GastroArt.ro Pâine - Beiu, Teleorman, rețetă de la 1900


Am cules această rețetă din una dintre cele mai importante și valoroase cercetări asupra bucătăriei țăranului român este cartea Mihai Lupescu – Din bucătăria țăranului român, un manuscris depus în 1916 la Academia Română și publicat pentru prima dată în 2000 de editura Paideia.
 
„În Beiu-Teleorman pânea dospită se face așa: se ie făină de grâu cernută, se pune într-o copaie de lemn I se adaogă sarea și aluatul (plămada) fărâmiță într-o strachină și se toarnă câte puțină apă cropită, se zolește, se frământă cu amândouă mânele cu putere, adecă se frământă ca să nu rămâie cocoloașe în cocă.
 
Se învălește coca cu un petic de cojoacă groasă și se lasă să dospească; în acest timp ea se umflă să iasă din copaie.
 
Cât timp se dospește pânea, se pune foc în cuptioraș sau la țest, ca să se ardă bine și, cum s-a ars, se întinde coca, cât voiește să facă pânea de mare, pe un cârpător și o duce și o azvârle în cuptior ori o pune sub țest, să se coacă.
 
Când se fac turte pentru plocoane, la nuntă sau la cumetrii, le mai fac diferite flori, până le pune la copt, pe față, cu furculița ori cu coada lingurii, ori cu floarea unei plante ce se cultivă prin grădini numai pentru acest scop, numită floarea pâinilor.
 
Tot astfel se face și azima în Teleorman, cu deosebire că ea nu dospește și  se face în grabă. Ea se coace de obicei în spuză de tor sau de gunoaie”.

Despre GastroArt.ro

Prima revistă on-line dedicată istoriei gastronomiei și a ospitalității românești (cu articole de istorie gastronomică universală și din domenii conexe). O bază de date digitalizată ce cuprinde sute de rețete din manuscrise vechi – caietele bunicilor (perioada interbelică și din comunism).


Gastroart.ro este un demers privat al jurnalistului Cosmin Dragomir prin care se încearcă acoperirea unei nișe ignorate atât de către instituțiile publice cât și de o mare parte a celor care activează în domeniile de profil. Gastroart.ro își propune să adune laolaltă pasionații și specialiștii din acest domeniu.

În ultimii ani, jurnalistul Cosmin Dragomir s-a specializat în gastronomie și a publicat sute de articole, analize, reportaje și interviuri din acest domeniu. Istoria gastronomiei și a ospitalității românești a devenit marea lui pasiune.

Sursă foto+text: GastroArt.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

GastroArt Marinată de pește (rețetă interbelică)

31 Jul 2022 1588

GastroArt Găluști de pâine (Rețetă Interbelică)

30 Jul 2022 4357

GastroArt Tartine cu ou și sos (Rețetă Interbelică)

29 Jul 2022 4516

GastroArt Tartine picante (Rețetă Interbelică)

28 Jul 2022 4627

GastroArt Tartine cu Carne (Rețetă Interbelică)

27 Jul 2022 1686

GastroArt Brânză Prăjită (Rețetă Interbelică)

26 Jul 2022 2011

GastroArt Găluști cu prune (Rețetă Interbelică)

25 Jul 2022 1717

GastroArt Bulion de ardei (rețetă interbelică)

24 Jul 2022 1681

GastroArt Papanași cu smântână (rețetă interbelică)

23 Jul 2022 1916

GastroArt Roșii picante (rețetă interbelică)

22 Jul 2022 1857

GastroArt Salată de roșii specială (rețetă interbelică)

21 Jul 2022 1802

GastroArt Clătite umplute cu șuncă (Rețetă interbelică)

20 Jul 2022 1580

GastroArt Pește la cuptor (Rețetă Interbelică)

19 Jul 2022 1765

GastroArt Cremă caramel (rețetă interbelică)

18 Jul 2022 1755

GastroArt Șarlotă de mere (Rețetă Interbelică)

17 Jul 2022 1662