Voceaconstantei.roCamerele Implantabile, un confort pentru pacienții aflați sub tratament chimioterapic

Chimioterapia conduce frecvent la (inflamații ale venelor) la nivelul membrelor superioare.

Montarea camerei implantabile elimină riscul tromboflebitei. Camerele implantabile se montează subcutanat în cadrul unei intervenții chirurgicale de mică amploare, cu anestezie locală. Riscurile sunt minime, iar spitalizarea este de scurtă durată. Pentru administrarea tratamentului, se va puncționa camera implantată, ce oferă un confort ridicat pe perioada administrării tratamentului chimioterapic.

Chimioterapia înseamnă șansa la viață pentru pacienții diagnosticați cu cancer. Cu toate acestea, tratamentul este dur și presupune răbdare și tărie din partea celui care îl suportă. Pentru o toleranță mai bună a acestuia, este indicată montarea de camere implantabile persoanelor care au nevoie de puncții (înțepături) multiple pentru a li se putea administra tratamentul chimioterapic.

Procedura, deja executată la Ovidius Clinical Hospital, schimbă felul în care pacienții trec prin tratament, atât din punct de vedere fizic, nu mai sunt nevoiți să suporte durere din cauza înțepăturilor, dar și psihic, datorită confortului de care au acum parte.

„Camerele implantabile sau cateterele cu cameră implantabilă sunt un sistem de tip Port-a-Cath (PAC), de dimensiuni reduse, care se montează subcutanat în cadrul unei intervenții chirurgicale simple cu anestezie locală. Riscurile sunt minime, iar pacientul este externat în scurt timp”, explică dr. Alina Vieru, medic specialist chirurgie generală la OCH.

Camerele implantabile sunt formate dintr-un rezervor din titan conectat la un cateter din silicon sau poliuretan, introdus în totalitate sub piele, care permite accesul repetat la o venă pentru o perioadă îndelungată de timp. Aceste camere au avantajul că se ascund complet sub tegumente, cateterul nefiind vizibil deloc la nivelul pielii.

Este dificil pentru pacient să sufere puncții multiple, mai ales pentru că are deja sistemul imunitar scăzut. Din acest motiv există riscul de infecții, venele se subțiază, poate apărea riscul de tromboză venoasă și chiar de necroză de țesut. Aceste probleme dispar atunci când pacientului i s-a montat o camera implantabilă pentru administrarea chimioterapiei. Confortul este maxim, datorită siguranței medicale pe care o oferă acest dispozitiv. Nu mai trebuie căutată vena, tratamentul se administrează printr-o simplă înțepătură, sigură pentru pacient”, a mai spus dr. Vieru.
Dispozitivul are o garanție de aproximativ 2000 de utilizări, în condițiile în care este folosit chiar la capacitatea sa maximă. Camera poate fi folosită pentru tratamentul chimioterapic, dar și pentru administrarea intravenoasă a antibioticelor, precum și pentru prelevarea de analize de sânge, datorită accesului direct la venele pacientului.

După fiecare folosire pentru administrarea tratamentului chimioterapic, medicii OCH curăță dispozitivul cu o substanță specială ce are la bază heparina, pentru a menține funcționalitatea camerei în cele mai bune condiții.


Sursa Voceaconstantei.ro

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.