GastroArt Perișoare cu smântână (rețetă interbelică)

Rețetă de perișoare, foto: GastroArt Se dă prin mașina de tocat ½ kgr. carne mai grăsuță de vacă și de porc. O dată cu carnea se dă prin mașină și ceapă tocată și rumenită puțin în untură și la urmă o felie de pâine muiată în lapte și stoarsă bine. Se adaugă un ou întreg mare sau dacă sunt mici atunci două, apoi sare, un praf de piper, puțin pătrunjel și mărar tocate fin.



Se mestecă cu o lingură de lemn. Deoparte avem pregătit pesmetele. Luăm cu lingura din tocătură, facem în mână perișoare rotunde pe care le dăm prin pesmet și le prăjim în untură ferbinte.


Apoi se așează într-o cratiță. Se face un rântaș dintr-o lingură de făină, îl stingem cu o ceașcă de lapte. Amestecăm cu o ceașcă de smântână, punem un praf de sare, o linguriță de pătrunjel și mărar tocate fin și turnăm deasupra perișoarelor și lăsăm să fiarbă puțin la foc mic. La foc iute se taie smântâna.


Dintr-un caiet vechi cu rețete, din perioada interbelică (datare aproximativă), din zona de sud a Ardealului. Îi mulțumim lui Chef Johnny Șusală pentru acest caiet. Am păstrat ortografia originală.




Despre GastroArt.ro


Prima revistă on-line dedicată istoriei gastronomiei și a ospitalității românești (cu articole de istorie gastronomică universală și din domenii conexe). O bază de date digitalizată ce cuprinde sute de rețete din manuscrise vechi – caietele bunicilor (perioada interbelică și din comunism).

Gastroart.ro este un demers privat al jurnalistului Cosmin Dragomir prin care se încearcă acoperirea unei nișe ignorate atât de către instituțiile publice cât și de o mare parte a celor care activează în domeniile de profil. Gastroart.ro își propune să adune laolaltă pasionații și specialiștii din acest domeniu.


În ultimii ani, jurnalistul Cosmin Dragomir s-a specializat în gastronomie și a publicat sute de articole, analize, reportaje și interviuri din acest domeniu.


Istoria gastronomiei și a ospitalității românești a devenit marea lui pasiune.



 ​Citește și: 

GastroArt Salată de ardei copți (rețetă interbelică)


 GastroArt Prăjitură Nicoleta (rețetă interbelică)



Sursa foto și text:  GastroArt.ro

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

GastroArt Sdrențe de orez (rețetă interbelică)

01 Jul 2022 263

GastroArt Crap cu roșii (rețetă interbelică)

30 Jun 2022 298

GastroArt Plachie de pui (rețetă interbelică)

29 Jun 2022 416

GastroArt Cartofi umpluți cu creer (rețetă interbelică)

28 Jun 2022 363

GastroArt Friptură italiană (rețetă interbelică)

27 Jun 2022 370

GastroArt Friptură vieneză (rețetă interbelică)

26 Jun 2022 493

GastroArt Clătite de portocale (rețetă interbelică)

25 Jun 2022 387

GastroArt Tartă de vișine (rețetă interbelică)

24 Jun 2022 401

GastroArt Ouă în aspic (rețetă interbelică)

22 Jun 2022 428

GastroArt Plăcintă de mere cu vin (rețetă interbelică)

21 Jun 2022 500

GastroArt Mușchi tocat (rețetă interbelică)

20 Jun 2022 470

GastroArt Ochiuri în mămăligă (rețetă interbelică)

19 Jun 2022 447

GastroArt Crap umplut (rețetă interbelică)

18 Jun 2022 536

GastroArt Cremă de fragi (rețetă interbelică)

16 Jun 2022 474

GastroArt Piept de vițel umplut (rețetă interbelică)

15 Jun 2022 497