Alunele de pădure, o gustare sănătoasă

Alunele de pădure sunt bogate în vitamina E (ajută la regenerarea ţesuturilor, reface vasele Dde sânge şi veghează asupra sanataţii muşchilor), vitamina B6 (ajută metabolizarea proteinelor şi absorbţia acestora) şi nu în ultimul rând tiamina sau vitamina B1 (are grijă de apetit şi de rezervele de energie), informează csid.ro.

Alunele mai conţin cantităţi importante de proteine (esenţiale pentru dezvoltarea celulelor din organism şi înlocuirea celor distruse), fibre (stimulează tranzitul intestinal), fier (pentru globulele roşii din sânge şi activitatea enzimatică), calciu (pentru dinţi şi oase) şi potasiu (reglează balanţa fluidelor din organism).

Deşi sunt bogate în grăsimi, alunele nu conţin colesterol! Şi, ca restul soiurilor de oleaginoase, alunele mai conţin fitochimicale, substanţe cu proprietăţi antioxidante ce conferă protecţie împotriva mai multor tipuri de cancer.

În ce cantităţi sunt recomandate alunele?  12 alune constituie o porţie, adica circa 30g. Cum sunt relativ bogate în grăsimi, nu ar trebui să se cosume mai mult de trei porţii pe săptămână, atunci când o persoană e la dieta. Cel mai bine ar fi dacă s-ar înlocui alte grăsimi din dietă cu alune, decât să fie adăugate alunele regimului care este urmat.

Care sunt cele mai bune alune? 

Evident, sunt preferate cele proaspăt culese din pădure, însă ele pot fi cumpărate şi din supermarketuri, dar cele prăjite în sare sau ulei trebuie ocolite. Interesant de ştiut că alunele se pot păstra la congelator timp de doi ani, la temperaturi de -18 grade Celsius.
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.