GastroArt.ro Fierberea laptelui (sfat din 1931)

Ca să fierbem lapte, trebuie să-l strecurăm în altă cratiță curată. Vasul în care se fierbe laptele trebuie să nu mai fie întrebuințat la nimic, pentru că atrage mirosul. Și cand îl fierbem, să nu mai fie altă mâncare lângă el.

Înainte de a pune laptele în vas trebuie va vasul să fie curățat și clătit cu apă rece ca să nu se lipească laptele. Trebuie să nu aibă lapte lipit de rândul trecut când au fiert, căci se afumă și acesta. Dupăce l-am pus în vas, îl punem pe foc. Însă focul să nu fie prea tare. Dupăce s-a fiert puțin se ridică deasupra smântână, care este foarte puțin hrănitoare. Aceasta începe să se umfle și dacă o lăsăm așa laptele curge din cratiță. Luăm o lingură și spargem smântâna.

După ce a dat în fiert îl mai lăsăm puțin ca să moară toți microbii. Apoi îl punem pe marginea mașinei și-l acoperim cu un capac anumit sau dacă nu avem, cu o sită ca să poată aburii să se ridice în sus și să nu se condenseze și picăturile de apă se pice tot în lapte. Strecurătoarea poate să fie de sârmă de păr.

Din „Caiet pentru gospodărie” Turtoi Teodora, clasa I, Școala Normală Brăila – 1931 (mulțumim Mihai Botea). Am păstrat ortografia originală.



Despre GastroArt.ro

Prima revistă on-line dedicată istoriei gastronomiei și a ospitalității românești (cu articole de istorie gastronomică universală și din domenii conexe). O bază de date digitalizată ce cuprinde sute de rețete din manuscrise vechi – caietele bunicilor (perioada interbelică și din comunism).

Gastroart.ro este un demers privat al jurnalistului Cosmin Dragomir prin care se încearcă acoperirea unei nișe ignorate atât de către instituțiile publice cât și de o mare parte a celor care activează în domeniile de profil. Gastroart.ro își propune să adune laolaltă pasionații și specialiștii din acest domeniu.

În ultimii ani, jurnalistul Cosmin Dragomir s-a specializat în gastronomie și a publicat sute de articole, analize, reportaje și interviuri din acest domeniu. Istoria gastronomiei și a ospitalității românești a devenit marea lui pasiune.

Sursa foto și text:  GastroArt.ro


Citește și: GastroArt.ro Istoria aproape completă a lui Zamfirescu, cel mai mare producător de ciocolată din Balcanii interbelici

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

OMD Mamaia Constanța Îndrăgostiți de România, francezii aleg vacanțele pe litoralul românesc și la munte (FOTO)

18 Mar 2024 365

„O culegere de texte despre gastronomie” Despre „Colecționarul de sarmale” de Cosmin Dragomir, un volum destinat oricărui om interesat de fenomenul culinar

04 Mar 2024 593

Evenimente în Constanța Adina Potop, artă abstractă la mic dejun

19 Jun 2023 2150

Gastronomia, vinul românesc, animalele de fermă și mersul pe jos, sărbătorite pe 02 octombrie. Evenimentele zilei

02 Oct 2022 964

GastroArt Papanași cu smântână (rețetă interbelică)

23 Jul 2022 1889

GastroArt Roșii picante (rețetă interbelică)

22 Jul 2022 1827

GastroArt Salată de roșii specială (rețetă interbelică)

21 Jul 2022 1768

GastroArt Cremă caramel (rețetă interbelică)

18 Jul 2022 1723

GastroArt Ruladă cu cremă (rețetă interbelică)

16 Jul 2022 1700

GastroArt Papară (rețetă interbelică)

12 Jul 2022 1496

GastroArt Gogoși de pâine (rețetă interbelică)

09 Jul 2022 1484

5 locuri de vizitat într-o vacanță în Zakynthos!

08 Jul 2022 1636

GastroArt Budincă de carne (rețetă interbelică)

06 Jul 2022 1378

GastroArt Prune în ciocolată (rețetă interbelică)

03 Jul 2022 1417

GastroArt Friptură italiană (rețetă interbelică)

27 Jun 2022 1297