GastroArt Cozonaci obișnuiți (rețetă interbelică)

Rețetă, Sursa foto: Gastro Art

Pentru 1 kgr. de făină: 300 gr. zahăr, 250 gr. unt, 8 ouă, lapte cât cere (cam ½ kgr), o lingură cu rom, 20 gr. drojdie, un vârf de linguriță de sare. Se moaie drojdia cu puțin lapte călduț (să nu fie fierbinte, căci se opărește drojdia și nu mai crește aluatul) și o bucățică de zahăr.

Deoparte se opăresc 3-4 linguri de făină cu puțin lapte clocotit, amestecându-se bine să nu se facă cocoloși. Când s-a răcorit destul, ca să poți ține mâna pe el, se amestecă cu drojdia și apoi se bate bine într-o strachină până se fac bășici mari. Se presară puțină făină, se acoperă cu un șervet și se pune la un loc cald să crească.

În acest timp, se freacă bine gălbenușurile, întâi cu sare, ca să se închidă la culoare, apoi cu zahărul pisat. Se freacă bine până se face ca o cremă spumoasă.

Când plămădeala e destul crescută, se toarnă peste restul de făină cernută într-o covată, care a fost ținută și ea la căldură, se amestecă adăugându-se gălbenușurile, puțin lapte călduț și jumătate din albușuri făcute spumă.

Se frământă cel puțin o jumătate de oră, aducând aluatul de pe margini spre mijloc. Se pune câte puțin din untul topit, dar nu fierbinte, iar dacă aluatul pare prea tare, se mai adaugă puțin lapte călduț. Se lasă aluatul, se presară cu făină, se acoperă cu o față de masă, se așează la cald, departe de ușă sau fereastră, și se lasă să crească.

Când ni se pare că e destul de crescut, se ia bucăți din el, se împletesc pe masa de aluat presărată cu făină și se pun în forme unse cu unt. Aluatul nu trebue să ajungă decât până la jumătate formei.

Dintr-un caiet vechi cu rețete, din perioada interbelică (datare aproximativă), din zona de sud a Ardealului. Îi mulțumim lui Chef Johnny Șusală pentru acest caiet. Am păstrat ortografia originală.

Credit foto © Dreamstime.com

sursa - gastroart.ro


Despre GastroArt.ro

Prima revistă on-line dedicată istoriei gastronomiei și a ospitalității românești (cu articole de istorie gastronomică universală și din domenii conexe). O bază de date digitalizată ce cuprinde sute de rețete din manuscrise vechi – caietele bunicilor (perioada interbelică și din comunism).

Gastroart.ro este un demers privat al jurnalistului Cosmin Dragomir prin care se încearcă acoperirea unei nișe ignorate atât de către instituțiile publice cât și de o mare parte a celor care activează în domeniile de profil. Gastroart.ro își propune să adune laolaltă pasionații și specialiștii din acest domeniu.

În ultimii ani, jurnalistul Cosmin Dragomir s-a specializat în gastronomie și a publicat sute de articole, analize, reportaje și interviuri din acest domeniu.

Istoria gastronomiei și a ospitalității românești a devenit marea lui pasiune.

Citește și:

GastroArt Sufle de căpșuni (rețetă interbelică) 

GastroArt Tort de pesmet (rețetă interbelică)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ziua Internațională a ceaiului. Prepararea și servirea acestei băuturi

21 May 2023 983

GastroArt Bulion de ardei (rețetă interbelică)

24 Jul 2022 1688

GastroArt Papanași cu smântână (rețetă interbelică)

23 Jul 2022 1924

GastroArt Roșii picante (rețetă interbelică)

22 Jul 2022 1866

GastroArt Salată de roșii specială (rețetă interbelică)

21 Jul 2022 1810

GastroArt Cremă caramel (rețetă interbelică)

18 Jul 2022 1762

GastroArt Ruladă cu cremă (rețetă interbelică)

16 Jul 2022 1735

GastroArt Papanași (rețetă interbelică)

13 Jul 2022 1541

GastroArt Papară (rețetă interbelică)

12 Jul 2022 1535

GastroArt Gogoși de pâine (rețetă interbelică)

09 Jul 2022 1529

GastroArt Salată de ficat (rețetă interbelică)

07 Jul 2022 1521

GastroArt Budincă de carne (rețetă interbelică)

06 Jul 2022 1421

GastroArt Ruladă cu cremă (rețetă interbelică)

05 Jul 2022 1640

GastroArt Tocăniță gustoasă (rețetă interbelică)

04 Jul 2022 1669

GastroArt Prune în ciocolată (rețetă interbelică)

03 Jul 2022 1462