Crăciunița sau Steaua Crăciunului, floarea sărbătorilor de iarnă

Crăciuniţa, planta care ne încântă privirile în fiecare sezon de iarnă prevestind venirea Crăciunului, este cea mai spectaculoasă specie din genul “Euphorbia''. Crăciuniţa, numită şi Floarea Nopţii Sfinte sau Steaua Crăciunului, o găsim cu precădere în acestă perioadă a anului în florarii şi o numim sugestiv Floarea Crăciunului. De obicei, ea are culoarea roşie şi frunzele în formă de stea.

La început, planta era cultivată în regiunile mexicane montane şi umede de către azteci, care obişnuiau să o folosească pentru combaterea febrei şi obţinerea unor tincturi. Mai târziu, în secolul XVII, preoţii franciscani foloseau florile ei la diverse ceremonii religioase. Cultivarea și popularizarea sa a început în anii '60, iar în scurt timp planta a devenit nelipsită în decorurile de Crăciun.

Există multe legende şi mituri ale Florii Crăciunului şi toate asociază această floare cu credinţa, puritatea, bunătatea şi încrederea în oameni. Conform unei legende mexicane, un copil care nu și-a permis să cumpere un cadou pentru a-l oferi lui Hristos, a cules în Ajunul Crăciunului câteva frunze de pe marginea drumului. A adus buchetul la biserică și, după câteva minute, acestea s-au colorat în roșu și verde.
 
Cum să avem grijă de plantă
 
Deoarece Crăciuniţa este o plantă sensibilă la mutări, trebuie să îi găseşti un loc bun încă de la început. Iarna o vei aşeza într-o cameră cu o temperatură de peste 15 grade sau în balcon, dacă temperatura nu scade sub 15 grade. Vara va fi scoasă afară, într-un loc semiumbros. Se ofilește foarte ușor și își pierde frunzele dacă solul este uscat și umiditatea aerului scăzută. 
 
Puteţi obţine plante noi din butaşi de 75 mm, tăiaţi de la vârful noilor lăs­tari. După o lună, butaşii trebuie să formeze rădăcini şi să încea­pă să crească. Replantaţi-i într-un amestec pe bază de pământ de flori.

Sursa foto: Facebook.com

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Județul Constanța Moș Crăciun împreună cu Crăciunița și Spiridușii lui au ajuns la copiii din Mihail Kogalniceau (GALERIE FOTO)

22 Dec 2022 1062

Antitepari.ro OSIM acceptă cesionarea ilegală a mărcii „Pizza ţi-o aduce crăciuniţa!“ către Pizza Evo din Constanţa

12 May 2014 2756