Conserve din bogatia toamnei

Un fel de vinete marinate / murate / la borcan

Îmi bat capul de câteva zile cum să numesc postarea asta, despre cum am pus vinete la conservat. În Turcia (ţara de origine a reţetei), se numesc vinete murate, dar un român se gândeşte în primul rând la saramură când aude asta. Ori numai saramură nu-i în reţeta asta. Sigur, pot fi puse murături şi în oţet, dar vinetele astea nu sunt puse în oţet.

Până la urmă, le-aş spune marinate, chit că se supără spahiii că le pângăresc moştenirea gastronomică prin botez cu nume venite de la creştini.

Pentru că fac pentru prima oară aşa ceva, am pornit cu nişte cantităţi mai mici (deh, control preventiv al pagubelor pe timp de criză). Aşadar, am avut două vinete (cât să umplu un borcan de 800 de grame), un pahar de oţet de 5 grade, o lingură de ardei roşu bucăţi (cumpărat de la Plafar :)), usturoi, cimbru verde, piper boabe şi ulei de măsline.

Am curăţat vinetele şi le-am tăiat felii groase de 2-3 centimetri, apoi le-am dat cu sare şi le-am pus la scurs. Am pus la fiert oţetul îndoit cu apă (o parte apă la două părţi de oţet) cu ardeii, piperul, un fir de cimbru şi un pic de sare.

Când oţetul a atins punctul de fierbere, am pus în el feliile de vinete şi le-am lăsat câteva minute să clocotească. Când le-am scos, vinetele îşi schimbaseră puţin culoarea, iar feliile erau destul de uşor de desfăcut în bucăţi, fără să îşi piardă forma însă. Le-am pus la scurs, cât să se şi răcească puţin.
[Pin on Pinterest]

În borcan am pus un pic de ulei de măsline, usturoi zdrobit şi apoi feliile de vinete, printre care am strecurat în continuare usturoi şi cimbru verde. La final, am pus ulei de măsline cât să fie acoperite complet vinetele de lichid.
[Pin on Pinterest]

Puneţi-le la răcoare şi aşteptaţi o săptămână până să le gustaţi. Credeţi-mă, merită efortul. Şi chiar nu mai contează cum se numesc...

Sursa: bucatareli.com

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

PUZ-ul iniţiat de Carmeco SA pentru un proiect imobiliar pe locul fostei fabrici de conserve de la Abator, amânat pentru următoarea şedinţă a Comisiei tehnice de urbanism

15 Jan 2019 789

Blocuri cu 20 şi 15 etaje, restaurant şi piscină, pe locul fostei fabrici de conserve de la Abator. Imagini de impact (document)

09 Jan 2019 3294

Arhiva Consiliului Judeţean va fi amenajată într-o clădire a fostei biblioteci (galerie foto + document)

04 Jan 2019 473

lauraadamache.ro Cannelloni cu ton si mozzarella

27 Nov 2018 441

Trei firme vor livra conserve de legume Spitalului Militar Constanţa. Cine sunt acestea (document)

06 Nov 2018 581

Mall pe locul fostei fabrici de conserve de la Abatorul din Constanţa? Ce răspuns a primit Carmeco SA

02 Nov 2018 2738

MAI distribuie alimente și saci de dormit în județele afectate de inundații

30 Jun 2018 397

Va rămâne o amintire Fosta fabrică de conserve de la Abatorul din Constanţa va fi demolată. Municipalitatea a emis certificatul de urbanism (galerie foto)

16 Apr 2018 3731

Prunele sunt o sursă importantă de vitamina C. Fiecare fruct conține 7% din aportul recomandat zilnic unei persoane

07 Mar 2018 410

lauraadamache.ro Paste cu ton si rucola, reteta de paste italiene

12 Feb 2018 672

Prunele sunt o sursă importantă de vitamina C

14 Dec 2017 464

Chiftele de linte

12 Nov 2017 913

Abatorul din Constanţa va fi ras de pe faţa pământului. A fost emisă autorizaţia de demolare. Lucrările au fost deja demarate (galerie foto)

23 Oct 2017 7332

Două firme vor aproviziona Spitalul Militar Constanța cu conserve (document)

22 Oct 2017 972

Sediul USR din Jurilovca inaugurat în prezenţa deputatului de Constanţa, Stelian Ion. Este prima filială din mediul rural a USR Tulcea

06 Oct 2017 2085