GastroArt Cartofi umpluți (rețetă interbelică)



Cartofii se curăță, se scobesc și se rumenesc în multă untură. Când sunt pe jumătate fripți, se scot și se pun într-o farfurie să se răcească. În această untură (dacă a rămas multă se scoate din ea) se frig carnea tocată de vițel și porc amestecate sau se poate și numai un fel în care punem ceapă și piper. Se răcește, se amestecă cu 3 ouă întregi, cu această compoziție umplem cartofii.



Partea cartofilor ce am scos-o scobindu-i o rumenim în untură și se lasă fundul cratiței peste care așezăm cartofi umpluți.


Deoparte se face un sos bun de roșii, ce se toarnă peste cartofi. Ferbem încet, înăbușit, la marginea mașinei.


La servit se pune smântână.


Dintr-un caiet vechi cu rețete, din perioada interbelică (datare aproximativă), din zona de sud a Ardealului. Îi mulțumim lui Chef Johnny Șusală pentru acest caiet. Am păstrat ortografia originală. Pentru ilustrație am folosit o pagină la întâmplare din acest caiet.



Despre GastroArt.ro



Prima revistă on-line dedicată istoriei gastronomiei și a ospitalității românești (cu articole de istorie gastronomică universală și din domenii conexe). O bază de date digitalizată ce cuprinde sute de rețete din manuscrise vechi – caietele bunicilor (perioada interbelică și din comunism).


Gastroart.ro este un demers privat al jurnalistului Cosmin Dragomir prin care se încearcă acoperirea unei nișe ignorate atât de către instituțiile publice cât și de o mare parte a celor care activează în domeniile de profil. Gastroart.ro își propune să adune laolaltă pasionații și specialiștii din acest domeniu.


În ultimii ani, jurnalistul Cosmin Dragomir s-a specializat în gastronomie și a publicat sute de articole, analize, reportaje și interviuri din acest domeniu.


Istoria gastronomiei și a ospitalității românești a devenit marea lui pasiune.



Sursa foto și text:  GastroArt.ro


Citește și: 


GastroArt Salată de varză roșie (rețetă interbelică)


GastroArt Salată de fasole verde (rețetă interbelică)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ziua Internațională a ceaiului. Prepararea și servirea acestei băuturi

21 May 2023 978

GastroArt Bulion de ardei (rețetă interbelică)

24 Jul 2022 1679

GastroArt Papanași cu smântână (rețetă interbelică)

23 Jul 2022 1914

GastroArt Roșii picante (rețetă interbelică)

22 Jul 2022 1855

GastroArt Salată de roșii specială (rețetă interbelică)

21 Jul 2022 1800

GastroArt Cremă caramel (rețetă interbelică)

18 Jul 2022 1751

GastroArt Ruladă cu cremă (rețetă interbelică)

16 Jul 2022 1726

GastroArt Papanași (rețetă interbelică)

13 Jul 2022 1531

GastroArt Papară (rețetă interbelică)

12 Jul 2022 1523

GastroArt Gogoși de pâine (rețetă interbelică)

09 Jul 2022 1519

GastroArt Salată de ficat (rețetă interbelică)

07 Jul 2022 1514

GastroArt Budincă de carne (rețetă interbelică)

06 Jul 2022 1413

GastroArt Ruladă cu cremă (rețetă interbelică)

05 Jul 2022 1630

GastroArt Tocăniță gustoasă (rețetă interbelică)

04 Jul 2022 1660

GastroArt Prune în ciocolată (rețetă interbelică)

03 Jul 2022 1450