Ce trebuie să știi despre testele pentru depistarea anticorpilor COVID-19? Informații de la specialiștii MedLife


Testele serologice au rolul de a detecta răspunsul imun al organismului în urma infecției cu virusul SARS-CoV-2. Altfel spus, identifică, în urma analizei unei probe de sânge, anticorpii pe care organismul îi produce după ce intră în contact cu cornavirusul, aceștia putând rămâne în organism până la câteva luni.

În urma expunerii organismului la coronavirus apar anticorpi din clasele IgM și IgG

Până în prezent, doar trei clase de anticorpi sunt studiate în dinamica raspunsului imun indus, în general, de virusuri: anticorpi de tip A, M și G. Pentru coronavirusuri și în special pentru SARS-CoV-2, rolul anticorpilor de tipul IgA este puțin înțeles. De la apariția pandemiei și odată cu punerea la punct a testelor de laborator au fost studiați anticorpii de tip IgM și IgG.
  • Anticorpii de tip IgM - Imunoglobulina M sunt produși de sistemul imun imediat după infecție, fiind prezenți în prima linie de apărare în timpul infecțiilor virale. 
  • Anticorpii de tip IgG - Imunoglobulinele G sunt anticorpi extrem de specifici care sunt importanți pentru imunitatea pe termen lung și memoria imunologică.
În general, anticorpii de tip IgM apar primii, însă în cazul SARS-CoV-2 s-a observat că anticorpii IgM și IgG pot să apară și să persiste aproape simultan.

Anticorpi anti-proteină N (nucleocapsida) și anti-proteină S (spike)

În ceea ce privește rolul proteinei N (nucleocapsida), cea care încapsulează ARN-ul viral și îl protejează de mediul celulei gazdă și al proteinei S (Spike), ale cărei subunități fac posibilă atașarea virusului de celulă, pătrunderea virusului în celulă și fuziunea lui cu celula gazdă, acestea sunt puternic imunogene.

Studiile au arătat că anticorpii anti-N pot fi detectați mai devreme, dar persită ceva mai puțin decât anticorpii anti-S. Pe de altă parte, din rândul anticorpilor anti-Spike se recrutează cei mai mulți anticorpi cu rol de neutralizare a infecțiozității virusului, adică de a bloca domeniul de legare la celula gazdă, caracter ce le poate conferi statutul de anticorpi de protecție.

Testele detectează în sânge anticorpi anti-proteină N (nucleocapsida) și S (spike), pentru că acestea au un rol important în infecția cu SARS-CoV-2 și determină o producție importantă de anticorpi. ”Identificarea anticorpilor anti-proteină N (nucleocapsida) și/sau anti-proteină S (Spike), de tip IgG și/sau IgM oferă indicația unei infecții anterioare cu SARS-CoV-2, fără a preciza, însă, distanța de la momentul infectant sau traseul simptomatic”, explică Dr. Daniela Stratomir, medic primar medicină de laborator în cadrul MedLife.
 
Pe de altă parte, specialiștii atrag atenția că absența anticorpilor IgG sau IgM nu elimină cu certitudine o posibilă infecție anterioară cu SARS-CoV-2. Datele anamnestice, clinice, epidemiologice și detecția ARN prin RT-PCR, sunt elementele care trebuie să stea obligatoriu la baza judecății medicale.


Ce tip de teste sunt recomandate pentru depistarea anticorpilor după vaccinare sau după infecție
 

În cazul în care nu știi să fi avut infecție COVID-19, dar te gândești că este posibil să fi intrat în contact cu virusul și să fi fost asimptomatic sau în cazul în care ai avut simptome pe care le-ai asociat cu alte tipuri de infecții respiratorii este recomandat să faci un test calitativ IgG anti-N (nucleocapsida), al cărui rezultat confirmă sau infirmă prezența anticorpilor, fără să precizeze concentrația acestora.
 
În schimb, dacă ai trecut anterior prin infecție cu SARS-CoV-2, indiferent că ai avut o formă ușoară, medie sau severă și vrei să afli dacă organismul tău a produs anticorpi, pe lângă testul calitativ pentru detectarea anticorpilor IgG anti-nucleocapsida, este recomandat și testul pentru anticorpi anti-Spike, care măsoară cantitativ concentrația de anticorpi IgG.
 
De asemenea, pentru monitorizarea răspunsului imun în urma vaccinării se efectuează testul pentru anticorpi IgG anti-Spike. Actualele vaccinuri disponibile în România sensibilizează celulele imune și induc producția de anticorpi anti-S, care împidedică pătrunderea și multiplicarea virusului în organism. Totuși, trebuie să iei în calcul că, dacă nu ai intrat în contact cu virusul anterior vaccinării, este posibil ca titrul de anticorpi să devină semnificativ abia după administrarea celei de-a doua doze de vaccin.
 
Este de așteptat ca după prima doză de vaccin, răspunsul imun să nu fie foarte intens în cazul persoanelor care nu au mai fost în contact cu virusul SARS-CoV-2. Însă, rapelul vine să întărească memoria celulelor producătoare de anticorpi, astfel încât răspunsul imun să fie de durată și suficient de puternic pentru a neutraliza o viitoare infecție virală”, a adăugat Dr. Daniela Stratomir.
 
Cum se interpretează rezultatul testelor pentru anticorpi?
 
Un rezultat negativ al testelor serologice IgM și IgG indică fie că persoana testată NU a venit în contact cu virusul SARS-CoV-2, fie că perioada de timp de la momentul întâlnirii cu virusul este încă insuficientă pentru dezvoltarea anticorpilor. Dacă suspectezi că ai fost expus infecției cu virusul SARS-CoV-2, recomandarea este să iei legătura cu medicul de familie sau medicul curant. În acest caz, este necesar testul RT-PCR, metoda cea mai sigură de testare pentru diagnosticul infecției COVID-19.
 
Un rezultat IgM pozitiv poate indica o posibilă infecție acută, dat fiind faptul că anticorpii de tip IgM sunt produși de sistemul imun imediat după momentul infectării.
 
Un rezultat IgG pozitiv indică, cel mai probabil, contactul anterior cu virusul SARS-CoV-2, fie în urma infecției, fie în urma vaccinării. Acest rezultat sugerează că persoana a fost expusă virusului până la momentul recoltării, indiferent dacă a prezentat simptome specifice sau a fost asimptomatică.

Medicii explică faptul că nu există încă un acord privind concentrația (sau titrul) de anticorpi neutralizanți care oferă protecție în fața unei noi infectări cu SARS-CoV-2, motiv pentru care rezultatul testelor serologice se interpretează cu rezervă, presupunându-se astfel: cu cât concentrația de anticorpi de legare este mai mare față de intervalul stabilit de producător, cu atât se crede că există un titru de anticorpi de neutralizare crescut, mai ales în cazul anticorpilor anti-S.

Totodată, specialiștii atrag atenția că valorile testelor de anticorpi nu sunt intercomparabile de la un producător la altul, de aceea rezultatele pot să difere în funcție de laborator.
 
MedLife pune la dispoziția pacienților atât analize individuale pentru detectarea anticorpilor anti-S sau anti-N, de tip IgM și IgG, cât și pachete post-imunizare pentru evaluarea statusului imun în urma vaccinării sau a infecției cu SARS-CoV-2.

Fă-ți un test pentru detectarea anticorpilor anti-SARS-CoV-2 în cel mai apropiat centru de recoltare MedLife și află statusul imun al organismului tău în urma infecției sau a vaccinării.
 
Articolul face parte din campania MedLife Facem România bine.

De 26 de ani suntem alături de tine și nu ne oprim. Pentru că azi, mai mult decât oricând medicina înseamnă să te lupți prin știință și cunoaștere.

Pentru a veni în întâmpinarea pacienților noștri cu o gamă extinsă de servicii și analize adaptate nevoilor actuale, ne-am aliniat standardelor internaționale și am deschis laboratoare proprii Real Time PCR pentru depistarea virusului SARS-CoV-2. Am investit în infrastructura necesară pentru a evalua dacă pacientul a trecut prin boală și pentru a testa răspunsul imun post-infecție sau post-vaccinare.

Ne adaptăm continuu la prezent și ne pregătim pentru viitor. Facem România bine.
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Aproximativ 600 de persoane s-au vaccinat anti-Covid19 în ultima săptămână

21 Nov 2022 1439

Raport Covid 19 Aproximativ 300 de noi cazuri raportate în ultimele 24 de ore. Câte cazuri sunt la Constanța (DOCUMENT)

05 Nov 2022 1252

A trecut un an Tragedie, cu victime! Incendiu la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. Secția ATI, mistuită de flăcări

01 Oct 2022 1881

Elevii din Filipine se întorc la școală după doi ani, pe fondul relaxării restricțiilor anti-COVID19

22 Aug 2022 968

Joe Biden, testat negativ la COVID-19

27 Jul 2022 1408

Constanța O femeie a pierdut lupta cu covid19. Detalii despre caz

26 May 2022 1355

Fraude în procesul de vaccinare anti-covid19. Un registrator din cadrul unui centru de vaccinare, reținut de DGA

23 May 2022 1290

Proiect în transparență Activitatea Comitetului Național de Coordonare a activităților de vaccinare va înceta (DOCUMENT)

11 May 2022 1390

Un singur pacient diagnosticat cu Covid 19 internat în secția de terapie intensivă a Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța

27 Apr 2022 1487

Rata de incidență covid19 în Constanța. Cum arată situația în localitățile din județ

09 Apr 2022 1544

Câte cazuri noi covid19 au fost raportate în ultimele 24 de ore. Situația la Constanța (DOCUMENT)

03 Apr 2022 1704

Bilanţ Covid19. Peste 1.900 de cazuri noi. Câte decese au fost raportate (DOCUMENT)

28 Mar 2022 1411

O femeie a murit de covid19, la Spitalul Municipal Medgidia

25 Mar 2022 1988

Prim-ministrul Greciei testat pozitiv cu SARS-CoV-2. Care este starea oficialului (VIDEO)

14 Mar 2022 1321

Restricțiile au fost ridicate. O nouă zi cu cazuri noi covid19, în scădere. Teste efectuate în ultimele 24 de ore (DOCUMENT)

10 Mar 2022 1473