Cu o aromă puternică atunci când e crudă și un gust plăcut dulce când e gătită, ceapa este preferată de unii și evitată de alții dintre noi.
Se potrivește în majoritatea mâncărurilor și bucătarii o folosesc deseori ca bază pentru sosuri, datorită aromei plăcute și texturii ușoare care se topește ușor, scrie Oana Cuzino pe doc.ro
Ceapa este bogată în
flavonoizi, antioxidanți care ne ajută să combatem infecțiile tractului respirator și nu numai. Poate
întări sistemul imunitar și
ajută la eliminarea toxinelor din organism.
Ceapa conține, printre altele, și sulf, mineral esențial pentru sănătatea sistemului cardiovascular. Sulful
protejează vasele de sânge, iar, în combinație cu alte substanțe din ceapă, poate
regla nivelul colesterolului.
Quercetina, prezentă în ceapă, este o substanță cu
beneficii pentru sistemul muscular și sistemul osos. Ceapa este recomandată sportivilor, persoanelor care urmează antrenamente fizice intense sau de fizioterapie, celor în recuperare motorie, dar și femeilor care prezintă risc de osteoporoză.
Susține densitatea osoasă.
Ceapa are beneficii și pentru sistemul digestiv, datorită unui carbohidrat din compoziție. Fructooligozaharidul
restabilește echilibrul florei intestinale, susținând dezvoltarea bacteriilor benefice.
Ceapa calmează arsurile gastrice și simptomele indigestiei.
Un alt beneficiu al cepei constă în faptul că este bogată în
vitamina C, care este necesară pentru
producerea de colagen. Așadar, consumul regulat de ceapă
previne îmbătrânirea prematură a pielii.
Cât despre efectele asupra sănătății noastre, ceapa este o legumă excelentă atât în scopul prevenirii unor afecțiuni, cât și în procesul de tratare a acestora.
Sursă foto: Arhivă ZIUA de Constanța
Adauga un comentariu
Nume:
Email:
Comentariu*: