciuperci – mucegaiuri de la toate ”drojdiile” consumate ZILNIC) și alături de viermi (de toate dimensiunile și culorile). Nu există oameni în care să nu fie prezenți TOȚI GUNOIERII NATURII – amintindu-ne continuu de partea ”de moarte” prezentă în viață.

Cât timp întreaga această micro-grădină zoologică primește mâncare – ea va exista, va supraviețui și își va impune energia asupra organismului (cu cât sunt mai mulți, cu atât sunt mai puternici!).

În cartea ”De la Celulă la Univers” (www.centrulnatura.ro) discutam despre CANTITATEA de alimente consumate, pentru a menține corpul în stare de sănătate.

Și concluzia FOARTE MULTOR cercetători și pionieri ai nutriției – a fost că avem nevoie zilnic de FOARTE PUȚIN pentru a ne menține în stare de sănătate.

Foarte puțin CANTITATIV (de ordinul 300-400 grame pe zi) și FOARTE BUN CALITATIV (cât mai biologic, natural, proaspăt și copt cu putință).

Ce se întâmplă în realitate – cu noi toți?

FOARTE MULT ȘI FOARTE AMESTECAT este REGULA JOCULUI în prezent.

Așa cum este alimentația noastră – așa este și viața noastră.

CU FOARTE MULTE ȘI FOARTE AMESTECATE!

Nu asta a fost experiența noastră, a tuturor, în ultima săptămână (sau în ultimele săptămâni – de când v-ați ”prins” în jocul nostru săptămânal)?

FOARTE MULTE ȘI FOARTE AMESTECATE?

Nu asta ați experimentat cu toții sau chiar trăiți, acum – în prezent?

Flora microbiană intestinală este ÎN DEZECHILIBRU în interiorul fiecărui om.

Dacă ne uităm la exterior -la cum arată pielea și persoana respectivă – și mai ales la cum arată părul (care ne indică starea vilozităților intestinale din intestinul subțire!) la majoritatea oamenilor – vom vedea că DEZECHILIBRUL FLOREI INTESTINALE se vede la exterior. La modul în care arătăm și la energia pe care o avem.

Și se mai vede la VIAȚA pe care ne-o creeăm – COMPLICATĂ și plină de suferință!

AMESTECATĂ!

Am găsit multe studii științifice, în ultimul timp, care fac o legătură între flora intestinală și greutatea corporală (obezitatea, în special) și care încearcă să facă diferite conexiuni între modul în care arată o persoană și structura florei microbiene intestinale.

Am să vă prezint doar câteva dintre zecile de studii pe care le-am găsit – să vă indic cât de puternică este această preocupară în lumea ”științei” – ce caută încăt intensiv acul în carul cu fân!

Dar este totdeauna util să vedem ce mai găsește pe acolo!

Bacteriile intestinale sunt făcute în ultimul timp ”țapul ispășitor” pentru toate problemele cu care se confruntă oamenii, în corpul lor fizic!

(că așa ne place nouă, oamenilor – să tot găsim vinovați ÎN ALTE PARTE – dar de data asta, chiar i-am găsit ÎN INTERIORUL corpului – ca să nu mai tot arătăm cu degetul ”în afară”!)

”Microbiomul și obezitatea: este obezitatea legată de flora noastră intestinală?”, Franklin Tsai, Walter Coyle

”Flora intestinală este un ecosistem bacterian ce conține 100 trilioane de microorganisme, al cărui genom colectiv numit MICROBIOM – conține de 100 de ori mai multe gene decât întregul genom uman. Simbioza acestui genom extins joacă un rol în echilibrul (homeostazia) gazdei și extracția energiei din dietă. S-a demonstrat că anumite amestecuri de tipologii de bacterii intestinale pot predispune gazda la obezitate”

”Legătura dintre modele de nutriție pe termen îndelungat și enterotipurile de bacterii intestinale” – Wu GC et co (Science, 7 oct 2011)

Când dieta este bogată în proteine și grăsimi animale – tipurile de enterobacterii sunt predominant din clasa Bacteroidelor, în timp ce la cei care consumă carbohidrați predomină bacteriile din clasa Prevotella.

S-au observat schimbări ale florei intestinale EVIDENTE după 24 de ore de la schimbarea dietei! Și bacteriile respective au rămas în cantitate crescută după 10 zile de la schimbarea dietei!

Potențialul de fermentație al microbiomului intestinal: implicații pentru homeostazia energiei și managementul greutății” Tulika Arora, Rajkumar Sharma

Homeostazia energiei este dată de aportul de energie și consumul de energie. Când apare un dezechilibru – începe creșterea în greutate.

Flora intestinală ajută la fermentarea carbohidraților indigerabili până la a obține molecule mici ce pot ajuta la furnizarea de energie pentru corp.

S-a observat că schimbarea echilibrului florei intestinale poate ajuta la echilibrarea greutății corporale.

Comportamentul alimentar este manipulat de microbiomul intestinal? Presiuni evoluționare și mecanisme potențiale” Joe Alcock et co (BioEssays, vol 36, 2014)

”Flora bacteriană intestinală este mereu în alertă și ”presează” gazda să selecteze anumite alimente. Microbii pot face acest lucru prin două tipuri speciale de strategii: a) generând pofte pentru alimente în care ei se ”specializează” sau alimente care suprimă ”competiția” sau b) inducând stări de disconfort emoțional, prin eliberare de toxine, până consumăm alimentele de care au nevoie.”

Obezitatea și microbiomul uman”, Ley Ruth E – Current opinion in gastroenterology (vol 26, ian 2010).

”S-au descoperit modificări semnificative ale florei bacteriene la persoanele obeze, și la aceleași persoane, după ce a fost pierdută greutatea excedentară.”

Pe lângă studiile de mai sus – v-aș mai fi putut adăuga alte 10-20 de studii, pe aceeași temă: relația dintre structura florei intestinale și greutatea corporală!

Există și studii care indică că există o legătura clară între flora intestinală și activitatea creierului / comportament – la șoareci!

Întrebarea care se pune în prezent este:

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU FLORA INTESTINALĂ A OAMENILOR?

CUM DE S-A DEZECHILBRAT ÎN AȘA HAL?

Cum de s-a ajuns la dezechilibrul imens al prezentului?

Și primul răspuns care SARE ÎN OCHI ȘI NU O SĂ VĂ PLACĂ ESTE:

ANTIBIOTICELE!

Nu există ființă umană în viața, pe Pământ – care să nu fi consumat cantități impresionante de ”antibiotice” – nimic altceva decât PRODUSE DE MASACRARE A FLOREI INTESTINALE!

Dacă nu ați luat până acum niciun antibiotic ca și medicament (și felicitari – dacă mai există un astfel de om ”curat”), dar ați consumat carne, lactate și ouă, plus cereale moderne, spray-ate ”la greu” cu pesticide cu structură asemănătoare antibioticelor – atunci SUNTEȚI LA FEL DE INTOXICAȚI CA NOI CEILALȚI (care am fost ”hrăniți” în copilărie cu antibiotice, pentru fiecare răceală și fiecare muc).

Mâncăm antibiotice cu fiecare friptură, cu fiecare ”grătar”, cu fiecare ou, cu fiecare produs din lapte, cu fiecare pâine sau alt deliciu dulce!

Mâncăm ZILNIC ANTIBIOTICE!

Și flora noastră intestinală este continuu MASACRATĂ și haosul din interiorul  intestinelor seamănă cu SIRIA sau altă țară răvășită de război. Locuitorii încearcă să supraviețuiască, dar în condiții abuzive, dure și chinuitoare.

Așa trăiesc corpurile noastre, zi după zi – mulțumită atât industriei alimentare intensive, cât și industriei farmaceutice – dar cel mai mult MULȚUMITĂ IGNORANȚEI și MAI ALES LIPSEI NOASTRE DE MATURITATE în asumarea RESPONSABILITĂȚII pentru propria sănătate!

Avem putere să intervenim asupra echilibrării florei noastre intestinale?

Avem putere să aducem în corpul nostru ”BIOTICE”! și nu doar ”ANTI”  biotice – adică produse care promovează viața – nu produse care o omoară continuu?

DA!

RĂSPUNSUL UNUI ADULT MATUR ȘI RESPONSABIL ESTE ”DA”!

Puterea ne aparține în totalitatea.

Ce introducem în corpul nostru – și ce lăsăm în apropierea noastră – putem să ALEGEM în fiecare minut și în fiecare secundă. Alegem sănătatea și alegem viața (sau opusul lor – boala și moartea) cu fiecare gură de mâncare!

Ce putem face, fiecare dintre noi?

Avem o întreagă strategie de sănătate numită ”Sănătate 5D” – ce include DIETA și DETOXIFIEREA, dar și luarea DECIZIEI, Detașarea emoțională și DESCHIDEREA mentală către informație – www.centrulnatura.ro (cartea ”Săntatate 5D”).

În cadrul dietei – există o categorie de alimente clar influențând flora intestinală: alimentele consumate CRUDE, proaspăt culese de pe plante: FRUCTELE și legumele.

Bacteriile intestinale  ”benefice”ADORĂ fibrele alimentare, adoră oligozaharidele și adoră polifenolii (toate se găsesc în fructe, în special, dar și în multe legume!)

Există studii care indică faptul că în intestinele vegetarienilor flora intestinală este MULT MAI bine dezvoltată decât in intestinele omnivorilor (și foarte săracă în microbacterii tip Clostridii – pentru putrefacție)

DEZVOLTAȚI-VĂ FLORA BACTERIANĂ BENEFICĂ în intestine FĂRĂ PROBIOTICE!

Deși există SUTE de studii despre efectele ”benefice” ale produselor probiotice – TOATE ACESTEA conțin germeni DIN LAPTELE DE VACĂ!

Ne întoarcem de unde am plecat!

De la FACTORII CAUZATORI AI DEZECHILIBRULUI!

Din păcate, suplimentele tip probiotice / prebiotice – nu ajută decât temporar și de scurtă durată echilibrarea florei intestinale.

Și ca orice ”supliment” făcut de oameni – au O MULȚUME DE EFECTE SECUNDARE – în timp!

Și aici vedem chiar și dezechilibrul modului în care se pune problema: tulburarea florei intestinale duce la apariția tulburărilor de nutriție -sau nutritia dezechilibrata ar putea sa induca modele de DEZVOLTARE MICROBIANA deficitara!

OUL SAU GĂINA?

Cine a fost mai întâi?

Care este CAUZA ȘI CARE EFECTUL?

Ce vă propun în săptămâna care urmează:

SĂ CONTINUĂM EXERCIȚIILE DE OBSERVATOR – și să NE OBSERVĂM POFTELE – dorințele alimentare (mai ales cele de seara târziu) și să observăm CE LE ASTÂMPĂRĂ? Să observăm ce se întâmplă CÂND REZISTĂM și trecem peste ele și ce se întâmplă – când ”le împlinim”!

Să observăm CUM NE SIMȚIM – când consumăm diferite categorii de alimente (încercați să mâncați cât mai SIMPLU – ca să puteți observa!). Dacă doriți / poftiți încă pâine / făinoase – consumați PÂINE GOALĂ – sau cornuri / covrigi – nu produse precum pizza sau paste – în care făina este foarte combinată cu alte componente!

Dacă apar balonări – CÂND APAR? După ce alimente?

Dacă se ameliorează balonările – când? după ce?

Dacă apar dureri – de asemenea – ce le produce? – ce le amelioreaza?

Căutați LEGĂTURIOBSERVAȚI asocieri!

Ca și testare PRACTICĂ – vă recomand câteva alimente pe care le-am observat că mă ajută în dezechilibrele florei intestinale:

– perele foarte coapte – aproape de stricare – sunt alimentele care mă ajută să-mi curăț rapid stagnările și gazele intestinale (atenție la cantitate, mai ales cei care nu sunteți obișnuiți cu ele!). Perele trebuie să fie FOARTE MOI și foarte coapte, pentru a se ”califica” ca reglatoare de floră intestinală!
– prunele uscate (atenție! neafumate și fără sulfiți!) și bio – puse la înmuiat de cu seara (3-4 prune, nu mai mult) și consumate dimineața pe stomacul gol. Foarte ”curățătoare” și reglatoare intestinale!

– ananasul foarte copt, aproape fermentat – partea din fruct opusă moțului de frunze (partea atașată de plantă). Această bucată de ananas este cea mai ”prietenoasă” și ajutătoare pentru digestie – întrucât conține papaină – o enzimă intestinală cu acțiune susținătoare a digestiei (utilă mai ales la cei care încă mai consumă proteine animale – carne, pește, fructe de mare, ou sau lactate).

– tamarind-ul (un fruct uscat pe care îl găsiți la MegaImage – care are o  consistență asemănătoare magiunului de prune, dar el este așa ”de la Natură”). Consumat seara, după mese mai dificile și greoaie, le ajută digestia și ajută bila și ficatul în efortul lor de digestie și detoxifiere. Plus ajută evident flora intestinală, cu diminuarea gazelor și balonărilor (citiți mai multe despre el pe www.centrulnatura.ro – la rubrica ”Iubim fructele”).

– alte fructe uscate – precum stafidele bio, smochinele, goji, caisele uscate sau dudele uscate – rehidratate sau consumate ca atare – ajută cu echilibrarea florei intestinale.

Posibil ca produsele stupului sa fie ajutoare importante în echilibrarea florei intestinale. Există în România mulți producători de miere, polen, propolis și lăptișor de matcă și vă invit să testați diferite produse care vă atrag și pe care le considerați utile. ȘI OBSERVAȚI CUM VĂ SIMȚIȚI!

Posibil să existe și multe alte soluții de reglarea a florei intestinale.

Nu discut aici despre borș (pentru că tărâțele din grâu conțin toate pesticidele, hormonii și antibioticele cu care este cultivat grâul; dacă mai știți că există în vreun colț din România grâu nehibridizat și cultivat organic – da, sunt de acord cu borșul din aceste tărâțe!), nici despre zeama de varză (sarea din ea blochează rinichii, așa încât, nu o recomand nimănui) sau alte produse de fermentare a cerealelor (prea bogate în drojdii, mucegaiuri și ciuperci).

Și NICI NU SE PUNE ÎN DISCUȚIE folosirea produselor lactate  (fermentate sau nefermentate, chefir, iaurt sau unt) – pe care voi continua să le categorisesc drept OTRĂVURI pentru corpul omenesc.

Pentru că îl otrăvesc LA PROPRIU – evident!

Dacă voi mai identifica și alte soluții naturale de echilibrare a florei intestinale, o să vă indic în alte materiale.

Cert este că în momentul în care schimbați dieta, de pe hrana ”cu de toate” – pe cea bogată în fructe și legume – flora intestinală de ”fermentație” va crește brusc, dar nici flora de putrefacție nu se va da ”bătută” – așa încât, din competiția lor în intestinele voastre – vor apare GAZE GAZE GAZE și multă gălăgie și durere (deja ați văzut că oamenii de știință au demonstrat că o schimbare de dietă de 24 de oră are impact 10 zile asupra florei intestinale – ÎN AMBELE SENSURI – și spre agravare și spre ameliorare!)

Cu răbdare, cantități mici de alimente și echilibru în dietă – veți reuși să schimbați, treptat, structura florei intestinale.

Pas cu pas – se poate ECHILIBRA MICROBIOMUL intestinal – fără probiotice, prebiotice în capsule sau prafuri.

Doar cu ”BIOTICELE” = viața – din ”bucatele lui Dumnezeu” – din fructele plantelor sale!

”BIOTICELE” DE CARE AVEM NEVOIE SUNT FRUCTELE.

Folosiți-le cu înțelepciune, fără abuzuri și cu simțul observatorului acționând continuu (și cu rezerva legată de CALITATEA fructelor și de pesticidele prezente și în ele!).

Vă doresc o săptămână interesantă, cu o temă practică foarte ACTUALĂ!

OBSERVAȚI – TESTAȚI – VERIFICAȚI și ÎNCERCAȚI!
FIȚI ÎN CORPUL VOSTRU  – fiți alături de intestinele voastre – și încercați să ”comunicați” cu bacteriile intestinale și să stabiliți RELAȚII DE PRIETENIE ȘI DE SPRIJIN RECIPROC!

COLABORAREA ESTE POSIBILĂ LA TOATE NIVELELE!

Și nu contează unde începem!

Când am rezolvat un nivel al vieții – toate nivelele vieții încep să se ”așeze”.

Vă doresc zile interesante de primăvară – bucurați-vă de primele cireșe și căpșuni de sezon – plimbați-vă cât mai mult în aer liber – și admirați frumusețea și echilibrul NATURII.

Cu iubire, tuturor,

Sorina

http://www.centrulnatura.ro/saptamana-bioticelor/


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Centrulnatura.ro Femeile puternice și echilibrate

07 Jul 2022 1993

Centrulnatura.ro Puterea cuvintelor

04 Jul 2022 2016

Centrulnatura.ro Puterea cuvintelor. Trăim într-o lume de energie

28 Jun 2022 1583

Centrulnatura.ro Puterea vindecătoare a apei

22 Jun 2022 1503

Centrulnatura.ro Informație, nu medicație

16 Jun 2022 1408

Centrul Natura Pili reprezintă o altă sursă importantă de grăsimi sănătoase și echilibrate

04 Jun 2022 1667

Centrulnatura.ro Vindecarea înseamnă dezvățare

31 May 2022 1877

Centrulnatura.ro Să redevenim noi înșine

19 May 2022 1966

Consumul de grăsimi și posibilitatea îndepărtării acestora

16 May 2022 2258

Centrulnatura.ro Problema de sănătate numărul 1 a prezentului

13 May 2022 2142

Centrulnatura.ro Puterea cuvintelor

11 May 2022 1791

Centrulnatura.ro Pofta de zahăr poate fi un mecanism necesar de apărare

10 May 2022 1905

Centrulnatura.ro Ce sunt atacurile de panică și cum le putem trata

07 May 2022 2706

Centrulnatura.ro Despre boală, mâncare gătită și medicamente

04 May 2022 2105

Centrulnatura.ro Mărturii despre dieta de detoxifiere

28 Apr 2022 2401