Sanatate

Când va atinge gripa punctul maxim de infecţie. Cinci oameni au murit deja. Simptome şi date oficiale

Cinci persoane au murit din pricina gripei sezoniere, iar vârful de sezon este aşteptat în următoarea lună. Populaţia României care nu s-a imunizat până în prezent ar trebui să meargă cât se poate de repede la medicul de familie pentru a-şi face vaccinul.
 
De menţionat că, din momentul vaccinării şi până la o imunizare sigură, sunt necesare aproximativ 2-3 săptămâni, ceea ce înseamnă că cei care îşi fac şi acum vaccinul antigripal ar fi protejaţi în momentul climaxului gripei din ţara noastră.
 
Ministrul Sănătăţii a anunţat că au fost 5 decese la nivel naţional, toate cele cinci victime nefiind vaccinate. Două persoane au murit la Galaţi, două la Mureş şi una în Arad.
 
Infecţiile respiratorii, mai ales virozele, sunt foarte puternice în această perioadă. În perioada 31 decembrie 2018 - 6 ianuarie 2019, la Constanţa au fost diagnosticate în serviciul de boli infecţioase 26 de cazuri afecţiuni respiratorii, din care au fost spitalizate 16 cazuri. Infecţiile la nivelul tractului respirator superior (nas, faringe, laringe) şi al tractului respirator inferior (trahee, bronhii) sunt cele mai frecvente în această perioadă a anului, mai ales din cauza temperaturilor foarte scăzute. Alte afecţiuni, mai grave, sunt pneumoniile şi exacerbările infecţioase sau chiar de ordin alergic (astm sau BPOC).
 
Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, a raportat la data de 4 ianuarie cea mai recentă statistică a evoluţiei infecţiilor respiratorii acute, a gripei şi a infecţiilor respiratorii acute în sezonul 2018-2019. Din nefericire, judeţul Constanţa se află pe locul secund, după Bucureşti, la numărul de cazuri de gripă confirmate. De la începutul sezonului au fost confirmate 67 de cazuri de gripă. Cele mai multe cazuri sunt înregistrate în Bucureşti - 9 de tip AH1, 8 de tip AH3, 23 de cazuri de gripă A nesubtipate sau în curs de subtipare. Constanţa se află pe cel de-al doilea loc, cu trei cazuri de gripă AH3, 11 cazuri de gripă A nesubtipate sau în curs de subtipare şi un caz de gripă B. Urmează judeţele Braşov, Alba, Argeş, Galaţi şi Iaşi - sub 10 cazuri înregistrate. 

Simptome

Gripa debutează brusc şi violent, se transmite prin strănut sau tuse, iar simptomele apar în general între 1 şi 4 zile de la expunerea la virus şi durează între 5 şi 7 zile. Principalele simptome ale gripei sunt: febră, de 39 - 40 de grade, poate dura până la 5 zile şi este deseori însoţită de stări de oboseală, frisoane, dureri puternice de cap, senzaţie de usturime a ochilor şi roşu în gât; tusea uscată este şi ea prezentă şi poate avea o durată de manifestare până la două luni, persistând chiar şi după dispariţia celorlalte simptome; durerile musculare sunt mult mai acute decât în cazul răcelii şi pot fi însoţite de dureri abdominale şi ale oaselor, stări de greaţă şi vomă, care, în cazuri grave, pot genera şi alte probleme gastrointestinale.

Diferenţe între gripă şi răceală 

Gripa sezonieră este cauzată de virusuri umane gripale care infectează căile respiratorii, respectiv nas, gât, bronhii şi uneori plămâni. Cei care se îmbolnăvesc de gripă au, pe lângă febră, durere de gât, secreţii nazale, tuse seacă, oboseală, durere de cap, dureri musculare. În cazul virozei respiratorii, alta decât gripa, debutul bolii este mai lent, e însoţit de usturimi în gât, nas înfundat şi dureri de cap.
În cazul gripei, debutul bolii este brusc. În ceea ce priveşte temperatura corpului, în cazul gripei, aceasta depăşeşte 38 de grade, iar în cazul răcelii, bolnavii nu au temperatură, ci stări febrile. „Complicaţiile gripei pot include pneumonie, infecţii ale urechii, infecţii ale sinusurilor, deshidratare şi agravarea afecţiunilor cronice deja existente, cum ar fi insuficienţa cardiacă congestivă, astmul sau diabetul”, arată specialiştii.
 
Pentru a preveni gripa, în afară de vaccinare, care este cea mai eficientă măsură de prevenire a gripei, medicii afirmă că există o serie de reguli care, dacă sunt respectate, pot duce la limitarea răspândirii gripei. Astfel, oamenii sunt sfătuiţi să se spele pe mâini în mod regulat cu apă şi săpun, să îşi acopere gura şi nasul cu un şerveţel atunci când strănută, apoi să îl acopere şi să îl arunce. De asemenea, alimentaţia adecvată şi consumul de legume şi fructe este esenţial, la fel şi consumul de lichide, în special ceaiuri cu lămâie, apreciază specialiştii.
 
Citeşte şi:
 
Zeci de constănţeni s-au prezentat cu afecţiuni respiratorii la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase

Constanţa, pe locul 2 la nivel naţional în ceea ce privește incidenţa cazurilor de gripă înregistrate
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Românii merg prea târziu la medic. Ministerul Sănătăţii trebuie să rezolve problema Registrului Unic de Transplant

15 Mar 2019 256

Care este numărul total de paturi din spitalele constănţene aprobat de Ministerul Sănătăţii

11 Mar 2019 672

Ministerul Sănătăţii nu mai are bani să susţină medicamentele compensate. Cine va suporta cheltuielile (document)

25 Feb 2019 661

Inspectorii sanitari au decis sistarea activităţii blocului operator şi a secţiei ATI din cadrul Institutului „Marius Nasta”

19 Feb 2019 490

Spitalul Municipal Mangalia, la judecată cu Direcţia de Sănătate Publică Constanţa

14 Feb 2019 518

Oficial de la Ministerul Sănătății despre cazul falșilor fizicieni care ar profesa în sistemul de sănătate

13 Feb 2019 356

Ministrul Sorina Pintea Programul de sănătate pentru vitamina D, propunerea Comisiei naţionale de endocrinologie

11 Feb 2019 922

Ultimă oră! Ministerul Sănătății anunță un alt medic fals. Ancheta este în desfășurare

08 Feb 2019 1253

Vor fi din nou suspendate cursurile din cauza gripei? Ce a declarat ministrul Educației Naționale

29 Jan 2019 1714

Epidemie de gripă 2019 Creşele şi grădiniţele riscă să fie închise dacă numărul de îmbolnăviri este prea mare

26 Jan 2019 628

Ministerul Sănătății recomandă vaccinarea „Vaccinurile salvează milioane de vieți în fiecare an”

24 Jan 2019 322

Oficial de la Ministerul Sănătății. Specialiştii au anunţat debutul sezonului gripal. ​Numărul deceselor cauzate de gripă a ajuns la 10

17 Jan 2019 528

Editorial Bate vântul schimbării în spitale? Ce au propus sindicatele

14 Jan 2019 793

O nouă instituţie va fi înfiinţată în subordinea Ministerului Sănătăţii. Ce va face Agenţia Naţională de Informatizare a Sănătăţii (document)

14 Jan 2019 536

Constanţa, pe locul 2 la nivel naţional în ceea ce privește incidenţa cazurilor de gripă înregistrate

07 Jan 2019 676