21 Apr, 2017 00:00
3052
Rodica MITU
Originar din sudul Rusiei, Africa de vest şi zona mediteraneană, mărarul face parte din familia pătrunjelului şi se aseamănă la gust şi aspect cu frunzele de fenicul. Frunzele, florile şi seminţele mărarului sunt toate comestibile.
Mărarul este bogat în calciu, mangan, fier, fibre şi magneziu, vitaminele A, B, C, dar şi uleiuri esenţiale. Datorită substanţelor conţinute, are proprietăţi antibacteriene, protejează împotriva radicalilor liberi, combate constipaţia, stimulează activitatea gastrică şi intestinală. Mărarul este, totodată, unul dintre ingredientele preparatelor folosite pentru combaterea colicilor la bebeluşi, acesta conţinând un agent (carvone) care are efecte calmante şi ajută la eliminarea gazelor intenstinale.
Uleiul volatil pe care îl conţin frunzele mărarului este benefic pentru calmarea durerilor dentare şi împrospătarea mirosului cavităţii bucale. Consumul de mărar fortifică sistemul nervos şi combate depresia. Datorită conţinutului bogat în calciu, mărarul ajută la menţinerea sistemul osos al organismului.
Sursa foto: ZIUA de Constanţa
Adauga un comentariu
Nume:
Email:
Comentariu*: