Sănătate Cerenţelul, indicat în tulburările gastro-intestinale

Cerenţelul este o plantă erbace cu flori galbene-aurii, de la care, în scopuri terapeutice, se recoltează rizomul împreună cu rădăcinile, în perioada de primăvară sau toamna. Rizomii de cerenţel conţin tanin, o glicozidă a eugenolului numită geozidă, substanţe amare, rezine, substanţe care oferă produsului vegetal acţiune hemostatică, astringentă, antidiareică şi, datorită eugenolului, antiseptică.
 
Cerenţelul este util în ceaiuri medicinale pentru gargară, hemoroizi şi enterite infecţioase. Aroma generată de rădăcină se aseamănă cu cea de cuişoare. Cerenţelul este, de asemenea, utilizat în cazuri de dizenterie, leucoree, dureri de gât, frisoane, febră intermitentă, iritaţie gastrică, dureri de cap şi respiraţie urât mirositoare. Decoctul din rizom de cerenţel este recomandat în tulburările gastro-intestinale, în stările de slăbiciune fizică, dar şi pentru stimularea apetitului. În medicină tradiţională românească, cerenţelul este utilizat pentru dureri şi junghiuri în coaste şi pentru accelerarea vindecării vânătăilor.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.