GastroArt.ro Cea mai veche rețetă de sarmale din România (1695)

  • În lucrarea sa de doctorat, istoricul clujean Lukacs Jozsef traduce și ne prezintă cea mai veche rețetă de sarmale publicată pe actualul teritoriu al României.

Printre ingrediente, avem și o surpriză. Ilustrația articolului este o reinterpretare a acestei rețete făcută de Chef Nico Lontras în emisiunea Arena Bucătarilor.
În 2012, istoricul clujean Lukacs Jozsef obținea titulatura de doctor cu lucrarea „Clujul renascentist. Aspecte privind viața cotidiană în Cluj în secolul al XVI-lea și al XVII-lea. Alimentația și gastronomie”, Universitatea Babeș-Bolyai, lucrare coordonată de Prof.univ.dr. Ioan-Aurel Pop.

Multe informații interesante sunt scrise aici și la multe dintre ele vom reveni atunci când tema articolului o va cere. Astăzi însă vă prezentăm cea mai veche rețetă de sarmale de la noi, publicată pentru prima dată în „Cartea de bucate de la Cluj” în 1695.

“În anul 1965, la Cluj, a apărut prima carte de bucate tipărită în Transilvania. Această (la propriu) micuță carte scrisă în limba maghiară a devenit timp de peste un secol cea mai cunoscută culegere de rețete culinare, un instrument de lucru răsfoit de bucătari și gospodine deopotrivă. (…) Se poate afirma că acest mic volum marchează epoca schimbării gastronomiei transilvănene”, se arată în lucrarea mai sus citată. Dar cum despre această carte ‘om mai vorbi, să ne întoarcem la rețeta promisă:

“Varză umplută. Se mărunțește frumos varza murată. Între timp, trebuie tăiate mărunt cu cuțitul de tocat carne și amestecate carnea crudă de vită și slănina, iar în amestec trebuie pus piper, ghimbir și sare, toate pisate. Când este făcut, se învelește câte o bucată din amestecul de carne în câte o frunză de varză, dar mai înainte se taie partea groasă, adică cotorul frunzei. Se pun în oală împreună cu varza mărunțită și se fierb bine. Când s-a făcut, se pune în ea puțin vin; va avea gust mai bun. Se așează pe masă în oală. Dacă se piperează, va avea gust mai bun”
Sursă: „Clujul renascentist. Aspecte privind viața cotidiană în Cluj în secolul al XVI-lea și al XVII-lea. Alimentația și gastronomie”, Lukacs Jozsef, Universitatea Babeș-Bolyai, lucrare coordonată de Prof.univ.dr. Ioan-Aurel Pop.

Despre GastroArt.ro

Prima revistă on-line dedicată istoriei gastronomiei și a ospitalității românești (cu articole de istorie gastronomică universală și din domenii conexe). O bază de date digitalizată ce cuprinde sute de rețete din manuscrise vechi – caietele bunicilor (perioada interbelică și din comunism).

Gastroart.ro este un demers privat al jurnalistului Cosmin Dragomir prin care se încearcă acoperirea unei nișe ignorate atât de către instituțiile publice cât și de o mare parte a celor care activează în domeniile de profil. Gastroart.ro își propune să adune laolaltă pasionații și specialiștii din acest domeniu.


În ultimii ani, jurnalistul Cosmin Dragomir s-a specializat în gastronomie și a publicat sute de articole, analize, reportaje și interviuri din acest domeniu. Istoria gastronomiei și a ospitalității românești a devenit marea lui pasiune.

Sursa foto și text. GastroArt.ro

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

GastroArt Fun Facts gastronomice românești (III)

07 Dec 2021 440

GastroArt Trei zămuri suprinzătoare din cărțile noastre de bucate

06 Dec 2021 695

GastroArt Autorasismul culinar românesc sau cum ne place să ne tragem singuri preșul de sub picioare

05 Dec 2021 1025

GastroArt Ce se mânca în România în 1865, trei rețete dintr-o carte reeditată în premieră

04 Dec 2021 1169

GastroArt Mămăligă versus polenta, viziunea unui ceh care ne-a vizitat în 1856

03 Dec 2021 875

GastroArt Puțin despre sarmale și câteva rețete vechi un pic mai altfel

02 Dec 2021 991

GastroArt Cum a ajuns pâinea dospită trupul lui Hristos

01 Dec 2021 808

Gastroart Ciorbă de fasole (rețetă din 1931)

30 Nov 2021 1038

GastroArt Rețetă inedită de mititei din anul 1907

30 Nov 2021 1265

GastroArt Găluști și alte preparate de pus în supe, rețete de 200 de ani

29 Nov 2021 713

GastroArt Istoria dulciurilor brașovene până în 1989. Hess, stollwerk, dezrobirea, steaua roșie, cibo

28 Nov 2021 978

GastroArt Sosuri, mărtașuri, salse și jufe în gastronomie transilvană de la 1700

27 Nov 2021 997

GastroArt Facem o listă cu murături mai neobișnuite? Încep cu mere, pepene galben și fasole verde cu ardei iute

26 Nov 2021 956

GastroArt Soleanca – leacul pentru mahmureală al slavilor

25 Nov 2021 1055

GastroArt De la brânza de julfă (lapte de bou) la scutecele lui Hristos, povești culinare românești cu strigoi și narcotice

22 Nov 2021 1335