Centrul natura

Perioada AERULUI – 2 – despre RESPIRAȚIEÎntreaga săptămână care a trecut, au ”venit” peste mine, la propriu, multe materiale și informații despre respirație, oxigen, aer, precum și câteva ”aplicații practice” directe.

Am selectat pentru articolul de astăzi câteva fragmente dintr-o carte despre oxigen și de pe www.grapegate.com, ce aduc niște informații extrem de importante, cu privire la legătura dintre RESPIRAȚIE și SISTEMUL LIMFATIC.

Principalul lucru ce activează sistemul vostru limfatic este RESPIRAȚIA PROFUNDĂ. Așa încât RESPIRAȚIA VIEȚII mișcă ”arborele” vieții (sistemul limfatic). ” Dr. C. Samuel West, D.N., N.D. – Introduction to the Science of Lymphology & the Art of Lymphasizing, p. 27

În Natură, în ultima săptămână a bătut vântul puternic și a mișcat în forță arborii din grădină. I-am auzit ”cântând” din frunzele veștejite rămase pe crengi toată noaptea.

AERUL – VÂNTUL – ARBORII – PĂMÂNTUL, cu metalele din interior;

Totul se regăsește și în interiorul corpului nostru. Totul.

Tradițiile spirituale ne învață că totul în lumea exterioară este o reflexie a lumii noastre interioare.

RESPIRAȚIA PROFUNDĂ este actul de a introduce în mod controlat aerul în corp, încet, în general prin nas, permițând aerului să intre și să umple complet plămânii – și apoi expirând lent, fie prin nas sau gură.

Această modalitate de a respira se face stâng jos, în picioare, la orizontală sau în orice altă poziție.

Când se respiră foarte profund, diafragmul, mușchiul ce separă cavitatea toracică de cea abdominală – coboară și produce împingerea în laterală a mușchilor abdominali (așa încât, burta se mărește de volum).

Sunt multe variații ale acestei tehnici de INSPIR și EXPIR, precum și variații în ritmul respirației, poziția corpului sau postură.

Este evident faptul că OXIGENUL este combustibilul principal al susținerii vieții pe pământ.

Fără mâncare, rezistăm o perioadă foarte lungă de timp, funcție de curățenia interioară a corpului și eficiența sa.

Fără mâncare sau băutură se poate rezista (cu puțin antrenament) săptămâni în șir, fără niciun efort.

Dar fără OXIGEN nu putem trăi decât câteva minute.

Am descoperit în biblioteca mea o mică cărțulie, intitulată ”Vital force is oxygen” (Forța vitală este oxigenul) și scrisă de dr. Amarsinha D. Nikam, un medic homeopat din India.

Acest medic spune că ”forța vitală” din toate scrierile lui Hahnemann și a tuturor homeopaților este OXIGENUL – pentru că el este acel principiu ”nevăzut”, discret și totuși, ESENȚIAL, ce face diferența între un corp viu și un cadavru.

OXIGENUL este factorul ”invizibil” și elementul secret al vindecării / dar și al îmbolnăvirii.

Iar procesul RESPIRAȚIEI este acel act involuntar și inconștient pe care îl facem cu toții cât suntem în viață și uităm să-l folosim și în procesele noastre de echilibrare, alături de dietă și detoxifierea cu remedii naturale.

Rata respiratorie ”sănătoasă” a unui adult este între 12 și 20 de respirații pe minut (sau circa 17.280 – 28.800 respirații în 24 ore). Dr. Morse consideră că orice persoană ce necesită în mod constant să respire de peste 21 ori pe minut are dificultăți de respirație (se hiperventilează, adică, respiră superficial).

Foarte mulți oameni nu profită de beneficiile respirației și de HRĂNIREA importantă pe care o oferă corpului nostru – din multe motive: slăbiciunea suprarenalelor, ce produce respirație superficială (mai ales în atacurile de panică), pozițiile vicioase și stagnarea induse de ocupațiile moderne (uitatul pe ecrane, statul la calculator, statul în mașină), statul mult în interioare (cum să respiri profund într-un birou sau sală de clasă?), anemia și problemele mineralelor în corp (induse tot de suprarenalele slăbite) și multe altele.

STRESUL ȘI DIETA afectează masiv CALITATEA RESPIRAȚIEI – și determină proasta OXIGENARE a corpurilor noastre.

Mai mult decât atât, fierul este o componentă de bază a Hemoglobinei (a sângelui nostru) și FIERUL este cel care ne permite să respirăm. Deși cantitatea de Fier din trupul nostru este de 0.004% din greutatea totală, fără el am muri. Datorită atomilor de fier, oxigenul se poate lega de Hemoglobină și poate fi transportat la toate celulele, pentru a le ajuta să respire.

Suprarenalele slăbite, malabsorbția intestinală și dieta noastră procesată determină epidemia de ”anemie” și proastă folosire (absorbție și utilizare) a fierului – cu o consecință clară – PROASTA OXIGENARE A CELULELOR!

Așadar – un gaz (oxigenul) și un metal (fierul) – sunt elementele CHEIE ale unei respirații eficiente.

Gazul – discret, invizibil, nebăgat în seamă (principiu feminin)

Metalul – agresiv, puternic și evident (principiu masculin)

Dualitatea lumii se re-găsește în actul respirator, care înseamnă continuu INSPIR (intrare) și EXPIR (ieșire) a gazelor din sistemul respirator.

RESPIRAȚIA SUPERFICIALĂ este ”normalul” respirației la majoritatea copiilor care sunt învățați să stea în bănci, pe scaune și mai ales în săli de clasă pline de alți copii, cu geamurile și ușile închise.

HIPOXIA (adică o cantitate REDUSĂ de oxigen ce intră în organism) devine normalul copiilor la creșe, grădinițe, școli, licee și universități.

Și atunci, vă mai întrebați de ce adulții care vin din această ”creștere” se uită ciudat la mine, când încerc să le povestec ”cum ar trebui să respire?”

RESPIRAȚIA SUPERFICIALĂ este ”normalul” oamenilor moderni.

De aceea BOLILE, SUFERINȚA și DUREREA sunt ”normalul” oamenilor moderni.

Ce declanșează respirația superficială?

1) Reduce producerea de energie la nivelul fiecărei celule.

Pentru a produce ENERGIE, fiecare celulă are nevoie de OXIGEN și de CARBON (dintr-un zahăr simplu, precum fructoza/glucoza) pentru a declanșa procesul de ”ardere” în interiorul micului său cuptor numit ”mitocondrie”.

Dacă sângele este prost oxigenat, iar carbohidrații vin doar sub formă compusă (făinoase, dulciuri, alte amestecuri) corpul muncește ENORM pentru a produce o cantitate foarte mică de energie (cât să stea în viață), cu foarte multe reziduuri (ca atunci când ardem combustibil prost într-o sobă).

Vă mai mirați de starea de oboseală continuă în care vă aflați?

2) Compromite fluxul limfatic

În 1979, un specialist în sistemul limfatic, dr. Jack W. Shields M.D. din Santa Barbara, California a realizat un studiu prezentat la al 7lea Congres de limfologie din Florența, Italia – indicând faptul că principala propulsie a sistemului limfatic este reprezentată de RESPIRAȚIA DIAFRAGMATICĂ PROFUNDĂ.

Jack Shields a fost prima persoană care a fotografiat vreodată sistemul limfatic (limfografie). A realizat fotografii ale ductului toracic, cel mai mare vas limfatic din corp (de dimensiunea unui pai de băut), la o persoană care a făcut efort pe o bandă de alergare, mergând și apoi alergând. S-a remarcat faptul că mersul nu a produs niciun efect semnificativ asupra fluxului limfatic, în timp ce alergarea a crescut doar ușor fluxul limfatic. Apoi, persoana a coborât de pe banda de alergare și a început să respire profund. În inhalația maximă, plămânul a realizat o presiune clară asupra ductului toracic și limfa ”a țâșnit ca un geyser”.

Povestea spune că Jack Shields a sărit de pe scaun, când a văzut ce s-a întâmplat și a început să strige: ”Priviți! Priviți! Asta era!”.

Din acel moment, printre limfologi a devenit foarte clar că dintre cele peste 101 metode de „a mișca limfa” – RESPIRAȚIA PROFUNDĂ este principala forță ce activează și accelerează acest sistem – făcând acest lucru prin compresiunea ductului toracic, și creeind un efect tip vaccum sau sucțiune.

Dr. Shields a spus: ”Respirația diafragmatică profundă stimulează curățarea sistemului limfatic creeind un efect de vacuum ce împinge limfa. Acest lucru crește rata de eliminare toxică de peste 15 ori rata normală”.

Tot el notează faptul că mersul (fără respirație profundă) îmbunătățește circulația limfatică ”suficient cât să ne mențină în viață, chiar dacă bolnavi!”.

Respirația superficială contribuie la stagnarea limfatică și împiedică eliminarea deșeurilor toxice.

RESPIRAȚIA PROFUNDĂ are multiple beneficii:

– induce starea de relaxare și calm

– reduce stresul

– scade tensiunea arterială

– ușurează durerea

– sprijină o mai mare producție de energie (de aceea orice persoană se simte reîmprospătată și energizată după o sesiune de respirație profundă) la nivelul tuturor celulelor corpului

– activează sistemul limfatic.

Orice tehnici care să vă ajute să respirați profund funcționează.

Am observat că de câte ori practic Tai-chi, yoga sau Pilates și folosesc RESPIRAȚIA PROFUNDĂ alături de mișcări – starea de bine de după este extraordinară. Chiar dacă la începutul exercițiilor mă simt slăbită sau obosită și nu cred că voi reuși să le fac, dacă mă ”forțez” să depășesc această evaluare pe care o face mintea pentru starea mea generală și încep să fac exercițiile, cu primele mișcări de respirație profundă – se generează evident ENERGIE și mă simt din ce în ce mai bine.

Vă propun ca în săptămâna ce urmează să fim cu toții atenți la modul în care respirăm.

Și de câte ori avem ocazia, mai ales când suntem în aer liber și aer curat – să respirăm în mod conștient, cât de profund putem, FĂRĂ SĂ CREĂM stres prea mare pentru corp (nu respirați până vă simțiți amețiți – mențineti un echilibru pentru acest exercițiu, ca și pentru orice altceva).

Învățarea respirației corecte, cât mai profunde și mai lente, folosind musculatura abdominală și diafragmul – este vitală pentru toată lumea.

Când începem să respirăm suficient de profund, cu toții vom constata că scoatem mucus din arborele respirator, sub forma tusei sau expectorației. Știm că oxigenul și carbonul stimulează fluidizarea și eliminarea mucusului.

Dr. Morse spune să ne amintim să respirăm ABDOMINAL (profund), NU TORACIC (superficial) – astfel încât la toate mișcările de respirație să simțim cum mișcăm diafragmul (și burta).

Fiți atenți întreaga săptămână la mișcările respiratorii și de câte ori puteți – INSPIRAȚI și EXPIRAȚI adânc, observând ce face corpul vostru.

Și să nu uităm de cele mai importante surse de Fier pe care le avem din Natură: strugurii negri/roșii, afinele, murele și zmeura (fructele de pădure de culoare închisă).

Integrați-le în dieta voastră în mod constant și observați cum reacționează corpul la prezența lor în interior.

Dr. West a spus:

ORICE VINDECARE IMPLICĂ DUCEREA OXIGENULUI CĂTRE CELULE!

Iar pentru ca OXIGENUL să ajungă la celulele corpului nostru – avem nevoie de două condiții importante:

1) să existe suficient fier în corpul nostru

2) să nu existe obstrucții de-a lungul vaselor sanguine și oxigenul să ajungă la celule.

Apoi, pentru îndepărtarea reziduurilor care rămân după ”arderile” intra-celulare (cu producerea de energie) – condiția esențială este SĂ MIȘCĂM LIMFA!

Și se pare că cea mai bună tehnică este RESPIRAȚIA PROFUNDĂ!

Respirația profundă, alături de prezența fierului (și funcționarea suprarenalelor) aduce OXIGEN CELULELOR și tot respirația profundă mișcă limfa și elimină toxinele din corp.

RESPIRAȚIA PROFUNDĂ este cheia ”secretă” a detoxifierii corpului.

Alături de dietă și de detoxifierea cu ajutorul plantelor – RESPIRAȚIA PROFUNDĂ este al treilea (sau chiar primul!) element ESENȚIAL al VINDECĂRII.

OXIGENAȚI-VĂ CORPUL – ajutați-l să fie VIU – DINAMIC – ENERGETIC!

Stați în aer liber și respirați cât de profund reușiți.

Spuneam la începutul articolului că, dintr-o perspectivă spirituală, toxicitatea pe care o vedem în mediul nostru înconjurător este o reflexie a propriei noastre toxicități interioare.

Pentru a ajuta mediul înconjurător, avem nevoie să înțelegem PRINCIPUL FEMININ: Nu ceea ce FACEM schimbă lumea, ci ceea ce DEVENIM schimbă lumea.

Să devenim mai curați, mai fluizi și mai plin de OXIGEN (= forță vitală, viață) și astfel, putem să ne ajutăm și să-i ajutăm pe toți din jur.

 

Să aveți o altă săptămână miraculoasă cu toții.

Cu iubire,

Sorina

http://www.centrulnatura.ro/perioada-aerului-2-despre-respiratie/


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce este homeopatia? Centrul Natura

30 Jun 2018 370

Soekhoe Arvind Ritesh Neeradj, din Olanda, reţinut şi dus la arestare

23 Aug 2017 647

Minunea corpului fizic

21 Aug 2017 1084

Piersici - ca în copilăria mea

12 Aug 2017 1841

Turnul de fildeş

26 Jul 2017 1062

Vacanța

11 Jul 2017 1451

Am încredere în viaţă

26 Jun 2017 1778

Solstițiu de vară

25 Jun 2017 2351

Anti-fragilitatea

13 Jun 2017 1207

Amorțirea conștientă

05 Jun 2017 1195

Așteptări

02 Jun 2017 1316

Biciclete și momentul potrivit

27 May 2017 1812

Neglijarea

24 May 2017 1303

Zâmbetul şi dinţii

12 May 2017 1216

Indrăzneala noului!

02 May 2017 2618

Sărbători înconjurată de îngeri

19 Apr 2017 1151

Uitarea

16 Apr 2017 1062

Acceptarea

14 Apr 2017 1247

Şi eşecul este un succes

03 Apr 2017 1057

Iubeşte atunci când celălalt merită cel mai puţin

26 Mar 2017 2194

Procesul de invatare si EFT

23 Mar 2017 1117

Recunoştinţa pentru un somn odihnitor

20 Mar 2017 1068

Eliberarea energiei negative preluate de la ceilalti

18 Mar 2017 6216

Fotoreportaj La Chilia Veche, în Deltă, natura atinge suflete

17 Mar 2017 1277

Provocarea reprezentata de schimbare

13 Mar 2017 1153

De la durere la stare de calm interior

11 Mar 2017 1030

Perioada destramarii iluziei

26 Feb 2017 866

Daruri de lumină – daruri de iubire

18 Feb 2017 1000

Perioada golului

11 Feb 2017 1219

Perioada jocurilor

04 Feb 2017 943

Cei care iau

04 Feb 2017 1276

Perioada prevenției si protecției

21 Jan 2017 1198

Perioada de ”RELOCARE”

15 Jan 2017 798

Perioada COMUNIUNII

01 Jan 2017 1236

CARȚI, FRUCTE SI ALTE ”BUNATATI” DE SARBATORI

31 Dec 2016 1341

Saptamana FOCULUI

19 Dec 2016 1308

Perioada aerului 3

17 Dec 2016 1228

Perioada apei – partea a II-a

21 Nov 2016 1462

Perioada APEI

14 Nov 2016 1605

Ziua 14 a dietei cu struguri

07 Nov 2016 1438

Ziua 7 de dietă cu struguri

06 Nov 2016 1573

Ziua 3 de dietă cu struguri Ceva mici stări de slăbiciune și poate un pic de foame – dar mai mult este o reacție a minții, decât a corpului.

31 Oct 2016 1095

Perioada strugurilor

24 Oct 2016 1216

Saptamana ECHILIBRULUI FEMININ/MASCULIN

17 Oct 2016 1204

Saptamana ”GRAIULUI”

10 Oct 2016 1007

Saptamana GATULUI

03 Oct 2016 1787

Saptamana INELULUI

27 Sep 2016 1009

Saptamana PERLEI

22 Sep 2016 1020

Săptămâna AROMELOR

14 Sep 2016 899

Săptămâna muzicii

05 Sep 2016 927