Centrul natura

Saptamana GATULUITrecem printr-o perioada interesantă, în care revelațiile se țin ”lanț” și curățeniile (interioare, exterioare) sunt continue.

Am descoperit un cuvânt în limba thailandeză ”huang” – care înseamnă ”inel” și în același timp înseamnă”a-ți face griji, a fi îngrijorat cu privire la cineva” (se folosește în contextul ”mama își face griji pentru copiii săi”).

Cuvântul ”inel” – nu semnifică atât inelele din deget – ci ”huang” înseamnă inelele care se pun la gâtul femeilor, în zona Myanmar – zona tribului femeilor cu ”gât lung” (Kayan people).

Aceste femei sunt ”legate” de gât, din copilărie – și apoi toată viața lor sunt dependente de bunăvoința unui bărbat (tatălui sau soțului). Dacă îndrăznesc să facă ceva greșit, li se scot inelele de la gât – și nu mai pot trăi!

Gâtul lor nu mai poate sta drept!

Pentru mine a fost o REVELAȚIE conexiunea dintre ”inel” (ca simbol al ”legării” cuiva de ceva sau cineva), ”griji” (expresie a stării interioare de ”uitare de sine” și acordarea ATENȚIEI a ceva din afara ta) și GÂT (locul ”de legătură” între cap și torace).

LEGĂTURI – LEGĂTURI – LEGĂTURI.

Și pentru că întreaga săptămână am primit solicitări de consultații pentru probleme ”ale gâtului” (roșu în gât, mucus în gât, tuse, gât uscat, senzație de uscăciune și de tuse seacă, nod în gât, sufocare în gât etc etc) – am început să observ cum există o clară evoluție către tema săptămânii acesteia.

INELUL” – ne ”leagă” de ”material”, de ”pământesc”, de tot ce înseamnă existență fizică ”animalică”, ce vine ”la pachet” cu toate grijile respective: oare supraviețuiesc? reușesc să-mi susține existența? găsesc de mâncare? găsesc adăpost? găsesc partener? găsesc companie? găsesc iubire?

Acestea sunt principalele GRIJI ale unei ființe umane: supraviețuirea și iubirea.

Și ele se manifestă SIMBOLIC la nivelul GÂTULUI nostru – în fiecare moment al vieții.

Gâtul este una dintre zonele cele mai importante ale corpului omenesc.

O zonă atât de îngustă și ”înghesuită”, aflată între cap și torace – gâtul conține în interior trei sisteme legate de LUAREA DECIZIEI.

Cel mai important este FARINGELE / cu zona de trecere spre esofag.

În această zonă, în care se încrucișează căile respiratorii cu căile digestive – DECIDEM dacă ceea ce este în gură – va fi înghițit (și va ”deveni” corpul nostru) sau va fi ”scuipat” la exterior (și refuzat).

De asemenea, tot aici SE DECIDE ca aerul să meargă în plămâni și mâncarea în stomac (dacă se greșește ”sensul” de circulație” apar probleme mari).

În fața faringelui se află o glandă endocrină de mare importanță pentru corp, numită TIROIDA care este însoțită de patru mici glande, numite paratiroide.

Tiroida are o formă de ”fluture” sau ”papion”, iar paratiroidele se află la ”colțurile” de sus și de jos ale sale.

Tiroida are o formă tip ”balanță” – de echilibru – fiind considerată în multe tradiții spirituale ”centrul luării deciziilor”.

Aici se decide ”adaptarea la cald sau frig”, aici se decide ”viteza mica sau mare” a reacțiilor întregului corp, aici se decid foarte multe reacții legate de metabolismul corpului, în general.

O persoană prea slabă sau prea grasă, prea friguroasă sau prea călduroasă, prea repezită (precipitată, care tremură de excitație) sau prea înceată (aproape somnolentă, cu dificultăți de concentrare), o persoană care își pierde părul, inclusiv din sprâncene, are pielea uscată și frecvente stări de depresie – prezintă tulburări la nivelul TIROIDEI.

Paratiroidele se ocupă de echilibrul mineralelor, în corp, în special de echilibrul calciului și fosforului, fiind glandele responsabile de menținerea ”tonusului” țesuturilor (pielea îmbătrânită, care atârnă, ridurile, herniile, hemorozii, varicele, vasele sparte pe față (cuperoză) sau picioare etc) – sunt semne de PARATIROIDE SLĂBITE și prost funcționale.

Așadar – tiroida și paratiroidele sunt GARDIENII ECHILIBRULUI și LUĂRII DECIZIILOR cu privire la starea de sănătate a organismului.

Deciziile înțelepte, în concordanță cu LEGILE BIOLOGIEI – sunt urmate de o stare de BINE a organismului.

Aceste decizii privesc atât CE INTRODUCEM ÎN GURĂ (ce mâncăm), dar și CE SCOATEM PE GURĂ (ce vorbim).

Deciziile mai puțin înțelepte – mai ales cele luate SUB PRESIUNEA SOCIALĂ și ”în uitare de sine” (în stare de ”griji”), care încalcă de cele mai multe ori legile biologiei – sunt urmate de stări de suferință și de boală.

Interesant că INELELE femeilor Kayan blocheaza exact aceste organe ”de decizie” pentru binele propriei persoane!

Și dacă ne gândim mai bine – chiar și cravata sau papionul care se impun ca elemente accesorii la costumul bărbaților – fac același lucru – ”LEAGĂ” energetic centrul luării deciziilor – astfel încât persoana să NU MAI POATĂ LUA NICIO DECIZIE ÎNȚELEAPTĂ pentru sine. Și să accepte deciziile luate de alții pentru sine.

Dacă ne uităm CINE POARTĂ CRAVATĂ – cine acceptă să poarte cravată – în ce sisteme sociale ”cravata” a devenit obligatorie – și ce fac sistemele respective asupra ființelor umane individuale – nu se poate să nu începem să vedem cum oamenii sunt clar ”îndrumați” să renunțe la BINELE PROPRIU!

La femei – s-au impus ca accesorii – diferite ”lănțișoare” și ”mărgele”.

Folosim diminutive în limbaj – de câte ori vrem să ASCUNDEM realitatea.

Majoritatea pacienților mei își alintă mâncarea: ”pâinica mea”, ”brânzica mea”, ”lăptișorul meu” – deplângând amarnic pierderea lor, atunci când intră în dietă.

În același mod – doamnele își ”alintă” lanțurile cu care sunt legate continuu – numindu-le ”lănțișoare” – pentru a le mai ușura din încărcătura energetică (măcar în vorbire).

Purtând ”lănțișor” în jurul gâtului – femeia își blochează continuu centrul luării deciziilor.

Atât pe cel de la nivelul tiroidei, cât și pe cel de la nivelul faringelui.

Portul popular românesc din multe regiuni are chiar un accesoriu pentru femei numit ”legătură de gât”.

Sună excepțional de realist – și indică exact natura energetică a acțiunii sale: LEGĂTURA – LEGAREA – BLOCAREA ENERGIEI.

O a treia regiune importantă a gâtului o reprezintă regiunea ”cefei” – zona în care vertebrele cervicale – atât de delicate, atât de suprasolicitate și atât de ”îmbibate” în acizii din limfaticele gâtului – încep să sufere și să deformeze anatomia regiunii.

Observându-mă mai atent, am realizat cum atunci când sunt concentrată pe ceva (când lucrez la calculator, mă uit la tv, citesc sau ascult cu atenție pe cineva) capul meu se înclină cățiva centimetri în față și gâtul își pierde poziția relaxată, luând o poziție anormală, de ”împins în față”.

Același lucru se întâmplă când mă grăbesc (chiar când merg pe stradă), iar poziția ”înainte” a capului este imprimată întregii coloane, care capătă o postură vicioasă, de aplecare înainte.

Am observat această poziție la TOȚI oamenii din jurul meu, mai ales la cei care petrec mult timp CITIND sau uitându-se la ecrane (folosind mult ochii). De când mobilele sunt ”noile jucării” ale prezentului – observ această postură vicioasă a gâtului (capului și coloanei) LA TOATĂ LUMEA – copii și adulți deopotrivă.

În această poziție, circulația limfatică a capului este BLOCATĂ, nu se mai produce ”curățenia” naturală a zonei capului și ACIDOZA CAPULUI devine ”normalul”zilei.

Dacă persoana respectivă a avut nefericirea să-și piardă amigdalele și polipii în copilărie (așa cum am avut și eu nenorocul), având blocaje chirurgicale pe traseul vaselor limfatice ale capului – atunci STAGNAREA LIMFATICĂ din zona capului este OBLIGATORIE.

Stresul (și poziția vicioasă a gâtului / capului), plus blocajul chirurgical al sistemului limfatic – înseamnă că toate toxinele eliberate din țesuturile capului (iar la cei care folosesc mult creierul – chiar se eliberează MULTE TOXINE – la elevi, școlari, studenți, intelectuali etc) NU POT FI ELIMINATE eficient, pe căile naturale, se depozitează în țesuturile capului (cel mai adesea în sinusuri – blocându-le) și periodic sunt eliminate ”pe unde poate corpul”.

Așa apar episoadele de ”răceli”, de ”rinite”, de ”sinuzite”, de otite”, de conjunctivite, de herpes-uri bucale și inflamații ale gingiilor (cu tot cu abcese dentare), dar și acnee purulentă, diferite erupții ale pielii feței și capului, căderea părului, probleme de vedere, de auz, de miros și de echilibru (”rău de mișcare” și amețeli).

V-ați gândit vreodată CÂT ESTE DE IMPORTANTĂ REGIUNEA GÂTULUI PENTRU NOI TOȚI?

Încercați în cadrul săptămânii care urmează să vă urmăriți mai atent această regiune: să observați SENZAȚIILE care apar la nivelul său (în zona din față, unde este tiroida, în zona din mijloc, unde este faringele și unde ”înghițiți” și în zona din spate, a cefei, unde sunt vertebrele) și să încercați să realizați CE DECLANȘEAZĂ, CE AGRAVEAZĂ și CE AMELIOREAZĂ SIMPTOMELE respective.

Observați cum vă simțiți DIMINEAȚA – ce simptome apar la primele ore ale dimineții – în regiunea gâtului.

Și observați cum vă simțiți SEARA, după ce ați trecut prin activitățile unei zile.

Fiți atenți când înghițiți lichide calde, lichide reci, lichide mai acide (sucurile de fructe) sau mai alcaline (ceaiurile din plante), lichide mai sărate (supe) sau mai dulci (blenduri de fructe) – urmăriți toate senzațiile pe care le resimțiți în zona gâtului.

De asemenea, fiți atenți dacă aveți nevoie de fular, eșarfă, bluze pe gât, sau dimpotrivă, bluze cât mai decoltate. Observați dacă este în regulă să puneți la gât fel și fel de ”legături” sau preferați mai degrabă să nu fie nimic.

Nu categorisiți nimic ca fiind ”bun” sau ”rău” – pur și simplul – OBSERVAȚI-VĂ și încercați să vă trageți propriile concluzii.

Dacă ne uităm în simbolica ”GÂTULUI” acesta este o regiune care FACE LEGĂTURA între două regiuni importante ale corpului (capul și toracele).

Și ca orice punct ”de legătură” – reprezintă ”o răscruce” – un loc de unde se BIFURCĂ drumurile.

Și toate funcțiile gâtului sunt ”bifurcate”:

– înghit aer sau mâncare?

– intensific sau încetinesc metabolismul?

– sunt atent sau nu?

ATENȚIA este un mecanism esențial, prin care ființele umane sunt ”legate” de material.

Știm cu toții că NE CONSTRUIM PROPRIA REALITATE funcție de aspectele din jurul nostru cărora LE DĂM ATENȚIA NOASTRĂ.

PE CE NE CONTRĂM ATENȚIA – ACEEA DEVINE REALIATEA NOASTRĂ.

Dacă ne concentrăm pe griji – viața noastră DEVINE GRIJI.

Dacă ne contrentrăm pe frici – viața noastră devine FRICI.

Concentrându-ne pe DETOXIFIERE – viața noastră devine DETOXIFIERE (da! și aici este o ”capcană” – nu ne vindecăm dacă ne concentram pe ”detoxifiere” – ne vindecăm dacă ne concentrăm pe ”vindecare”!).

Suntem învățați de mici copii să ”predăm” ATENȚIA – care este PUTEREA NOASTRĂ de ființe umane – unui adult ”cu autoritate”.

Din primele zile de școală – ni s-a repetat obsesiv ”ATENȚIE, VĂ ROG!” sau ”ATENȚIE LA MINE!”.

Toți cei care aveți copii – și doriți să-i faceți să îndeplinească o acțiune – știți cum este când puteți și când NU puteți să obțineți atenția copilului.

Când un copil NU ESTE ATENT la ce aveți să-i transmiteți – mesajul dv NU AJUNGE LA EL.

Și realitatea dv – NU DEVINE realitatea lui.

Dv vreți să chemați copilul la masă sau să-și facă lecțiile – el vrea să se joace. Oricât vorbiți cu el, dacă el NU VĂ ACORDĂ ATENȚIA LUI și nu primește mesajul pe care îl transmiteți – REALITATEA LUI RĂMÂNE JOACA – indiferent care este REALITATEA DV!

Părinții au trăit de multe ori PARADOXUL existenței a două realități, în același timp, în aceeași casă – o realitate a adulților și alta a copiilor (copilului).

ATENȚIA este un mecanism fundamental al LIBERTĂȚII – și al PRIZONIERATULUI nostru emoțional și interior.

SUNTEM LEGAȚI ”DE GÂT” prin intermediul ATENȚIEI pe care o acordăm stimulilor din exteriorul nostru.

Putem să avem zile MINUNATE și ZILE ORIBILE – funcție de ATENȚIA pe care o acordăm diferiților stimuli.

Indiferent că locuim cu părinți imposibil de cicălitori sau ne confruntăm la serviciu cu colegi vorbăreți sau răutăcioși, starea noastră interioară depinde de ATENȚIA pe care le-o oferim. Cu alte cuvinte – DE POZIȚIA GÂTULUI (ușor ”înainte”) – și de ce anume suntem dispuși ”să înghițim” de la ei și apoi ”să acționăm” pe baza a ceea ce am înghițit!

Cam asta este ordinea a ceea ce facem: ATENȚIAÎNGHIȚIREAACȚIONAREA!

Și tot asta este ordinea ”tulburărilor” care apar: coloana cervicală (atenția) – faringele (înghițirea) și tiroida (acționarea).

Dacă tot vom petrece întreaga săptămână acordând atenție GÂTULUI – vă propun mai multe măsuri posibile – fiecare persoană fiind liberă să-și găsească propriile exerciții sau acțiuni de reconfortare:

– mișcări ușoare de rotație sau flexie ale gâtului, dintr-o parte în alta – de câte ori aveți ocazia (observați în ce parte mișcările sunt mai ușoare – și în ce parte, mai dificile).

– masaje ușoare la nivelul cefei (simple sau cu uleiuri esențiale, insistând ca direcție DE SUS ÎN JOS, dinspre cap spre gât)

– aplicații de comprese alternative, calde/reci pe ceafă, în special la cei cu senzații de înțepenire, durere, presiune, apăsare la nivelul cefei (folosiți două ligheane, unul cu apă cât mai rece, chiar ghiață, celălalt cu apă cât mai fierbinte, în fiecare lighean câte un prosopel – se stoarce bine – și se aplică câte 1-2 minute pe ceafă – alternativ – când cel cald, când cel rece – 5-10 minute – o dată pe zi, 7 zile).

– exerciții de respirație – în mers sau în repaus – observând zona gâtului

– folosirea de produse naturale pentru întărirea zonei gâtului, precum tinctura de Patlagină, Extractele din Măceș, Coacăz negru, Mesteacăn pufos, Lemn câinesc, uleiuri esențiale de Cimbru, Oregano, Mir sau Tămâie și multe altele.

– odihnă, relaxare și exerciții de stat întins, cu ochii închiși și întregul corp relaxat (observând în special poziția gâtului).

– urmărirea de comedii sau de video-clip-uri amuzante (plânsul și râsul tot ”în gât” se manifestă, la cei mai mulți oameni – fiind expresii ale emoțiilor intense trăite de oameni!).

Vă doresc să observați cu atenție TOT CE VĂ LEAGĂ ”DE GÂT”, tot ce ”vă stă în gât”, tot ce ”înghițiți cu greu” sau tot ce vă înțepenește gâtul și spatele.

OBSERVAȚI.

CONȘTIENTIZAREA A CEVA REPREZINTĂ PRIMUL PAS SPRE SCHIMBARE!

Să aveți o săptămână interesantă și ”didactică”,

Cu iubire, tuturor,

Sorina

http://www.centrulnatura.ro/saptamana-gatului/


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce este homeopatia? Centrul Natura

30 Jun 2018 370

Soekhoe Arvind Ritesh Neeradj, din Olanda, reţinut şi dus la arestare

23 Aug 2017 647

Minunea corpului fizic

21 Aug 2017 1084

Piersici - ca în copilăria mea

12 Aug 2017 1841

Turnul de fildeş

26 Jul 2017 1062

Vacanța

11 Jul 2017 1451

Am încredere în viaţă

26 Jun 2017 1778

Solstițiu de vară

25 Jun 2017 2351

Anti-fragilitatea

13 Jun 2017 1207

Amorțirea conștientă

05 Jun 2017 1195

Așteptări

02 Jun 2017 1316

Biciclete și momentul potrivit

27 May 2017 1812

Neglijarea

24 May 2017 1303

Zâmbetul şi dinţii

12 May 2017 1216

Indrăzneala noului!

02 May 2017 2618

Sărbători înconjurată de îngeri

19 Apr 2017 1151

Uitarea

16 Apr 2017 1062

Acceptarea

14 Apr 2017 1247

Şi eşecul este un succes

03 Apr 2017 1057

Iubeşte atunci când celălalt merită cel mai puţin

26 Mar 2017 2194

Procesul de invatare si EFT

23 Mar 2017 1118

Recunoştinţa pentru un somn odihnitor

20 Mar 2017 1068

Eliberarea energiei negative preluate de la ceilalti

18 Mar 2017 6216

Fotoreportaj La Chilia Veche, în Deltă, natura atinge suflete

17 Mar 2017 1277

Provocarea reprezentata de schimbare

13 Mar 2017 1153

De la durere la stare de calm interior

11 Mar 2017 1030

Perioada destramarii iluziei

26 Feb 2017 866

Daruri de lumină – daruri de iubire

18 Feb 2017 1000

Perioada golului

11 Feb 2017 1219

Perioada jocurilor

04 Feb 2017 943

Cei care iau

04 Feb 2017 1276

Perioada prevenției si protecției

21 Jan 2017 1198

Perioada de ”RELOCARE”

15 Jan 2017 798

Perioada COMUNIUNII

01 Jan 2017 1237

CARȚI, FRUCTE SI ALTE ”BUNATATI” DE SARBATORI

31 Dec 2016 1341

Saptamana FOCULUI

19 Dec 2016 1308

Perioada aerului 3

17 Dec 2016 1228

Perioada AERULUI – 2 – despre RESPIRAȚIE

12 Dec 2016 1119

Perioada apei – partea a II-a

21 Nov 2016 1462

Perioada APEI

14 Nov 2016 1605

Ziua 14 a dietei cu struguri

07 Nov 2016 1438

Ziua 7 de dietă cu struguri

06 Nov 2016 1574

Ziua 3 de dietă cu struguri Ceva mici stări de slăbiciune și poate un pic de foame – dar mai mult este o reacție a minții, decât a corpului.

31 Oct 2016 1095

Perioada strugurilor

24 Oct 2016 1216

Saptamana ECHILIBRULUI FEMININ/MASCULIN

17 Oct 2016 1205

Saptamana ”GRAIULUI”

10 Oct 2016 1007

Saptamana INELULUI

27 Sep 2016 1009

Saptamana PERLEI

22 Sep 2016 1020

Săptămâna AROMELOR

14 Sep 2016 899

Săptămâna muzicii

05 Sep 2016 927