GastroArt Tort moca (rețetă interbelică)

GastroArt


Se încălzește bine un castron ținându-l câteva minute cu apă clocotită pe marginea mașinei. Se șterge să fie perfect uscat. Se pun 5 ouă întregi cu 160 gr. zahăr vanilat și se freacă bine până se face ca o cremă. Se adaugă 140 gr. de făină bine cernută, mestecând-o cu ouăle. Se toarnă compoziția într-o formă unsă cu unt, se coace la foc potrivit cam trei sferturi de oră.

Cât timp se răcește tortul, se pregătește crema de unt și cafea.

Crema: se freacă 200 gr. de unt spumă la care se adaugă 2 gălbenușuri. Se topesc într-un decilitru de cafea concentrată 120 gr. zahăr. După ce s-a răcorit, se toarnă câte o picătură odată peste crema de unt, până ce e cuprinsă toată cafeaua.

După ce s-a răcorit perfect, tortul se taie cu un cuțit bun în trei felii, iar între ele se pune crema, lăsând deoparte ca o lingură pentru garnitură. Tortul se glasează cu glasură de cafea și se garnisește cu crema rămasă pusă într-un cornet. Se mai pun fructe zaharisite sau migdale prăjite.

Dintr-un caiet vechi cu rețete, din perioada interbelică (datare aproximativă), din zona de sud a Ardealului. Îi mulțumim lui Chef Johnny Șusală pentru acest caiet. Am păstrat ortografia originală.

Credit foto © Dreamstime.com


Despre GastroArt.ro

Prima revistă on-line dedicată istoriei gastronomiei și a ospitalității românești (cu articole de istorie gastronomică universală și din domenii conexe). O bază de date digitalizată ce cuprinde sute de rețete din manuscrise vechi – caietele bunicilor (perioada interbelică și din comunism).


Gastroart.ro este un demers privat al jurnalistului Cosmin Dragomir prin care se încearcă acoperirea unei nișe ignorate atât de către instituțiile publice cât și de o mare parte a celor care activează în domeniile de profil. Gastroart.ro își propune să adune laolaltă pasionații și specialiștii din acest domeniu.

În ultimii ani, jurnalistul Cosmin Dragomir s-a specializat în gastronomie și a publicat sute de articole, analize, reportaje și interviuri din acest domeniu.

Istoria gastronomiei și a ospitalității românești a devenit marea lui pasiune.

Sursa: GastroArt 

Citește și: GastroArt Mâncare de dovlecei (Reţetă Interbelică)


 GastroArt Dovlecei cu smântână (rețetă interbelică)

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

GastroArt Marinată de pește (rețetă interbelică)

31 Jul 2022 1134

GastroArt Găluști de pâine (Rețetă Interbelică)

30 Jul 2022 3690

GastroArt Tartine cu ou și sos (Rețetă Interbelică)

29 Jul 2022 3793

GastroArt Tartine picante (Rețetă Interbelică)

28 Jul 2022 3902

GastroArt Tartine cu Carne (Rețetă Interbelică)

27 Jul 2022 1299

GastroArt Brânză Prăjită (Rețetă Interbelică)

26 Jul 2022 1549

GastroArt Găluști cu prune (Rețetă Interbelică)

25 Jul 2022 1354

GastroArt Bulion de ardei (rețetă interbelică)

24 Jul 2022 1270

GastroArt Papanași cu smântână (rețetă interbelică)

23 Jul 2022 1468

GastroArt Roșii picante (rețetă interbelică)

22 Jul 2022 1415

GastroArt Salată de roșii specială (rețetă interbelică)

21 Jul 2022 1402

GastroArt Clătite umplute cu șuncă (Rețetă interbelică)

20 Jul 2022 1215

GastroArt Pește la cuptor (Rețetă Interbelică)

19 Jul 2022 1354

GastroArt Cremă caramel (rețetă interbelică)

18 Jul 2022 1315

GastroArt Șarlotă de mere (Rețetă Interbelică)

17 Jul 2022 1247