Când și cum mâncăm fructe

Porțiile zilnice de fructe sunt de nelipsit dintr-o alimentație echilibrată. Însă acestea nu trebuie consumate oricum, oricând și în orice cantitate, scrie avantaje.ro.
 
Primul impuls este că credem că nu avem nici o restricție la consumul de fructe – nici în ceea ce privește orele la care le mâncăm, nici în ceea ce privește cantitatea. Lucrurile nu stau însă chiar așa, spun specialiștii în nutriție. Dr. Mihaela Bilic atrage atenția în cartea sa, „Sănătatea are gust. Ghid pentru slăbit”, asupra câtorva aspecte importante legate de acest subiect.

Porția de fructe, alternativa la dulce 

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl știi legat de fruce este că reprezintă o alternativă bună la consumul de dulce. Însă, chiar și așa, nu trebuie mâncate în cantități foarte mari, pentru că îngrașă, responsabilă de acest lucru fiind fructoza.

În alimentația zilnică 

Fructele au nevoie de o digestie specială. Cel mai bine este ca acestea să fie consumate cu o jumătate de oră înainte de masă – stimulează secreția de suc gastric, ameliorând digestia – sau la două ore distanță de masă – pentru a se evita fermentația. În caz contrar, cred că ai remarcat și tu că poate apărea senzația de balonare, pentru că digestia este îngreunată. Excepții de la această regulă sunt ananasul și papaya care, consumate după o masă cu carne, ajută la digestie.
  • mănâncă fructele sub formă de gustare a orei 11 sau între 16 si 17.
  • consumă-le după un efort prelungit, pentru că ajută la completarea mineralelor și a apei eliminate prin transpirație.
  • nu mânca fructe seara, pentru că metabolismul este mai lent, iar glucidele se transformă în țesut adipos.

Ce fructe alegem? 

Cel mai mare conținut de vitamine, minerale și fitonutrienți este prezent în fructele de sezon, coapte în mod natural, la lumina soarelui. După ce fructele au fost culese, cantitatea de vitamine începe să scadă. Fructele depozitate mult timp își pierd din proprietăți. Mai bine cumpără fructe de la producători locali. Și pentru că toamna este și sezonul gutuilor, află de ce sunt grozave pentru sănătatea ta.

Fruct sau suc? 

Cel mai bine este să consumi fructul. Prin stoarcere, acesta pierde pulpa, acolo unde se găsesc fibrele. Faptul că mestecăm fructele, că le acordăm mai mult timp pentru a ajunge în organism, spre deosebire de suc, ajută la transmiterea mesajului de sațietate către creier.


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Comisia de Sănătate din Senat a inclus terapia durerii în categoria drepturilor pacienţilor

23 Apr 2024 142

Tradiții pentru spor și sănătate de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe! Fetele de măritat îşi pot vedea ursitul

23 Apr 2024 312

Armonia Hospital Constanța Mamografie Bilaterală, la un preț special, cu trimitere de la medicul de familie

19 Apr 2024 673

Rafila, anunț de ultim moment despre o strategie care să limiteze trimiterea pacienţilor de la stat la privat

18 Apr 2024 369

A fost a înfiinţat Registrul Naţional Unic al Pacienţilor Arşi

16 Apr 2024 322

Preşedintele (CNAS), Valeria Herdea „Din 1 iulie 2024, persoanele neasigurate vor avea aceleaşi drepturi ca şi persoanele asigurate”

10 Apr 2024 1047

Cumpărări directe Constanța Glasscomed SRL București asigură service pentru aparatura de laborator de la Direcția de Sănătate Publică din Constanța (DOCUMENT)

08 Apr 2024 369

Spitalul Orășenesc Hârșova, în proces cu DSP Ialomița, pentru analizele de apă potabilă! Tribunalul Constanța a rămas în pronunțare

04 Apr 2024 500

CJC alocă 1.5 milioane de lei, finanțare nerambursabilă pentru proiectele non-profit din zona socială și de sănătate. Până când pot fi depuse solicitările?

02 Apr 2024 487

Inspectoratul Școlar Județean Constanța 230 de elevi au participat la faza județeană a Concursului naţional „Educaţie pentru sănătate”, ediţia a XV-a

01 Apr 2024 886

Cancerul afectează din ce în ce mai mult persoanele cu vârste sub 50 de ani. Ce trebuie să faceți dacă simţiţi că ceva nu este în regulă

31 Mar 2024 747

Cumpărări directe Constanța Eco Fire Sistems SRL, contract cu DSP Constanța pentru eliminarea deșeurilor spitalicești (DOCUMENT)

28 Mar 2024 601

850 de cazuri noi de rujeolă şi două decese, înregistrate în ultima săptămână

26 Mar 2024 598

Nicu Covaci, operat de urgență pe creier! În ce stare se află liderul formației Phoenix

22 Mar 2024 712

Heka Hospital Constanța Ce trebuie să știi despre nodulii tiroidieni

18 Mar 2024 867