Conserve din bogatia toamnei

Un fel de vinete marinate / murate / la borcan

Îmi bat capul de câteva zile cum să numesc postarea asta, despre cum am pus vinete la conservat. În Turcia (ţara de origine a reţetei), se numesc vinete murate, dar un român se gândeşte în primul rând la saramură când aude asta. Ori numai saramură nu-i în reţeta asta. Sigur, pot fi puse murături şi în oţet, dar vinetele astea nu sunt puse în oţet.

Până la urmă, le-aş spune marinate, chit că se supără spahiii că le pângăresc moştenirea gastronomică prin botez cu nume venite de la creştini.

Pentru că fac pentru prima oară aşa ceva, am pornit cu nişte cantităţi mai mici (deh, control preventiv al pagubelor pe timp de criză). Aşadar, am avut două vinete (cât să umplu un borcan de 800 de grame), un pahar de oţet de 5 grade, o lingură de ardei roşu bucăţi (cumpărat de la Plafar :)), usturoi, cimbru verde, piper boabe şi ulei de măsline.

Am curăţat vinetele şi le-am tăiat felii groase de 2-3 centimetri, apoi le-am dat cu sare şi le-am pus la scurs. Am pus la fiert oţetul îndoit cu apă (o parte apă la două părţi de oţet) cu ardeii, piperul, un fir de cimbru şi un pic de sare.

Când oţetul a atins punctul de fierbere, am pus în el feliile de vinete şi le-am lăsat câteva minute să clocotească. Când le-am scos, vinetele îşi schimbaseră puţin culoarea, iar feliile erau destul de uşor de desfăcut în bucăţi, fără să îşi piardă forma însă. Le-am pus la scurs, cât să se şi răcească puţin.
[Pin on Pinterest]

În borcan am pus un pic de ulei de măsline, usturoi zdrobit şi apoi feliile de vinete, printre care am strecurat în continuare usturoi şi cimbru verde. La final, am pus ulei de măsline cât să fie acoperite complet vinetele de lichid.
[Pin on Pinterest]

Puneţi-le la răcoare şi aşteptaţi o săptămână până să le gustaţi. Credeţi-mă, merită efortul. Şi chiar nu mai contează cum se numesc...

Sursa: bucatareli.com

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Să o ajutăm pe Maria, fetiţa care nu a văzut niciodată chipul mamei Activitate umanitară iniţiată de Grădiniţa „Năsturel“ din Constanţa

23 May 2019 2135

Proiectul imobiliar Sammarina View Development, de pe locul fostei fabrici de conserve de la Abator Constanţa, în atenţia APM Constanţa (document)

14 May 2019 1000

Imobilul ridicat de Carmeco SRL pe locul fostei fabrici de conserve de la Abator, în atenţia Primăriei Constanţa. Ce a impus municipalitatea

06 Mar 2019 1120

PUZ-ul iniţiat de Carmeco SA pentru un proiect imobiliar pe locul fostei fabrici de conserve de la Abator, amânat pentru următoarea şedinţă a Comisiei tehnice de urbanism

15 Jan 2019 1125

Blocuri cu 20 şi 15 etaje, restaurant şi piscină, pe locul fostei fabrici de conserve de la Abator. Imagini de impact (document)

09 Jan 2019 4062

Arhiva Consiliului Judeţean va fi amenajată într-o clădire a fostei biblioteci (galerie foto + document)

04 Jan 2019 548

lauraadamache.ro Cannelloni cu ton si mozzarella

27 Nov 2018 582

Trei firme vor livra conserve de legume Spitalului Militar Constanţa. Cine sunt acestea (document)

06 Nov 2018 721

Mall pe locul fostei fabrici de conserve de la Abatorul din Constanţa? Ce răspuns a primit Carmeco SA

02 Nov 2018 3059

MAI distribuie alimente și saci de dormit în județele afectate de inundații

30 Jun 2018 462

Va rămâne o amintire Fosta fabrică de conserve de la Abatorul din Constanţa va fi demolată. Municipalitatea a emis certificatul de urbanism (galerie foto)

16 Apr 2018 4043

Prunele sunt o sursă importantă de vitamina C. Fiecare fruct conține 7% din aportul recomandat zilnic unei persoane

07 Mar 2018 500

lauraadamache.ro Paste cu ton si rucola, reteta de paste italiene

12 Feb 2018 789

Prunele sunt o sursă importantă de vitamina C

14 Dec 2017 526

Chiftele de linte

12 Nov 2017 991