centrulnatura.ro Stresul și hipertensiunea

  • Să înțelegem stresul și hipertensiunea.
Pe măsură ce societatea modernă devine mai complexă, provocarea pentru ca noi să înţelegem şi să practicăm un mod natural al vieţii devine mai mare. Deosebirea crescândă dintre o viaţă în armonie cu natura şi una în sincronizare cu tehnologia modernă relevă o problemă cu care se confruntă mulţi oameni şi pune o întrebare fundamentală: Cum putem să le reunim pe cele două?
Ritmul vieţii moderne diferă de stilul vieţii mai puţin stresant şi grăbit pe care l-au cunoscut părinţii şi bunicii noştri. Există un contact mai slab cu natura. Pământul, copacii şi spaţiile deschise au fost înlocuite cu ciment, sticlă şi automobile. Noi ne păzim de anotimpurile schimbătoare cu aparate de aer condiţionat, încălzire centrală şi vacanţe în climate diferite. Cea mai frapantă a fost deteriorarea calităţii hranei şi efectul pe care l-a avut asupra sănătăţii personale, precum şi a familiei şi a relaţiilor sociale.
 

Comparând trecutul şi prezentul

 
Tendinţa spre industrializare a inspirat mişcarea de la ţară la oraş. Părinţii şi bunicii noştri au putut să se bucure de o dietă esenţialmente naturală şi neprocesată, bazată în mare măsură pe carbohidraţii complecşi în formă de cereale integrale, fasole şi zarzavaturi. În majoritatea cazurilor această hrană era cultivată local, disponibilă proaspătă şi prin urmare fără aditivi şi conservanţi chimici. Gătitul era una din activităţile cele mai importante şi continue de acasă. Drept rezultat, legăturile ce uneau membrii familiei şi comunitatea rămâneau puternice. Lipsindu-le multe din înlesnirile moderne disponibile astăzi, sarcinile zilnice necesitau mai multă activitate fizică ceea ce înlesnea consumarea caloriilor în exces şi a altor factori din dietă. Pregătirea meselor, curăţenia, încălzirea casei şi alte sarcini similare acopereau prăpastia dintre muncă şi distracţie când erau făcute împreună de prieteni şi membri ai familiei, fără distragerea atenţiei de către televiziune. Exista timp suficient pentru a medita în linişte. Te bucurai de ciclul natural al mersului la culcare devreme şi al trezirii odată cu soarele fără ajutorul unui ceas deşteptător. Aceşti factori combinaţi : o dietă constând din hrană naturală, locală, din surse de carbohidraţi complecşi, pregătită pentru şi de care se bucura toată familia; împreună cu activitatea regulată de care te bucurai în spiritul recreerii şi ca o parte integrală a vieţii practice zilnice au creat indivizi care au fost în legătură cu mediul lor în mod activ mai degrabă decât observatori pasivi. Astăzi, într-un efort de a răspunde ritmului şi presiunii vieţii moderne, noi am abandonat multe din aspectele care contribuie la o viaţă sănătoasă acasă şi la locul de muncă. Mâncărurile congelate şi alimentele instant şi rafinate au redus gătitul de la o artă la un simplu exerciţiu, lipsindu-i pe indivizii şi familiile lor şi în ultimă instanţă societatea de vigoarea lor biologică. În locul unei diete bazate pe carbohidraţi complecşi, fasole şi zarzavaturi proaspete, dieta modernă se bazează pe proteine animale, grăsimi saturate şi zaharuri rafinate. Era informaţiei a produs o nouă generaţie de servicii sedentare pe care mulţi încearcă să le echilibreze cu cantităţi excesive de exerciţii viguroase. Fără un gătit energic care să reglementeze acest ritm grăbit, noi trecem de la o extremă la alta, niciodată simţindu-ne întru totul suficient de sănătoşi sau scăpaţi de griji. Străduindu-ne să ne facem viaţa mai comodă, noi dăm înapoi în faţa presiunilor şi a dificultăţilor deoarece noi am pierdut vitalitatea de a le depăşi.
 

Nivelurile de stres

 
Astăzi tendinţa generală este de a asocia problemele legate de stres numai cu factorii din afara noastră, sau „din afara controlului nostru”. Este adevărat că multe aspecte ale vieţii moderne sunt stresante şi pot contribui la presiunile pe care le trăim. Trăirea în oraşe supra aglomerate şi clădiri neaerisite, purtarea de haine sintetice, fiind înconjuraţi de instalaţii şi zgomot excesiv adaugă la povară. Factori economici precum trăirea pe credit, luarea unei ipoteci sau deţinerea unui serviciu nesatisfăcător creează cereri cărora mulţi se tem că nu vor fi în stare să le facă faţă. Poate de importanţă maximă este frica de războiul nuclear şi distrugerea mediului înconjurător natural. Noţiunea că aceşti factori sunt esenţialmente răspunzători pentru problemele legate de stres este întărită de separarea crescândă, sau lipsa măsurii, dintre stilurile noastre de viaţă şi sensul nostru de unitate cu Natura şi Universul. La baza acestei alienări există un mod de viaţă dezordonat, incluzând practica obişnuită a unei diete necorespunzătoare şi lipsa echilibrului dintre activităţile mentale, emoţionale şi fizice. Vorbind la modul general, noi putem rezuma felurile de stres la următoarele patru categorii:
 
  1. Stres fizic : Un sentiment de tensiune cauzat de duritate/întărirea muşchilor, încheieturilor, vaselor sangvine şi ţesuturilor rezultând în rigiditate şi o lipsă a flexibilităţii corporale.
    2. Stres emoţional: Probleme în a menţine relaţii satisfăcătoare şi împlinite cu ceilalţi, precum şi o imagine proprie încrezătoare, datorită preocupării noastre cu emoţii anormale precum frica, îngrijorarea şi anxietatea.
    3. Stres intelectual şi social: Un sentiment de neajutorare sau resemnare rezultând din schimbul rapid şi dezvoltarea informaţiei, şi prin întreaga amplitudine a datelor acumulate în lumea modernă. De asemenea contribuind la acest tip de stres sunt presiunile şi frustrările sociale în acceptarea ritmului schimbării în societate pe larg , în special separarea familiilor, infracţiunile, ameninţarea războiului nuclear şi crizele energiei, ecologică şi economică.
    4. Stres spiritual: Stres cauzat de dificultatea de a face faţă Universului în schimbare, incluzând abilitatea de a soluţiona astfel de chestiuni fundamentale precum viaţa şi moartea, boala şi sănătatea şi caracterul trecător al existenţei umane.
 
La baza acestor forme de stres există o dietă şi un mod de viaţă care sunt separate de ordinea naturală. În secolul 20 dieta tradiţională din cereale integrale şi vegetale proaspete, locale, a fost înlocuită de carne, brânză şi alte produse animaliere, zahăr rafinat, făină albă, şi alimente artificiale, produse în masă. Consumul exagerat de alimente animaliere produce o stare de întărire/duritate şi inflexibilitate, conducând la tensiune şi rigiditatea corpului şi a minţii. Cu această stare drept bază, e mai dificil să te adaptezi la mediul nostru mereu schimbător, incluzând schimbările din societate. Destrămarea familiei în vremurile moderne de asemenea s-a produs în paralel cu schimbarea de la modelele tradiţionale de mâncat şi e un factor major în mediul stresant din lumea modernă. Familia din vremea pre-industrială era hrănită de produse agricole tradiţionale şi trăia un sens de unitate şi coeziune. Astăzi, membrii familiei sunt adesea izolaţi unul de celălalt şi lor le lipseşte reţeaua membrilor familiei şi a prietenilor care să-i ajute la suişurile şi coborâşurile vieţii. Când vieţile noastre sunt mai în armonie cu natura noi ne simţim conectaţi la ritmurile ei fără vârstă ale zilei şi nopţii, anotimpurilor schimbătoare şi ciclului normal al vieţii de la naştere, la creştere, la maturitate şi bătrâneţe. Prin acest contact natural noi ne dezvoltăm încrederea în ordinea Universului şi suntem în stare să rezolvăm chestiunile cele mai fundamentale ale destinului uman. Calea macrobiotică a vieţii ne ajută pe fiecare dintre noi să stabilim legătura şi să începem să trăim ca o parte a universului infinit şi a ordinii sale.
 

Stres, hipertensiune, Yin si Yang

 
Pentru a înţelege stresul şi hipertensiunea, noi trebuie să vedem cauzele lor fundamentale. Principiul yin (feminin, relaxare, stare de linişte) şi yang (masculin, contracţie, stare de agitaţie) poate fi o unealtă inestimabilă în a ne ajuta să dezvoltăm această înţelegere.
 
Stres şi hipertensiune cauzate de yang excesiv: Aceste tulburări sunt cauzate de prea multă forţă interioară sau presiune de sus în jos/descendentă. În consecinţă, acest tip de stres rezultă când noi simţim presiunea vieţii zilnice închizându-se în jurul nostru. Pentru a ilustra, noi putem folosi exemplul unei oale de gătit sub presiune. Pe măsură ce oala e încălzită, aburul generat va continua să acumuleze presiune până când scapă prin valva de emisie. Ca indivizi, flexibilitatea noastră e cea care ne permite să echilibrăm astfel de presiune înăbuşită/refulată. Stresul din cauză yang devine incontrolabil când muşchii, ţesuturile şi organele devin indurate şi fluxul de energie stagnează. O astfel de stare rezultă când noi includem în dieta noastră o cantitate mare de carne, ouă şi alte alimente de origine animală bogate în grăsimi saturate. Aceste tipuri de grăsimi tari fură corpurilor noastre flexibilitatea lor fizică. Dacă celulele creierului şi în special cerebelului se „indurează”, gândirea noastră devine adesea rigidă şi îngustă, şi noi ne comportăm mai agresiv şi egocentric faţă de lumea exterioară. Sistemul nostru circulatoriu este afectat în acelaşi fel.
 

Arterele şi venele – în mod normal flexibile şi elastice devin îmbâcsite şi îngustate de depozitele de grăsime şi colesterol. Rezultatul este adesea tensiunea mare, întrucât inima se luptă să pompeze sânge prin pasaje din ce în ce mai mici . În general, noi devenim mai susceptibili la stres şi hipertensiune dintr-o cauză yang întrucât corpurile noastre, şi în ultimă instanţă modul nostru de a gândi , devin rigide, înguste şi inflexibile datorită consumului exagerat de mai multe alimente yang, în special produse animale care sunt bogate în grăsimi saturate. Totuşi, chiar în interiorul gamei de alimente complete, naturale, acest tip de stres poate rezulta din prea multe produse de făină coapte, sare în exces, sau din lipsa de prospeţime şi varietate din dietele noastre.
Stres şi hipertensiune cauzate de yin excesiv: Aceste tulburări rezultă din presiunea interioară îndreptată spre exterior, cauzată de expansiune excesivă. Un exemplu obişnuit are loc când noi umflăm un balon. Suprafaţa balonului devine tare şi rigidă pe măsură ce creşte presiunea aerului în interior. Dacă noi continuăm să adăugăm aer, balonul va exploda. Acest tip de stres de asemenea cauzează o lipsă de flexibilitate deoarece presiunea îndreptată spre exterior asupra ţesuturilor, vaselor şi organelor le face să devină întinse şi încordate, precum un balon umflat.
 

Stresul dintr-o cauză yin cauzează creşteri întrucât noi luăm un volum mai mare de zahăr, fluide, fructe şi sucuri tropicale, precum şi alimente crude. Aceste tipuri de alimente yin fac ca structurile corpului să se extindă şi volumul de sânge să crească. Pe măsură ce aceste tendinţe devin excesive, vasele de sânge pot fi întinse până la punctul lor de rupere. Un accident vascular cauzat de spargerea vaselor de sânge în creier este un exemplu extrem al acestei stări. Sistemul nostru circulator poate de asemenea deveni slăbit când o inimă congestionată nu poate pompa adecvat volumul crescut de sânge prin corp. Rezultatul e adesea tensiune mare. Efectul stresului yin asupra personalităţilor noastre poate fi dramatic. Pe măsură ce noi începem să ne pierdem puterea fizică şi sensul direcţiei, noi ne supărăm repede din probleme mărunte şi frustrări. Putem de asemenea să reacţionăm violent la orice stimul puternic din jurul nostru, la fel cum cea mai uşoară înţepătură va face ca balonul să explodeze. În general, această categorie de stres sau hipertensiune se întâmplă când noi consumăm alimente peste măsură de yin. Printre alimentele complete, naturale, el poate de asemenea să apară dacă noi luăm prea multe deserturi, prea multe alimente lichide, crude, ulei sau condimente. Mâncatul excesiv şi proasta mestecare sunt de asemenea factori contributivi importanţi. Tabelul de mai jos rezumă cauzele primare ale stresului şi hipertensiunii din cauze yin şi yang.
 

Cauze Yin si Yang ale Stresului și Hipertensiunii


Yin
Presiune din interior spre exterior
Cauzate de expansiune excesivă
Cauze primare alimentare (când sunt consumate în exces):
Zaharuri,lichide,fructe tropicale,
condimente,alcool,cafea,lapte,
îngheţată,chimicale, droguri,medicamente.
Yang
Presiune din exterior în interior
Cauzate de contracţie excesivă
Cauze primare alimentare(când sunt consumate în exces):
Carne, oua, pasari, brinza tare sarata, alimente marine, sare.
Prevenirea stresului incepe la o varsta; timpurie
Ca adulţi, noi trebuie să ne uităm nu numai la starea noastră prezentă şi la acei factori , dietari şi alţii care contribuie la modul stresant al vieţii. Este la fel de important să vedem cum acumularea progresivă a acestor factori din copilărie, prin adolescenţă şi la maturitate au redus abilitatea noastră de a ne armoniza vieţile şi vieţile copiilor şi familiilor noastre cu natura, precum şi cu viaţa în societatea modernă. După cum am văzut, întărirea/ duritatea fizică şi rigiditatea duc la o lipsă de flexibilitate în corp şi minte. Această stare nu numai că ne face să pierdem legătura cu natura ci de asemenea atrage după sine un sentiment de separare de membrii familiei şi prieteni.
 
Copiii de obicei nu experimentează aceste sentimente. Deoarece stările lor fizice sunt moi şi flexibile, ei se adaptează cu uşurinţă la situaţiile schimbătoare de acasă, şcoală şi din mediul social al celor de-o seamă cu ei. Astfel, flexibilitatea în corp şi minte e asociată cu astfel de trăsături caracteristice de copil precum o imaginaţie vie, creativitate, deschidere a minţii, voioşie, optimism şi onestitate. Lipsa de flexibilitate şi sentimentele de izolare de mediile noastre fizice şi sociale încep de obicei după copilărie pe când apar în corp stagnarea şi întărirea/duritatea. Când noi mâncăm cantităţi excesive de brânză, lapte, unt, păsări, carne şi alte alimente conţinând grăsimi puternic saturate, împreună cu zahăr, îngheţată, fructe tropicale şi băuturi, şi alimente rafinate sau procesate, noi de pierdem starea de conştientizare a mediului natural înconjurător în schimbare, iar depozite de grăsimi indurate încep să se formeze în artere, vase de sânge, în interiorul şi în jurul organelor. Ţesuturile devin mai degrabă rigide decât flexibile şi pielea devine tare, aspră şi insensibilă. Într-o măsură sau alta nouă din zece adulţi au această stare. Ea poate fi diagnosticată stând întins pe spate, genunchii ridicaţi şi tălpile pe podea. Expiraţi încet şi presaţi abdomenul vostru inferior profund, dar cu blândeţe cu degetele extinse ale ambelor mâini.
 
 
Dacă simţi întărire/duritate sau durere, ţesuturile din această regiune au fost deja afectate. Pe măsură ce starea noastră fizică devine mai rigidă, gândirea, emoţiile şi concepţia noastre reflectă această schimbare. Creativitatea şi originalitatea sunt înlocuite de imitare şi lipsă de imaginaţie. În loc de a fi cu mintea deschisă şi plin de curiozitate, perspectiva noastră devine îngustă şi închisă, în timp ce optimismul şi onestitatea se pot schimba în negativitate şi înăbuşirea gândurilor şi simţămintelor noastre. Mult prea adesea dragostea şi căldura sunt înlocuite de răceală şi detaşare. Exprimarea noastră poate lua forma de critică, dojenire sau depreciere a altora în timp ce frustrarea se acumulează pe măsură ce noi pierdem abilitatea de a ne exprima liber. Principiile vieţii de familie macrobiotice sunt desemnate să contracareze această tendinţă destructivă. Înţelegerea şi practicarea unei diete naturale, cu gătitul acasă drept bază pentru sănătatea şi bunăstarea familiei, combinate cu un respect pentru natură şi mediul înconjurător în schimbare pot să stimuleze o perspectivă flexibilă de la o vârstă tânără, şi să ne permită să ne ocupăm într-un mod efectiv de adaptarea socială matură.
 
 

Înăuntru şi În afară : Echilibrarea Mediilor Noastre Interne şi Externe

 
Calitatea vieţii noastre zilnice e inseparabilă de calitatea mediului nostru înconjurător. Aerul, apa, solul şi lumina soarelui se combină ca să creeze hrana pe care noi o luăm prin sistemul nostru digestiv, în vreme ce alte vibraţii, unde radio, raze cosmice şi numeroase alte energii sunt primite în mod constant şi canalizate prin sistemul nostru nervos. Astfel, aspectul yang al dietei noastre zilnice, hrană sub formă fizică şi aspectul yin, vibraţia, combină forţele naturii ca să armonizeze corpul şi mintea, stabilind legătura noastră cu lumea din jurul nostru. În vremurile moderne, dieta tradiţională, echilibrată, de cereale integrale, fasole şi legume proaspete a fost înlocuită cu carne, păsări, şi alte alimente extrem yang în combinaţie cu zahăr, condimente şi alte alimente extrem yin. În plus, factorii de mediu şi sociali stresanţi au contribuit pe mai departe la un sistem deja excesiv de încărcat.
 
Ca rezultat, legătura noastră esenţială şi biologică cu natura este adesea deformată sau uitată. Începând să studiem alegerea şi prepararea alimentelor folosind principiile macrobiotice, noi putem recâştiga o armonie sănătoasă, naturală. Pe măsură ce organele noastre încep să se dilate şi contracte la unison, procesele corpului de absorbţie, asimilare şi eliminare continuă nestingherite. Fluxul constant de energie sub forma hranei şi a stimulilor de mediu este absorbit, utilizat, şi eliminat în măsura în care noi devenim o parte funcţională a naturii opus unui simplu observator. Adăugând activitatea fizică potrivită şi timp pentru a medita la sine, noi încurajăm echilibrul corespunzător dintre sănătatea mentală, emoţională şi fizică. Pe măsură ce starea noastră se îmbunătăţeşte, noi vedem situaţiile considerate anterior stresante drept provocări a fi rezolvate în mod creativ, convinşi că putem atinge orice scop sau accepta orice rezultat drept propria noastră responsabilitate.
 
Pe măsură ce corpul nostru se adaptează la fluxul natural de energie noi în mod natural reducem expunerea noastră la aparate electrice, lumini fluorescente şi linii de înaltă tensiune. Gătitul pe o maşină de gătit electrică sau într-un cuptor cu microunde produce efecte de nedorit pe care acum noi le putem simţi, astfel ele sunt evitate în favoarea aragazelor cu gaz. Hainele sintetice încep să fie simţite inconfortabil pe piele şi sunt schimbate cu bumbac, mătase sau in. Libera circulaţie a aerului şi accesul direct la lumina soarelui îndepărtează barierele dintre exterior şi interior, astfel căminele şi locurile noastre de muncă sunt adaptate corespunzător. Dacă mâncăm o dietă mai echilibrată (nici yang, nici yin), creştem activitatea fizică şi ne concentrăm gândurile şi sentimentele, atunci în mod natural începem să ne reducem deprinderile de tehnologie: în vreme ce continuăm să apreciem şi să folosim unele din avansurile tehnologice pe care le oferă civilizaţia modernă, căutăm în acelaşi timp să reducem folosirea excesivă a aparatelor electronice sau mecanice care pot împiedica schimbul blând de energie dintre noi înşine şi mediul nostru înconjurător natural. Închidem televizorul, folosim mai rar calculatorul si renunţăm la ceasurile electronice în favoarea celor mecanice. Distincţia dintre natural şi artificial, haos şi armonie este polarizată prin abordarea noastră faţă de dietă şi mod de viaţă, de aceea toate activităţile noastre exprimă un echilibru natural de putere şi gentileţe, răbdare şi spontaneitate, perseverenţă şi flexibilitate. Armonizarea fizică, mentală şi emoţională, internă şi externă, ne uneşte cu ordinea naturii. Viaţa nu mai e complicată de stres ci făcută simplă prin mişcarea în acest ritm natural.
 
 

Gatitul și Mestecatul: Cele mai profunde forme de exercițiu

 
Exerciţiul poate fi clasificat ca fiind fizic, mental sau spiritual. Formele cele mai echilibrate de exerciţiu stimulează toate sistemele noastre fiziologice. Astfel e cazul cu gătitul şi mestecatul.
 
Gândul care merge la planificarea meniului, aspectele fizice ale pregătirii şi mâncatului, absenţa gândului, sau mintea goală, care se întâmplă când mesteci, şi dezvoltarea sănătăţii spirituale prin rafinarea intuiţiei implicate atât în gătit cât şi în mestecat, dau o sinteză unică a tuturor celor trei aspecte ale Sinelui. Tăierea legumelor, spălarea cerealelor şi fasolei, căratul apei de izvor, frământarea aluatului de pâine din cereale integrale, şi alte activităţi similare implică folosirea unei game largi de muşchi, încheieturi şi oase. Spălarea vaselor şi strângerea mesei sunt o formă de activitate fizică care ar trebui făcută în mod regulat de toţi membrii familiei. Orice activitate care poate fi îndeplinită într-un mod calm, sigur, cu mişcări fluide sau circulare va ajuta să unifice corpul şi mintea. Mestecatul foloseşte toţi muşchii corpului şi este cheia digestiei potrivite. Contribuind la utilizarea mai eficientă a nutrienţilor, mestecatul constituie o activitate fizică pentru că el creşte proporţia oxigenului extras din sânge. Astfel, e important să mesteci fiecare înghiţitură foarte bine, cel puţin de cincizeci de ori şi până la o sută sau mai mult, până când hrana devine lichefiată. Când noi mestecăm, nu ar trebui să facem altceva, întrucât mestecatul liniştit şi o stare a minţii paşnice sunt sinonime. Când începem să practicăm gătitul macrobiotic, echilibrat trebuie să ne gândim la yin şi yang când alegem legumele şi mulţi dintre noi numărăm metodic fiecare mestecătură înainte de a înghiţi. Pe măsură ce exerciţiul nostru continuă, observăm că mesele se alcătuiesc de la sine în mod natural şi numai hrana bine mestecată îşi găseşte drumul în stomacurile noastre. Această înţelegere naturală, ajutată de meditaţia interioară este specifică educaţiei macrobiotice. Ea este abordarea simplă şi armonioasă a hranei noastre zilnice care treptat insuflă tuturor aspectelor vieţilor noastre un sens de echilibru.
 
Toate dificultăţile pot fi astfel depăşite şi viaţa poate fi liberă de toate stresurile nenecesare. S-a spus că există o singură cale de a ne dezvolta intuiţia, adică să o exersăm. Nu există curs sau carte care poate furniza o mai bună instrucţie în acest sens decât aceea pe care ne-o furnizăm pentru noi înşine. Ce ar putea fi mai simplu…. sau mai profund ?
 
Despre gatitul macrobiotic, preparate si retete – vezi
www.armoniecunatura.ro
Editura for you – Calea macrobiotica, de Michio Kushi, traducere de Oana Orza, apartie editoriala in 2008
www.editura-foryou.ro
 
Sursă text: centrulnatura.ro 
 

 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Centrulnatura.ro Femeile puternice și echilibrate

07 Jul 2022 1987

Centrulnatura.ro Puterea cuvintelor

04 Jul 2022 2013

Centrulnatura.ro Puterea cuvintelor. Trăim într-o lume de energie

28 Jun 2022 1578

Centrulnatura.ro Puterea vindecătoare a apei

22 Jun 2022 1500

Centrulnatura.ro Informație, nu medicație

16 Jun 2022 1404

Centrul Natura Pili reprezintă o altă sursă importantă de grăsimi sănătoase și echilibrate

04 Jun 2022 1663

Centrulnatura.ro Vindecarea înseamnă dezvățare

31 May 2022 1869

Centrulnatura.ro Să redevenim noi înșine

19 May 2022 1959

Consumul de grăsimi și posibilitatea îndepărtării acestora

16 May 2022 2253

Centrulnatura.ro Problema de sănătate numărul 1 a prezentului

13 May 2022 2138

Centrulnatura.ro Puterea cuvintelor

11 May 2022 1788

Centrulnatura.ro Pofta de zahăr poate fi un mecanism necesar de apărare

10 May 2022 1901

Centrulnatura.ro Ce sunt atacurile de panică și cum le putem trata

07 May 2022 2703

Centrulnatura.ro Despre boală, mâncare gătită și medicamente

04 May 2022 2100

Centrulnatura.ro Mărturii despre dieta de detoxifiere

28 Apr 2022 2397