Sanatate

Cei mai nocivi aditivi alimentari

Industria alimentară actuală foloseşte aditivii alimentari în aproape toate produsele, de la pâine, mezeluri, conserve, sucuri, până la alcool şi gumă de mestecat. Într-o mai mică sau mare proporţie, aceşti aditivi sunt dăunători sănătăţii, mai ales nitritul de sodiu, care este folosit pentru a conserva, a da culoare, gust şi aromă preparatelor din carne. Acest aditiv este adăugat în slănină, şuncă, peşte afumat şi conserve de carne, pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor, însă la temperaturi înalte acesta devine reactiv şi dăunător, putând dezvolta anumite tipuri de cancer.
 
Benzoatul de sodiu (E 211), un aditiv alimentar folosit ca antiseptic, conservant alimentar, precum şi pentru îmbunătăţirea gustului la alimentele de calitate slabă, se întâlneşte în băuturile răcoritoare (mai ales cele cu gust de portocale), sosuri, produse lactate şi din carne, condimente, produse de patiserie şi bomboane. E 211 poate chiar să distrugă în totalitate ADN-ul din mitocondrii, ceea ce conduce la îmbătrânirea precoce a celulelor, la apariţia bolii Parkinson şi a unor afecţiuni neurologice.
 
Galatul de propil sau E 310 produce scăderea capacităţii de absorbţie a fierului şi este cauza unor afecţiuni ale sângelui. Glutamatul monosodic sau E 621 este un aminoacid folosit ca potenţiator de aromă în supe, sosuri, chips-uri, care provoacă dureri de cap şi greaţă, atacă celulele nervoase şi este responsabil pentru unele dereglări metabolice grave.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Înlocuitorii zahărului, un rol important în prevenirea cariilor

28 Sep 2018 149