Rețete tradiționale românești Mâncăruri, fripturi şi preparate tradiţionale din carne de porc. Tobă, caltaboși, chișcă.



Pentru masa de Crăciun, fiecare român se pregătește temeinic.
Versatilitatea bucătăriei românești în a prepara diverse mezeluri de casă se extinde și la metodele de păstrare a cărnii pe toată durata iernii: uscare, afumare, carne în untură etc. Nu uitați că este foarte importantă materia primă: folosiți carne de porc proaspătă, condimente și mirodenii de bună calitate. Evident, regulile stricte de igienă se impun atunci când preparați mezeluri în casă.
  • Tobă

Un stomac de porc foarte bine spălat şi pe dinăuntru şi pe dinafară, apoi ficatul,, limba, un muşchi, urechile, picioare de porc, carne de la gât, sare, piper 200 g slănină, câteva boabe de ienibahar.
Se pârlesc urechile, se rad foarte bine şi se spală. Se fierbe limba, se curăţă de pieliţa groasă. Se curăţă ficatul de pieliţe.
Se fierbe muşchiul, limba, ficatul, urechile şi picioarele. Se taie carnea de la toate mărunt. Se amestecă cu feliuţe subţiri de slănină, sare, piper. Se adaugă puţină zeamă concentrată preparată ca pentru piftie din picioare de porc. Cu compoziţia obţinută se umple stomacul de porc, se coase şi se pune la fiert în zeama în care au fiert muşchiul, ficatul etc. Când este gata se scoate şi se pune la presă între două scânduri cu o greutate deasupra. Când se serveşte se taie feliuţe subţiri.
  • Caltaboşi umpluţi cu mălai (crupe) şi fumări (chişcă)

Ingrediente
  • 1 kg crupe
  • 1 maţ gros de porc
  • 250 g jumări
  • 200 g slănină tocată
  • sare
  • două cepe
Mod de preparare
Se curăţă maţul de grăsime şi se spală foarte bine pe ambele părţi, se freacă cu mălai şi se spală în multe ape. Se opăresc crupele, se amestecă cu jumări tocate sau cu slănină tocată, cu sare şi ceapa tăiată mic şi trasă în untdelemn şi cu această compoziţie se umple intestinul de porc. După ce s-a umplut se leagă maţul la ambele capete şi se pune să fiarbă în apă fierbinte. Când este gata se prăjeşte în untură fierbinte. Prăjit la cuptor este foarte bun.
  • Caltaboşi umpluţi cu came

Ingrediente
  • 1 kg carne de porc
  • 100 g slănină
  • 2 linguri cu orez
  • 2 cepe mari rase
  • sare, piper
  • cimbru
  • piper boabe
  • un maţ gros de porc
Mod de preparare
Se dă carnea şi slănina prin maşina de tocat şi se amestecă cu orezul care a fost umflat în apă, ceapa călită puţin, sare, piper, cimbru şi puţină zeamă de carne sau apă. Maţul se spală bine cu mălai, se curăţă de grăsime, se spală cu apă rece pe ambele părţi ca să iasă mirosul. Se umple cu compoziţia de carne, dar nu prea tare, căci la fiert orezul se umflă. Se pune apă la fiert cu o frunză de dafin şi câteva boabe de piper. Când apa dă în clocot se pune caltaboşul şi se lasă să fiarbă la foc mic. In timp ce fierbe, se înţeapă din loc în loc cu un ac, ca să nu plesnească. Când caltaboşul se lasă la fundul vasului, este gata fiert. Se scoate din oală şi se pune la rece. Se serveşte fiert sau prăjit. La prăjit se pune într-o cratiţă cu untură sau untdelemn, se prăjeşte în cuptor să prindă crustă.
  • Chişcă de Bucovina

Este un preparat delicios din Bucovina şi Moldova.
Ingrediente
  • 1 stomac de purcel
  • 3 kg carne de porc
  • 150 g slănină
  • sare, piper
  • nucşoară
  • cuişoare
  • coriandru
Mod de preparare
Se taie carnea în felii în formă de felii de pepene cu care se îmbracă pereţii stomacului care a fost în prealabil foarte bine spălat şi pe dinăuntru şi pe dinafară. Se toacă în maşină de două ori carnea de porc, se amestecă cu 150 g slănină tăiată în cubuleţe șorici, se condimentează, se amestecă foarte bine şi se umple stomacul de porc care a fost „tapetat” cu feliile de carne. Stomacul astfel umplut ia forma unui dovleac. Se coase capătul pe unde s-a umplut şi se pune la fiert în apă fierbinte cu sare, 2 foi de dafin, 5-6 boabe de piper, o ceapă coaptă în cuptor şi în care s-au înfipt două cuişoare. După ce a fiert două ore la foc mic, se lasă să se răcească în apa în care a fiert. Se scoate apoi, se pune să se zvânte bine şi se dă la fum. Când se serveşte se taie felii pe lat.

Din aceeași categorie Ilustrație realizată de Luana Profor
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Meniu de Crăciun oferit de ARIMEX COMEXIM 2000 SRL, pentru pacienții din spitalele din Constanța

24 Dec 2023 1367

Doliu în lumea politică din România. ​„Ne bucurăm de moștenirea cunoașterii sale lăsate nouă”

15 Aug 2023 1471

Meniu de Crăciun oferit de ARIMEX COMEXIM 2000 SRL, pentru pacienții din spitalele din Constanța

24 Dec 2022 1580

Arad Un bărbat băut și fără permis s-a ascuns sub mașină, la vederea polițiștilor. A spus că repară toba de eșapament

21 Feb 2022 1019

Oficial, de la IPJ Constanța Tânărul care a lăsat fără cârnați o familie din Nicolae Bălcescu, arestat preventiv

14 Jan 2022 4754

Meniu de Crăciun oferit de ARIMEX COMEXIM 2000 SRL, pentru pacienții din spitalele din Constanța

25 Dec 2021 2530

ANSVSA. Carrefour a retras un produs din magazine. Ce au de făcut cei care l-au cumpărat

13 Nov 2021 2556

Constanța. Hoții au furat catalizatorul unei mașini a Poștei Române. Cum acționează și ce metale prețioase conține o altfel de piesă

25 Feb 2021 3524

Fostul ministru de Interne Petre Tobă, la DNA. Martor în dosarul poliţistului Bogdan Gigină

24 Oct 2017 2528

Un medic rezident a devenit imaginea-simbol a rezistenţei în stradă

20 Feb 2017 2820

A fost semnat decretul privind încetarea activităţii chestorului general Petre Tobă. Colonelul Marius Dumitru Crăciun devine general de brigadă – cu o stea

29 Dec 2016 3049

Petre Tobă și Florentin Pandele vor rămâne fără titlurile de doctor

17 Dec 2016 2439

Titlurile de doctor ale fostului ministru Petre Tobă şi primarului Florentin Pandele, retrase

12 Oct 2016 2354

CNATDCU a decis că Petre Tobă și Florentin Pandele au plagiat

12 Oct 2016 2250

Petre Tobă, plângere la Parchetul General împotriva CNATDCU

11 Oct 2016 2173