Ashwagandha sau Ginseng Indian - 8 beneficii esențiale pentru sănătate

foto: unsplash/ NoonBrew

Ashwagandha, cunoscută și sub numele de Ginseng Indian sau “cires de iarna”, este este una dintre cele mai cunoscute plante folosite în medicina ayurvedică, având capacități vindecătoare deja dovedite: scade nivelul zahărului din sânge, ameliorează stresul și anxietatea, este de mare ajutor când este inclusă în protocolul terapeutic în cancer, crește fertilitatea în cazul bărbaților.
 

Ajută, de asemenea, în prevenirea artritei, astmului, hipertensiunii arteriale, reumatismului. Are proprietăți antioxidante, anticonvulsivante, antibacteriale. 
 
Ashwagandha (Whitania somnifera) este recomandată ca tonic adaptogen-substanță care modulează răspunsul organismului la stres sau la un mediu în schimbare, fiind folosită în India timp de aproape 5000 de ani pentru a combate efectele înaintării în vârstă, insomnia, oboseala, memoria slabă, dificultățile de concentrare.
 
Rădăcina plantei este utilizată la întărirea sistemului imunitar după o afecțiune, chimioterapie sau chirurgie. Ashwagandha este un remediu eficient pentru anxietate și stres prin scăderea nivelurilor de cortizol și replicarea neurotransmițătorului inhibitor GABA.

Utilizarea ashwagandha pentru atât de multe secole a stârnit curiozitatea științei medicale moderne, ceea ce  a dus la un interes crescut  în investigarea proprietătilor medicinale ale plantei. Studiile preliminare au indicat prezența unor potențiale abilităti terapeutice și au arătat, de asemenea, că nu există nici o toxicitate asociată constituenților chimici ai plantei. 
 
Un raport științific efectuat în 2011 și publicat în “Journal of Stress Physiology & Biochemistry” despre plantă, indică faptul că aceasta are proprietăti antiinflamatoare, anti-oxidante, anti-stres. 
 
BENEFICII
 
#1 Controlează nivelul de zahăr din sânge 

Ashwagandha a fost mult timp folosit ca remediu pentru diabet zaharat în medicina ayurvedică. Un raport de cercetare publicat în International Journal of Molecular Sciences a arătat că flavonoidele găsite în rădăcinile și frunzele de ashwagandha sunt folosite pentru a vindecă diabetul zaharat.  S-a concluzionat că ashwagandha posedă proprietăti antidiabetice și antihiperlipidemice care scad semnificativ glicemia la șobolanii diabetici în timpul postului și perioada post-prânz atunci când este consumată timp de 4 săptămani sau mai mult.
 
#2 Luptă împotriva cancerului 

Medicul naturopat Marie Winters, într-un studiu de cercetare, publicat în Medicina Review alternative, a descris ashwgandha ca o alternativă în curs de dezvoltare în domeniul oncologiei, în asociere cu radioterapia și chimioterapia, datorită proprietătilor sale de ameliorare și chiar vindecare a cancerului. De asemenea, este cunoscută pentru reducerea efectelor secundare ale chimioterapiei.
 
#3 Controlează nivelul de colesterol 

Ashwagandha rădăcină, cu proprietătile sale anti-inflamatorii și anti-oxidante, este bună pentru probleme cardiovasculare. Ea întărește mușchii inimii și poate controla, de asemenea, colesterolul. Un studiu publicat de Universitatea din Arizona în Jurnalul Mondial de Științe Medicale a indicat că posedă proprietăti hipolipidemice care ajută la aducerea în jos a nivelului de colesterol din sânge.
 
#4 Ameliorează Stresul

Ashwagandha se pare că reduce nivelurile de cortizol din organism și, prin urmare, posedă proprietăti anti-stres. 
 
#5 Reduce anxietatea 

Ashwagandha ajută la reducerea anxietătii. În India, ashwagandha a fost utilizată în mod tradițional în Ayurveda pentru a îmbunătăți atât sănătatea fizică cât și mentală. Efectele acestui supliment, în special cu privire la depresie, au fost studiate la Institutul de Științe Medicale de la Banaras Hindu University, India. Studiul a arătat beneficiile în anxietate și depresie.
 
#6 Crește fertilitatea la bărbați 

În plus fată de creșterea nivelurilor de testosteron, Ashwagandha, de asemenea, ajută la imbunătătirea calitătii spermei. Un studiu științific 2010 publicat de Centrul american de Medicina Reproductiva a indicat că ashwagandha joacă un rol important ca afrodisiac precum și ca o modalitate de îmbunătățire a calității spermei prin creșterea numărului de spermatozoizi și a mobilitatii spermatozoizilor.
 
#7 Stimulează glanda tiroidă

În cazuri de hipotiroidism, ashwagandha poate fi folosită pentru stimularea glandei tiroide. 
 
#8 Proprietăti anti-inflamatorii

Ashwagandha are eficiență dovedită în ameliorarea unor diverse probleme reumatologice. Planta acționează ca un inhibitor al ciclooxigenazei, care scade inflamația și durerea. Cercetările efectuate la Colegiul din Los Angeles de Chiropracticieni sugerează că planta are proprietăți anti-inflamatorii, care provin de la alcaloizi, saponine și lactone steroidiene care se găsesc în aceasta.
 
Efectele secundare ale utilizarii ashwagandha 
 
Un risc pentru femeile gravide: femeile gravide sunt sfătuiți să evite consumul acestei plante, deoarece are proprietăți avortive.

Risc de Interacțiuni medicale: Medicii recomanda prudenta, deoarece poate interacționa cu anumite medicamente, mai ales pentru cei care suferă de boli cum ar fi diabet zaharat, hipertensiune arteriala, anxietate, depresie, insomnia.

A se evita consumul în cantități mari, deoarece acest lucru poate avea efecte secundare, cum ar fi diaree, stomac deranjat și greață.
 
Dozare
 
Rădăcina este disponibila pe piață sub formă de rădăcină pudră, uscata sau proaspata. 1-2 lingurițe sau 5-6 grame de pudra se recomandă atunci când consuma pentru imbunatatirea starii generale. Puteți lua, de asemenea, ashwagandha pentru ameliorarea anxietății.

Pentru tratarea oricărei boli specifice ar trebui să consultati un medic, cum ar fi un medic ayurvedic, pentru a stabili doza potrivita.

Ceai Ashwagandha: Puteți face ceaiul prin fierbere a pulberii în apă timp de 10 minute. Nu utilizați mai mult de o linguriță într-o cana de apa.
 
Sursa – astrocafe.ro
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Horoscop pentru vineri, 23 septembrie 2022. O zi foarte importantă pentru una dintre zodii

23 Sep 2022 483

Horoscop pentru marți, 20 septembrie 2022. Cum influențează Luna în Rac fiecare zodie în parte

20 Sep 2022 546

Horoscop pentru săptămâna 19 - 25 septembrie 2022. Previziuni astrale pentru fiecare zodie în parte

19 Sep 2022 638

Horoscop pentru luni, 19 septembrie 2022. Săptămâna debutează cu multă forfotă la serviciu pentru una dintre zodii

19 Sep 2022 594

Horoscop pentru sâmbătă, 17 septembrie 2022. Gemenii au un farmec deosebit la sfârşitul acestei săptămâni

17 Sep 2022 611

Horoscop pentru joi, 15 septembrie 2022. Vărsătorii se vor ocupa de casă și familie

15 Sep 2022 555

Horoscop pentru marți, 13 septembrie 2022. O zi cu multe întâlniri, conversații și idei pentru una dintre zodii

13 Sep 2022 727

Horoscop pentru sâmbătă, 10 septembrie 2022. Se anunță schimbări în plan partenerial pentru una dintre zodii

10 Sep 2022 429

Horoscop pentru vineri, 09 septembrie 2022. Se anunță o zi interesantă pentru cei din zodia Leu

09 Sep 2022 744

Horoscop pentru miercuri, 07 septembrie 2022. Previziuni astrale pentru fiecare zodie în parte

07 Sep 2022 606

Horoscop pentru sâmbătă, 03 septembrie 2022. Se întrezăresc călătorii pe distanțe scurte pentru una dintre zodii

03 Sep 2022 715

Horoscop pentru luna Septembrie, anul 2022. Previziuni astrale pentru fiecare zodie în parte

01 Sep 2022 702

Horoscop pentru joi, 01 septembrie 2022. Relații sentimentale tensionate pentru una dintre zodii

01 Sep 2022 724

Horoscop pentru duminică, 28 august 2022. Previziuni astrale pentru fiecare zodie în parte

28 Aug 2022 647

Horoscop pentru vineri, 26 august 2022. Ziua este favorabilă reuniunilor de familie pentru una dintre zodii

26 Aug 2022 750