Cremă de zahar ars cu blat de cacao

Un dulce absolut delicios. Dulcele caramelului este balansat perfect de blatul cu cacao. Siropul care se formeaza, inmoaie suficient blatul. O minunatie de desert pe care trebuie neaparat sa o incerci!

Pentru blatul de cacao:
  • 4 oua
  • 100 g zahar
  • 50 g faina
  • 50 g cacao
  • 5 g praf de copt
  • un praf de sare
  • optional – esenta de rom sau vanilie
Pentru crema de zahar ars:
  • 8 oua
  • 200 g zahar
  • 500 ml lapte
  • 150 ml frisca lichida
  • zahar vanilat
  • un praf de sare
  • optional – coaja rasa de lamaie
Pentru caramel:
  • 200 g zahar
  • 4 linguri de apa
Preincalzim cuptorul la 160 grade C.

Punem zaharul impreuna cu apa pe foc si le lasam sa se topeasca la foc mic pana obtinem un sirop maroniu si gros.
Turnam apoi in forma in care vom coace prajitura si distribuim uniform siropul de zahar ars, de preferinta si pe peretii formei. Lasam de-o parte forma si preparam crema.

Batem ouale cu zaharul, zaharul vanilat si sarea pana isi dubleaza volumul. Adaugam in fir subtire laptele, apoi smantana mixand continuu. Radem coaja unei lamai si o adaugam compozitiei.
Punem deasupra formei tapetate cu zahar ars o sita si strecuram compozitia peste zaharul ars. Dam la cuptor si preparam blatul. Batem ouale cu zaharul si sarea pana isi dubleaza volumul. Cernem impreuna faina, cacaua si praful de copt. Le adaugam peste spuma de oua. Incorporam bine cu ajutorul unei spatule. Aromam prajitura cu putin rom sau vanilie. Dupa ce a trecut o jumatate de ora de cand am pus la copt crema, o scoatem din cuptor si turnam incet, cu grija blatul de cacao deasupra cremei usor inchegate. Crema trebuie sa aiba o crusta deasupra si este inca lichida in interior. Dam prajitura din nou la cuptor si o mai lasam jumatate de ora, sau pana trece testul scobitorii. O scoatem din cuptor si o lasam sa se raceasca in forma pentru o ora.
Dupa ce s-a racit complet, punem farfuria pe care va sta prajiura deasupra formei si o rasturnam.
O dam la frigider pentru cateva ore. (de preferat 10-12 ore).
O putem orna cu frisca inainte de servire.

Pofta buna va doresc!

Sursa: Voceaconstantei.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

GastroArt Cremă de nuci (rețetă interbelică)

14 Mar 2022 1771

GastroArt Chaudeau (rețetă interbelică)

22 Jan 2022 1989

lauraadamache.ro Prajitura Lacrima de elefant

03 Dec 2018 3750

lauraadamache.ro Crema de zahar ars

14 Oct 2018 2280

lauraadamache.ro Rulada cu gem de afine

26 Jul 2018 2702

Placinta cu ciocolata si nuci

17 Nov 2017 2239

Prajitura cu nuca si crema de lamaie

30 Aug 2017 4379

Ruladă diplomat

24 Aug 2017 4740

Fursecuri cu merișoare (rețetă video)

18 Aug 2017 3384

Tort cu blat de cacao și cremă de zmeură

14 Aug 2017 4987

Înghețată SNICKERS – de casă

10 Aug 2017 2967

Rulouri umplute cu cremă de vanilie

25 Jul 2017 7061

Cornuleţe cu cremă de nucă

20 Jul 2017 4652

Tort cu cremă de zahăr ars și blat de pandișpan (rețetă video)

01 Jul 2017 24927

Cupcakes cu ciocolată

20 Jun 2017 4219