Beneficiile și riscurile la care ne expunem consumând carne de porc

Carnea de porc este unul dintre alimentele cele mai iubite şi consumate, în ciuda efectelor dăunătoare. Unele persoane consideră carnea de porc o alternativă sănătoasă la carnea de vită, însă această opţiune culinară necesită precauţii speciale: carnea de porc poate dăuna stării de sănătate sau poate provoca chiar deces, se arată pe site-ul sfatulmedicului.ro.
 
Carnea de porc în stare naturală este săracă în clorură de sodiu și are un conținut bogat de proteine.
Reprezintă o sursă bună de vitamine și minerale, necesare unui organism sănătos: fiermagneziufosforpotasiu și zinc, precum și o serie de vitamine din grupa B, cum ar fi vitamina B6B12acid nicotinictiaminariboflavina

Consumată în cantități moderate, carnea de porc este o bună sursă de energie, având efecte benefice asupra pielii, ochilor, sistemului nervos, oaselor și performanțelor mentale. Prin conținutul de antioxidanți esențiali, carnea de porc asigură o mai bună imunitate a organismului.
 

Riscurile asupra sănătății


Negătită, carnea de porc poate fi purtătoare de paraziți sau boli latente. Servită după îndepărtarea părților pline de grăsime și gătită fără a fi prăjită în ulei, carnea de porc are un conținut scăzut de grăsimi; în sens opus, consumarea părților pline de grăsime reprezintă un factor de risc pentru nivelul de colesterol, ca urmare a conținutului bogat de grăsimi saturate.
 
Porcii au reputația de animale murdare, fiind predispuși la infecții cauzate de paraziți - trichinela. Trichinela este un vierme minuscul ce trăiește în mușchiul porcului și care poate provoca-la om, prin consumarea de carne de porc-o boală parazitară denumită Trichineloza-principalul risc al consumului de carne de porc.
 
Porcul este purtător al unui număr variat de paraziți intestinali, printre cei mai comuni sunt și Taenia solium.
 
Prin servirea de carne nepreparată sau insuficient preparată termic, acești paraziți se pot transfera și la om, provocând o boală parazitară.
 
Sursă foto: sfatulmedicului.ro

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Control OPC la vila din Costinești de unde mai mulți turiști au ajuns la spital cu probleme digestive. Ce nereguli au fost constatate (GALERIE FOTO+VIDEO)

11 Jul 2023 1286

Ce condiții trebuie să respecte românii care sacrifică porci în 2022

08 Dec 2022 1688

ANSVSA. Porcul crescut în gospodărie, carnea și produsele din carne provenite de la acesta sunt interzise a fi comercializate!

06 Dec 2022 1764

Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanța cumpără carne și produse din carne! Iată de la cine (DOCUMENT)

03 Dec 2022 2451

Achiziția de carne de porc organizată de Penitenciarul de la Poarta Albă, contestată la CNSC

29 Nov 2022 1338

Diferențele dintre tipuri de carne și care sunt cele mai consumate

24 Nov 2022 4298

Sondaj de opinie Verificați eticheta cărnii înainte de a o cumpăra?

21 Nov 2022 1799

O firmă din Buzău a „bifat“ un contract la Penitenciarul Tulcea!

05 Sep 2022 1172

GastroArt Tartine cu Carne (Rețetă Interbelică)

27 Jul 2022 1697

Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanța a cumpărat alimente. Ce firmă furnizează produsele (DOCUMENTE)

22 Jun 2022 1036

GastroArt Mușchi tocat (rețetă interbelică)

20 Jun 2022 1390

GastroArt Perișoare cu smântână (rețetă interbelică)

05 May 2022 1382

Studiu Câtă carne de pasăre se află în compoziţia crenvurştilor de pui

17 Mar 2022 1857

GastroArt Haché (rețetă interbelică)

26 Feb 2022 2342

ANSVSA Două tone de produse din carne contaminată, retrase de pe rafturi. Consumatorii vor primi banii înapoi

13 Dec 2021 1528