GastroArt Prepararea și servirea cafelei (sfaturi din 1939)



Cafea turcească. Ceai mai bună băutură a Turcilor este cafeaua.

Cafeaua turcească se prepară astfel: Luăm ibricul și în el turnăm atâtea cești de apă după numărul persoanelor ce le avem, în plus ¼ de ceșcuță la 2 persoane. În apa aceasta rece, punem zahăr și cafea de fiecare ceașcă câte o linguriță, însă la unele persoane le place mai dulce și atunci mai adăugăm puțin zahăr. După ce a dat în fiert, o luăm de pe foc și o lăsăm puțin pe marginea mașinii. Apoi mestecăm cu lingurița ca să se ridice caimacul deasupra, pe care îl punem în ceșcuțe.

Apoi turnăm și cafeaua. Se servește după masă imediat, căci înlesnește mistuitul sau în timpul zilei. Europenii prepară cafeaua și în felul următor: Se ia apă tot ca pentru cafeaua Turcească, aceleași cantități.

Se pune apă în ibric să fiarbă odată cu zahărul. Când fierbe se dă jos de pe mașină. Se pune cafeaua, se da în clocot, se mestecă cu lingurița, se culege caimacul și se pune în ceșcuțe, apoi cafeaua se mai dă în 2-3 clocote, se lasă puțin să se așeze drojdia pe fund apoi se toarnă în ceșcuțe. Se servește în ceșcuțe. Se servește fierbinte. Se poate turna la fiert și câte o lingură de rom cui îi place.

Cafeaua se servește în ceșcuțe cu farfurioarele lor. Când ne ducem să servim un musafir, le așezăm pe tavă. Tava trebuie să fie acoperită cu un șervețel curat. Întotdeauna codița ceșcuței să-i vie musafirului în dreapta lui, pentru ca să o poată lua când musafirul este jos și are o măsuță lângă el punem ceșcuța jos pe masă. Când servim cafeaua, punem alături și un pahar cu apă rece. Când strângem ceșcuțele. Le strângem tot în ordinea în care au fost servite și le așezăm pe tavă.

Cantități (2 persoane):
2 ceșcuțe apa
2 gr. zahăr
2 gr. cafea.


Din “Caiet pentru gospodărie” Turtoi Teodora, clasa I, Școala Normală Brăila – 1931 (mulțumim Mihai Botea). Am păstrat ortografia originală.
FOTO: homecaprice.com

Surogatele de cafea, la țăranul român. Coajă de pâine, cartofi, rădăcină de topinambur, de cicoare sau de andivă (câteva rețete)

Sursă foto și text: GastroArt 

Citește și: GastroArt.ro Despre ciorbele de pește


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ziua Internațională a ceaiului. Prepararea și servirea acestei băuturi

21 May 2023 986

GastroArt Bulion de ardei (rețetă interbelică)

24 Jul 2022 1692

GastroArt Papanași cu smântână (rețetă interbelică)

23 Jul 2022 1928

GastroArt Roșii picante (rețetă interbelică)

22 Jul 2022 1869

GastroArt Salată de roșii specială (rețetă interbelică)

21 Jul 2022 1816

GastroArt Cremă caramel (rețetă interbelică)

18 Jul 2022 1769

GastroArt Ruladă cu cremă (rețetă interbelică)

16 Jul 2022 1737

GastroArt Papanași (rețetă interbelică)

13 Jul 2022 1545

GastroArt Papară (rețetă interbelică)

12 Jul 2022 1538

GastroArt Gogoși de pâine (rețetă interbelică)

09 Jul 2022 1533

GastroArt Salată de ficat (rețetă interbelică)

07 Jul 2022 1523

GastroArt Budincă de carne (rețetă interbelică)

06 Jul 2022 1425

GastroArt Ruladă cu cremă (rețetă interbelică)

05 Jul 2022 1645

GastroArt Tocăniță gustoasă (rețetă interbelică)

04 Jul 2022 1676

GastroArt Prune în ciocolată (rețetă interbelică)

03 Jul 2022 1469