Absolvenții de medicină, fără rezidențiat, vor putea practica în cabinetele școlare

  • Absolvenții de medicină, fără rezidențiat, vor putea practica în cabinetele școlare
  • Aceşti medici cu competenţe limitate ar putea ocupa posturi de medici primari sau specialişti
  • Numărul de cabinete stomatologice care funcționează în unitățile de învățământ preuniversitar – 430
  • În secțiunea „Documente” puteți vizualiza proiectul de lege
Pentru a acoperi lipsa de personal medical în cadrul cabinetelor medicale şcolare, un proiect de lege vrea să ofere absolvenţilor de medicină fără rezidenţiat posibilitatea să devină medici cu competenţe limitate şi să activeze în cadrul unităţilor şcolare.
De asemenea, aceşti medici cu competenţe limitate ar putea ocupa posturi de medici primari sau specialişti pentru o perioadă determinată.
Asistența medicală școlară și universitară reprezintă un serviciu specific de asistență medicală primară adresată copiilor și tinerilor din unitățile de învățământ, și acționează în următoarele domenii de intervenție:
- prevenirea, supravegherea și controlul bolilor transmisibile și netransmisibile;
-monitorizarea stării de sănătate individuală și colectivă prin identificarea și supravegherea determinanților stării de sănătate;
 - promovarea sănătății și educație pentru sănătate.
Iniţiatorii proiectului de lege, depus pe 8 octombrie la Senat, urmăresc ca absolvenţii facultăţilor de medicină care nu devin rezidenţi să poată beneficia de „competenţe limitate şi să poată fi încadraţi în unităţile sanitare publice şi private, precum şi în cabinetele medicilor de familie, în funcţia de medic”.
De asemenea, proiectul ce vizează modificarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii menţionează că încadrarea şi salarizarea acestor medici cu competenţe limitate se vor face conform legii.
Medicii cu competenţe limitate vor putea fi incluşi în unităţile sanitare prin concurs, mai scrie în proiect.
La momentul anului 2019 numărul total de unități de învățământ preuniversitar era de 6171, numărul de cabinete de medicină școlară care funcționează în unitățile de învățământ preuniversitar – 2554, iar numărul de cabinete stomatologice care funcționează în unitățile de învățământ preuniversitar - 430.
„Posturile temporar vacante de medici specialişti sau primari din unităţile sanitare publice, pentru care nu există solicitări de înlocuire din partea unor medici specialişti sau primari din specialitatea respectivă, pot fi transformate temporar şi ocupate, în condiţiile legii, prin încadrare cu durată determinată de până la 6 luni de medici cu competenţe limitate”, se mai specifică în proiectul legislativ.
Inițiatorii proiectului sunt Andronescu Ecaterina - senator PSD; Botnariu Emanuel-Gabriel - senator PSD; Cazanciuc Robert-Marius - senator PSD; Corlăţean Titus - senator PSD; Covaci Dorel - senator PSD; Creţu Gabriela - senator PSD; Deneş Ioan - senator PSD; Ganea Ion - senator Independent; Lungu Vasile-Cristian - senator PMP; Marin Gheorghe - senator PSD; Mihu Ştefan - senator PSD; Nicolae Şerban - senator PSD; Preda Radu-Cosmin - senator PSD; Silistru Doina - senator PSD; Soporan Aurel-Horea - senator PSD; Stocheci Cristina-Mariana - senator PSD; Toma Vasilică - senator PSD; Vulpescu Ioan - senator PSD.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Facultatea de Medicină a Universității Ovidius din Constanța celebrează 34 de ani de învățământ medical constănțean

12 Apr 2024 527

​Cumpărări directe Constanța Penitenciarul Poarta Albă cumpără pachet de servicii de medicina muncii (DOCUMENT)

08 Apr 2024 469

Licitații publice Primăria Mangalia cheltuie aproape 20.000 de euro pentru servicii de medicina muncii. Contractul a fost câștigat de o firma din municipiul Constanța (DOCUMENT)

05 Apr 2024 518

Licitații Constanța CT BUS cumpără servicii pentru medicina muncii de la Medical Cermed SRL (DOCUMENT)

02 Apr 2024 550

Se fac angajări la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” Constanța

30 Mar 2024 1189

Ședință CJ Constanța Se modifică structura organizatorică a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța

26 Mar 2024 615

Studentă a Facultății de Medicină din cadrul Universității Ovidius din Constanța, calificată în etapa finală a Concursului internațional de oratorie în limba franceză

11 Mar 2024 681

Cumpărări directe Constanța Millennium Development SRL, fără angajați anul trecut și cu peste 1.800 de contracte câștigate, a semnat cu Spitalul de Balneologie Eforie Nord (DOCUMENT)

03 Mar 2024 916

Achiziții Constanța Spitalul Clinic de Recuperare Medicină Fizică și Balneologie Eforie Nord repară camera de recirculare apă sărată bazin hidrokinetoterapie

03 Mar 2024 662

Averea și interesele Roxanei Nartea, membru supleant în CA-ul Spitalului Clinic de Recuperare, Medicină, Fizică și Balneologie Eforie Nord! (DOCUMENTE)

03 Feb 2024 719

Declarații Avere Emanuela Alis Geageac, asistent medical șef secție la Spitalul Clinic de Recuperare, Medicină Fizica și Balneologie Eforie Nord

02 Feb 2024 893

Declarații de avere Alina Moineagu, Membru în Consiliul de administrație la Spitalul Clinic de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie Eforie Nord (DOCUMENT)

29 Jan 2024 808

Doliu în medicina românească S-a stins din viață prof dr. Radu Voiosu, unul din cei mai mari gastroenterologi din România

28 Jan 2024 850

Averea și interesele Adrianei Badan, director financiar contabil la Spital Clinic de Recuperare, Medicina Fizică și Balneologie Eforie Nord! (DOCUMENTE)

28 Jan 2024 673

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei” Constanţa scoate la concurs mai multe posturi vacante

21 Jan 2024 3295